Cataluña
Contra les VTC

Els taxistes convoquen una vaga total el 18 de maig

  • El sector protesta contra les VTC i demana a la Generalitat que mantingui la proporció d'una per cada 30 taxistes

  • El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, alerta que "el model Ayuso" no funciona a Catalunya i demana una resposta "clara"

  • L'aturada anirà acompanyada d'una marxa lenta que sortirà a les 10 h de Gran Via i acabarà a les 14 h al Parlament

Maria Bosch
3 min.

El sector del taxi a Catalunya ha convocat una aturada total el dimecres 18 de maig a Barcelona, acompanyat d'una marxa lenta. Els taxistes, recolzats per l'associació Élite Taxi, el Sindicat del Taxi de Catalunya i l'Agrupació Taxi Companys, protesten en contra dels Vehicles de Transport amb Conductor (VTC) i reclamen que s'estableixi un marc legal que protegeixi la proporció entre aquests i els taxis. Es preveu que la protesta sigui massiva pel gran suport de les organitzacions del sector a l'aturada.

La marxa lenta es farà des de les 10 a les 14 hores i començarà a la Gran Via amb el carrer de Balmes, acabant al Parlament de Catalunya. Segons el portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, "el model Ayuso" no funciona a Catalunya i ha demanat una resposta "clara" de totes les formacions polítiques. És la segona protesta del sector en dos mesos, ja que el passat 23 de març van convocar una aturada per l'encariment dels carburants.

Una VTC per cada 30 taxistes

Els taxistes tornen a sortir al carrer per exigir que es mantingui la proporció d'una VTC per cada 30 taxistes en el decret llei que prepara la Generalitat. Álvarez ha detallat que, ara com ara, no tenen "una resposta clara" sobre el posicionament del Govern i ha recordat que el 29 de setembre d'aquest any finalitzen els quatre anys de moratòria del decret Ábalos. Aquest decret, en vigor des del 2018, va prohibir les llicències VTC a realitzar trajectes urbans després de la seva finalització.

En aquest sentit, Élite Taxi demana a la Generalitat que compleixi aquesta normativa i que no apliqui "el model Ayuso", fent referència al fet que la presidenta de la Comunitat de Madrid "legalitzarà gairebé 9.000 VTC". Els taxistes insten el Govern català a "aprofitar aquesta oportunitat per posar fi al conflicte" i afirmem que no entendrien que "la Generalitat elaborés un pla per aniquilar el taxi".

"Ni legal ni il·legalment"

Amb el retorn d'Uber a la ciutat de Barcelona el març del 2021, els taxistes s'han mostrat sempre contraris a la seva presència als carrers. De fet, uns dies després, més d'un centenar de treballadors del sector van marxar pel centre de la ciutat perquè no volen que hi funcionin a Barcelona "ni legal ni il·legalment". En aquesta línia, els taxistes també estan en contra de la liberalització de les VTC, ja que implicaria eliminar les tarifes regulades o les autoritzacions per transportar viatgers.

Pel portaveu d'Élite Taxi, "la liberalització seria letal". En aquest sentit, el sector veu aquesta mena de "taxis" com una amenaça per la seva supervivència. "És la mort del taxi", va denunciar Álvarez el passat setembre al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga.

La Generalitat fa una crida a la "confiança i al treball conjunt"

El Govern ha fet una crida als taxistes "a la confiança i al treball conjunt" com "la millor manera de donar resposta a la situació creada pel decret Ábalos". Fonts del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori han explicat que treballen en una proposta que "compartirà formalment amb les parts en els òrgans habilitats per aquesta funció".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz