menú principal Cataluña

L'Eurocambra posa en dubte la legalitat de l'escó de Puigdemont

  • El Tribunal General de la Unió Europea estudia l’aixecament de la immunitat a l’expresident català

  • El Parlament Europeu adverteix que va permetre a l'expresident català accedir al seu escó "probablement de forma il·legal"

  • La defensa de Puigdemont al·lega l’ànim de persecució política del govern espanyol

L'advocat dels eurodiputats de Junts, Gonzalo Boye, davant el TGUE
Marc Guasch | Isabel Palacios
Tiempo de lectura 3 min.

Els advocats de l'Eurocambra defensen davant el Tribunal General de la Unió Europea que probablement va ser il·legal que es permetés ocupar l'escó a Carles Puigdemont. Un argumentari amb què els lletrats del Parlament Europeu qüestionen ara la decisió presa per la institució que representen el gener de 2020. Aleshores, es van basar en la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea respecte a Oriol Junqueras, afirmant que l'elecció per a un càrrec públic depèn de les urnes i no a altres procediments addicionals.

El TJUE celebra aquest divendres la vista sobre el recurs presentat per l'expresident de la Generalitat i els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín contra els suplicatoris aprovats per l'Eurocambra perquè puguin ser jutjats a Espanya per la causa del 'procés'. Durant la sessió, els seus advocats han al·legat la derogació del delicte de sedició per a reforçar la seva tesi de la persecució política i reivindicar la seva immunitat com a europarlamentari. La sentència es coneixerà en un període d'entre 2 i 4 mesos.

Luxemburg analitza la immunitat de Puigdemont

Luxemburg analitza la immunitat de Puigdemont

Accés il·legal a l’escó

L'advocat que defensa al Parlament Europeu, Norbert Lorenz, ha defensat, en la vista, que la institució ha tingut un tracte "extremadament obert" amb el líder independentista fins al punt de permetre-li ocupar l'escó "probablement de manera il·legal" perquè ho va fer sense que Espanya els proclamés eurodiputat.

També ha rebutjat que el president de la comissió d'assumptes jurídics de l'Eurocambra que va analitzar el suplicatori, Adrián Vázquez (C's), i el ponent de l'informe que va demanar aixecar-los la immunitat, Angel Dzhambazki -del mateix grup parlamentari que VOX- no van ser imparcials en el procés, com havia assegurat minuts abans la defensa de Puigdemont.

La justícia belga manté en suspens la tramitació de les Ordres de Detenció i Lliurament Europees (OEDE) que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va reactivar l'octubre de 2019, a l'espera de conèixer la posició del Tribunal amb seu a Luxemburg sobre l'abast de les immunitats dels tres polítics independentistes.

Boye ataca l'estratègia del PE

En acabar la vista, Gonzalo Boye ha assegurat sortir “molt tranquil” i “amb una bona sensació". Boye ha qualificat de “poc ètica” l’estratègia de la defensa del Parlament Europeu en assegurar que Puigdemont va accedir a l’escó d’eurodiputat “probablement de manera il·legal”.

L’advocat de l’expresident català ha comparat “la defensa dels drets fonamentals” per part de l’Eurocambra a la mateixa postura “que manté la FIFA sobre el futbol”. Boye també ha destacat que té la sensació que l’estat espanyol “ha estat absent en el debat jurídic” i que això els afavoreix.

Persecució política

Durant la vista, l'advocat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha defensat que la derogació del delicte de sedició que es tramita a Espanya té per objectiu facilitar el lliurament del líder independentista a la justícia espanyola el que, al seu judici, posa en evidència la "persecució política" que sofreix i reforça la necessitat de mantenir la immunitat que li assegura l'escó com a eurodiputat.

"És públic i notori que diversos ministres i el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, han estat dient que els canvis en la legislació són per a obtenir el lliurament de Puigdemont a Espanya", ha exposat l'advocat Gonzalo Boye durant la vista celebrada a Luxemburg.