Cataluña
Pressupostos

El Govern intensifica la pressió sobre el PSC

Marc Guasch | Laura Herrero | Xesca Campoy
4 min.

Comença una nova setmana i el panorama polític no ha canviat: el govern de Pere Aragonès continua negociant a dues bandes -amb PSC i Junts- per aconseguir aprovar els Pressupostos i evitar la tan temuda pròrroga pressupostària. Aquest dilluns Aragonès ha tornat a reunir el Consell del Diàleg Social per informar els agents socials i econòmics de la situació d'aquestes negociacions, que continuen encallades.

El Govern reuneix els agents socials per pressionar el PSC sobre els pressupostos

Patronals i sindicats han tornat a fer una crida a la responsabilitat als partits per garantir uns pressupostos que permetin afrontar una situació econòmica incerta d'aquí a finals d'any. Ara bé, la principal novetat és el moviment d'ERC de presentar esmenes "amb voluntat d'acord" la moció del PSC sobre la B-40.

Segona reunió del Consell de Diàleg Social per abordar els pressupostos | CLIMENT SABATER

Posicionament de la patronal i els sindicats

Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT han aprofitat la reunió per tornar a reclamar als partits involucrats desencallar la negociació dels pressupostos. “Continuem en les mateixes condicions que estàvem fa dos mesos”, ha lamentat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que afegeix que "seria una irresponsabilitat" no aprovar els comptes catalans.

Per la seva part, el president de Pimec, Antoni Cañete, també ha dit que prorrogar els comptes de 2022 suposaria un “fracàs de la política” i ha constatat que, a hores d'ara, la situació és la mateixa que la climatològica "de 0 graus". Per part d’UGT, Camil Ros, ha dit que calen “menys declaracions i més reunions, advertint que tot i que es va tard encara hi som a temps”.

Esmena sobre la B-40

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha avançat que ERC registrarà aquest dilluns esmenes a la moció del PSC sobre la B-40 que es votarà dijous al ple del Parlament. Un gest que intenta apropar posicions a un PSC que de moment no es mou. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha negat que la fotografia d'aquest matí a la Generalitat "suposi més pressió pel seu partit". Illa ha explicat que durant el cap de setmana ha parlat amb el president català a través de missatges. En una entrevista a 'Catalunya Ràdio' ha insistit que és l'executiu català "qui s'ha de moure" i que el PSC no ho farà.

A la roda de premsa posterior a la reunió amb els agents socials, la consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha dit que "no pot ser que per posicions de màxims o d'interès polític es bloquegi" un increment dels fons que arribarien a empreses i famílies en cas d'aprovar-se els nous comptes. Mas mostrat la seva incomprensió davant "el bloqueig per una qüestió en concret" i ha mostrat la voluntat del Govern d'intensificar les negociacions en els pròxims dies. En la mateixa línia, Vilagrà també ha lamentat la "dilació" de les negociacions per part del PSC advertint que "l'únic obstacle és la B-40".

De moment, la trobada amb patronal i sindicats ha servit per exhibir algunes de les grans xifres que ja estan acordades després que al novembre tanqués l'increment de les prestacions socials:

Nova reunió amb Junts

Davant la impossibilitat d'avançar amb els socialistes, el Govern no abandona l'altre front i tindrà una nova trobada aquest dimarts amb Junts per Catalunya. La consellera de la presidència, Laura Vilagrà, puntualitza que aquesta reunió no implica deixar de banda els socialistes amb qui continuen conversant tot i que Vilagrà li recorda a Salvador Illa que en una negociació s'ha de cedir.

Des de Junts, critiquen que l'executiu d'Aragonès no els consideri el soci prioritari, que mantingui el joc a dues bandes i que no sigui rigorós amb els acords advertint que alguns dels acords amb els comuns són incompatibles amb els seus plantejaments.

Els comptes, ara per ara, només tenen el suport dels Comuns, que demanen a ERC que no "cedeixi al xantatge" del PSC i reitera que trencaran el seu pacte si finalment s'acaba posant "un sol euro" en la B-40 al Vallès.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz