Cataluña
En peu de guerra

Els taxis se sumen a la vaga de metges i educació i tallaran Gran Via durant 4 hores

Maria Bosch | Isabel Fernández | Climent Sabater
3 min.

El sector del taxi farà una aturada de quatre hores a la Gran Via de Barcelona aquest dimecres 25 de gener i s'afegiran a la jornada de vaga convocada pel sector de l'educació i la sanitat. Així ho han anunciat des d'Élite Taxi. S'han mostrat indignats amb el Departament de Territori, amb qui han trencat negociacions, després que hagin sorgit 1.173 llicències VTC encara amb un any de vigència. D'aquestes, calculen que la meitat són de les VTC tradicionals.

Tot això la mateixa setmana en què han convocat una nova vaga de quatre dies a Barcelona, que coincidirà amb la celebració del congrés de l'audiovisual ISE. Aquest tindrà lloc del 31 de gener al 3 de febrer.

Jornada de protestes

Aquest passat dimarts 17 de gener, el sector ha tornat a sortir al carrer per fer soroll contra les plataformes VTC, com Uber i Free Now, a qui acusen de voler alterar els preus de les tarifes regulades per l'IMET. I és que pels taxistes, "la tarifa regulada és el més sagrat que té el taxi", i així ho ha deixat clar el portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez. La marxa ha acabat davant del Parlament, amb la intenció de reunir-se amb el president català i el conseller de Territori. Davant la negativa de la Generalitat a rebre'ls, els taxistes han decidit en assemblea convocar una nova vaga de 4 dies. Álvarez ha deixat la porta oberta a altres aturades pel Mobile World Congress.

Els taxis de Barcelona es mobilitzen de nou contra les VTC | Climent Sabater

El sector del taxi ja ha sortit diverses vegades al carrer. L'última va ser el 18 de maig del 2022 per demanar a la Generalitat que s'establís un marc legal que protegís la proporció entre les VTC i els taxis després de la finalització del decret Ábalos. Aquest dimarts, la xifra ha augmentat fins als 3.000 taxistes, segons càlculs d'Élite Taxi, que han recorregut la Gran Via de Barcelona per protestar contra plataformes VTC. La protesta, convocada per Élite Taxi i el Sindicat del Taxi de Catalunya, s'ha encetat al voltant de les 10:30 h a Plaça Espanya.

La comitiva ha enfilat la Gran Via fins a Plaça Catalunya, on s'han aturat uns minuts per fer sonar els clàxons sota les oficines de Free Now a Barcelona. Ha acabat al parc de la Ciutadella, on es troba el Parlament.

Protesta de les VTC tradicionals

Paral·lelament, uns 250 vehicles del sector de les VTC tradicionals també han alçat la veu aquest dimarts a la capital catalana per defensar el seu model de mobilitat. Es queixen que els requisits inclosos en el decret llei són dels "més durs de tot el món" segons ha explicat Josep Durant, membre de la junta de VTC Gran Turisme. Així, es desmarquen de les grans operadores com Uber o Free Now i reclamen una regulació pròpia.

Les VTC tradicionals es desmarquen dels taxis i d'Uber | Guillem Vives

Els manifestants s'han desplaçat al Servei Territorial de Transports de Barcelona on han llegit un manifest. Entre les reivindicacions també destaca que determinats requisits o fins i tot alguns errors administratius han deixat alguns conductors en un buit legal després que l'administració hagi trigat setmanes a expedir els visats necessaris per operar.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz