Cataluña
Reaccions

L'independentisme condemna la detenció de Puigdemont

  • El president de la Generalitat reclama la fi de la "persecució judicial"

  • El president espanyol demana que es deixi treballar a la justícia

  • Centenars de persones es manifesten davant del consolat d'Itàlia a Barcelona

ROGER FRANCO / BEATRIZ GÁLVEZ GARCÉS
3 min.

La detenció de Carles Puigdemont ha generat una allau d'indignació entre les forces polítiques i les entitats independentistes, que han condemnat de manera unànime l'arrest de l'expresident. Pere Aragonès ha convocat una reunió extraordinària d'urgència del Govern i ha comparegut posteriorment per denunciar "la persecució judicial" que des de fa quatre anys pateixen persones vinculades al moviment independentista.

Albert Batet (JuntsxCat) diu que els estàndards de la justícia espanyola han tornat a quedar en evidència: "Qui mana a Espanya? Mana el Tribunal Suprem o mana un estat?", ha dit al programa 'Cafè d'Idees' de RTVE.

Al mateix programa, el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha assegurat que la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia forma part d'un plantejament polític de l'Estat que manté la "piconadora repressiva contra l'independentisme". Segons Pellicer, és "impossible dialogar amb un Estat que no vol dialogar i que no vol posar una solució política al conflicte".

El govern espanyol demana prudència i la majoria de partits espanyols celebren la detenció

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat respecte per la feina que fan els tribunals i recorda que Puigdemont "s'ha de sotmetre a la justícia" com qualsevol altre ciutadà. En tot cas, Sánchez no creu que la detenció de l'expresident de la Generalitat afecti el diàleg amb les institucions i els partits catalans.

Per una altra banda, el Partit Popular, Ciutadans i Vox han celebrat la detenció perquè s'obre la porta a que Puigdemont sigui jutjat a Espanya per "haver donat un cop d'Estat". Nacho Martín Blanco, portaveu al Parlament de Ciutadans, celebra la detenció de Puigdemont i que "possiblement" passi a disposició del Suprem: "És una bona notícia per la democràcia i l'estat de dret".

Manifestants contra la detenció tallen la Diagonal

Un centenar de persones s'han manifestat aquest matí davant del consolat italià contra la detenció de l'expresident Carles Puigdemont i han tallat la Diagonal de Barcelona. A la concentració, convocada inicialment per l'ANC, hi ha representant de JxCat, amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs o l'exconseller Jordi Turull, i també està prevista la presència del vicepresident Jordi Puigneró.

Jordi Puigneró:"Exigim la posada en llibertat del president Puigdemont"

També hi ha l'exconsellera de Salut i vicepresidenta del Parlament, la republicana Alba Vergés, la diputada Jenn Díaz, així com el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, entre d'altres.

Jordi Cuixart:"És incoimprensible que es privi de llibertat un eurodiputat"

Els mossos han fet un fort desplegament policial, amb una desena de furgonetes a la zona. Els manifestants porten pancartes on es llegeix 'Independència o dimissió', o 'Puigdemont, President!'. També hi ha banderes estelades i cartells reclamant, en anglès, la llibertat per a Catalunya.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz