Cataluña
L'extradició, suspesa

La justícia italiana suspèn el procés d'extradició de Puigdemont a Espanya

  • Va ser detingut el passat 23 de setembre a L'Alguer i lloc en llibertat l'endemà

  • Llarena comunica al Tribunal de Sàsser que hi ha ordre de detenció també per a Ponsatí i Comín que han viatjat a Itàlia

BEATRIZ GÁLVEZ GARCÉS
4 min.

El Tribunal d'Apel·lació de la ciutat de Sàsser, a Sardenya (Itàlia) ha suspès el procés d'extradició de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, tal com havia sol·licitat la Fiscalia. Els jutges han argumentant que ha d'esperar a la qüestió prejudicial i al procediment d'immunitat pendent en el Tribunal General de la Unió Europea.

Tot just conèixer la decisió del tribunal de mantenir-li en llibertat, Puigdemont l'ha celebrat amb aquest tuit.

L'expresident ha entrat i sortit del tribunal sense fer declaracions, acompanyat dels exconsellers i eurodiputats Clara Ponsatí i Antoni Comín. El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha sol·licitat a la justícia italiana la detenció de tots dos en conèixer per mitjans de comunicació que han viatjat a Sardenya per a acompanyar a Puigdemont.

Puigdemont, que va ser detingut a L'Alguer el passat 23 de setembre i posat en llibertat l'endemà, ha declarat aquest matí davant el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, que estudia l'euroordre dictada per Tribunal Suprem. L'expresident ha arribat aquest dilluns Sardenya (Itàlia) per participar en la vista.

Puigdemont ha arribat aquest dilluns a les 10.55 hores del matí i no va fer declaracions, sinó que ha entrat directament al tribunal, mentre una vintena d'independentistes sards onejaven banderes de Sardenya i catalanes, i cridaven "llibertat". La defensa del líder de JxCat confia que la justícia italiana arxivi el cas, però el magistrat instructor del Suprem, Pablo Llarena, insisteix a reclamar l'entrega a les autoritats italianes. Bèlgica té paralitzat el procediment d'extradició de Puigdemont a l'espera del que diguin els tribunals de la Unió Europea al respecte.

La Justícia italiana revisa la petició d'extradició de Puigdemont | OLGA RODRÍGUEZ

Abans de l'arribada de Puigdemont ha entrat en el tribunal la sotssecretària jurídica de Vox, Marta Castro, en representació del partit, que va demanar personar-se en la causa.

Tres jutges sards examinen el cas

El Tribunal sard format per tres jutges examina el cas des de les 11.30 hores, quan Puigdemont està citat per declarar. El tribunal atendrà els arguments de les parts, inclòs l'escrit remès pel jutge d'instrucció de la causa del 'procés' en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, confirmant que l'euroordre que pesa sobre l'expresident català segueix en vigor.

A més a més, el jutge Llarena ha emès aquest dilluns una provisió per la qual informa el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser que les ordres de detenció i lliurament (OEDE) contra els exconsellers Clara Ponsatí i Antoni Comín, continuen també vigents. El jutge reclama així també l'extradició de tots dos en conèixer per mitjans de comunicació que han viatjat a Sardenya per a acompanyar l'expresident Puigdemont.

Els eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí també han acompanyat Puigdemont als jutjats. Espanya també els reclama per la causa del 'procés', però la policia no els va detenir a la seva arribada a Sardenya. Diversos agents italians esperaven diumenge a la terminal i van parar Comín uns minuts, però no el van retenir en comprovar la seva documentació.

L'euroordre per als tres va ser dictada quan el Tribunal Suprem espanyol va condemnar per sedició a líders del procés sobiranista català que es van posar a la disposició de la Justícia, mentre que Puigdemont va fugir a Bèlgica, després del referèndum il·legal i la declaració unilateral d'independència de 2017.

Puigdemont va demanar recuperar la immunitat

El passat 1 d'octubre Puigdemont va reclamar de nou mesures cautelars al Tribunal General de la UE per recuperar la seva immunitat parlamentària i retardar així el procés a Itàlia. No obstant això, i encara que no es pot descartar una decisió aquest dilluns, el més probable és que aquestes mesures provisionals demanades per l'expresident català a la Justícia europea condicionin el procés i aquest quedi ajornat a l'espera del pronunciament del Tribunal europeu.

Puigdemont va ser detingut el 23 de setembre, per una euroordre emesa pel Tribunal Suprem espanyol, a la seva arribada a l'aeroport de L'Alguer, a Sardenya, on s'havia desplaçat des de Brussel·les per a participar en un festival de folklore català. Va estar en la presó d'alta seguretat de Sàsser fins a l'endemà quan el Tribunal d'Apel·lació d'aquesta ciutat li va permetre sortir sense mesures cautelars, per la qual cosa va poder tornar a Waterloo, on resideix a Bèlgica.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz