Cataluña
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 24 de novembre de 2022 | El Congrés aprova els Pressupostos Generals per amplia majoria

  • El Parlament reprova Joan Ignasi Elena per la seva gestió amb la abstenció de Junts i comuns

  • Rècord en l'atenció de víctimes d'agressions sexuals a l'Hospital Clínic de Barcelona

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

RTVE Noticies

L'actualitat d'aquest dijous passa per una jornada intensa al Congrés dels Diputats amb un "macro ple". D'una banda, el Govern ha aconseguit aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat amb el suport de 187 diputats, entre ells els d'ERC. En el mateix ple també s'ha discutit i votat el primer pas per derogar la sedició.

La xifra més alarmant de la jornada fa referència al rècord en l'atenció de víctimes d'agressions sexuals a l'Hospital Clínic de Barcelona. Joaquim Benítez ja ha ingressat a presó per complir la condemna pels abusos sexuals continuats a menors a una escola dels Maristes.

En clau política catalana, l'abstenció de Junts i els comuns ha facilitat la primera reprovació d'un membre del Govern de Pere Aragonès al Parlament, concretament el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Per la seva banda, el govern català ha presentat el projecte per perllongar l'L8 de FGC entre plaça Espanya i l'estació de Gràcia. Aquesta obra permetrà enllaçar el Baix Llobregat amb el Vallès amb els trens de la Generalitat.

Els treballadors dels gimnasos públics de gestió privada protagonitzen una jornada de vaga per protestar contra la congelació dels seus salaris en els darrers 4 anys. Barcelona dona el tret de sortida a la campanya de Nadal amb l'acte d'encesa de les llums de la ciutat.

RESUM DE L'ACTUALITAT A CATALUNYA

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:34

    Metges de Catalunya es mobilitzaran per protestar contra la situació de la Sanitat Pública

     

    Seguint el rastre de protestes dels sanitaris arreu de l'Estat, el sindicat majoritari Metges de Catalunya ha anunciat un cicle de mobilitzacions per la situació de la sanitat pública que qualifiquen d'insostenible. Critiquen que el sistema públic de salut està tenallat per la sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals i retributives dels professionals.  El sindicat preveu que l'acció afecti el col·lectiu mèdic de tots els àmbits assistencials.

  • 19:15

    La llei de famílies inclourà finalment un permís retribuït de 5 dies l'any per cuidar d'un familiar de fins a segon grau

     

    El Ministeri de Drets Socials pretenia que fossin 7 dies l'any aquest permís i 9 si el familiar vivia fora de la seva CCAA. Després de les negociacions amb Hisenda, s'ha establert que sigui de 5 dies. L'avantprojecte contempla la inclusió d'un nou permís parental de 8 setmanes que es pot gaudir de forma contínua o discontínua fins que el menor complex 8 anys. 

     

    Les famílies monoparentals amb 2 fills i les famílies amb dos fills i amb un ascendent o descendent amb discapacitat, tindran els mateixos drets que les famílies nombroses. També es contempla ampliar l'ajuda de 100 euros al mes per cada nen fins els 3 anys.

  • 18:53

    Barcelona encén les llums de Nadal

     

    Amb l’espectacle ‘Anys llum‘, de la productora La Brutal i sota la direcció de David Selvas, la plaça Major de Nou Barris s’ha convertit per un dia en l’escenari principal de les festes d'encesa de llum de Nadal. 

  • 18:39

    Colau es disculpa per haver renyat una estudiant, però reivindica el dret a no ser jutjada per com vesteix

     

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut disculpar-se públicament per haver renyat una estudiant aquest matí que li ha fet una pregunta sobre la seva forma de vestir, però ha reivindicat el dret a no ser jutjada per qüestions com aquesta i sí per les polítiques que duu a terme al capdavant del consistori. La topada ha tingut lloc aquest dijous al matí durant una trobada amb periodistes d'últim curs de la UPF.

    L'estudiant li ha preguntat si la forma més convencional de vestir que llueix actualment, en comparació a la de l'inici de la seva singladura com a alcaldessa, respon també a una moderació política. Colau li ha retret la pregunta i ha afirmat que es vesteix com li dona la gana.

  • 18:30

    El Congrés aprova el projecte de pressupostos generals de l'Estat per una àmplia majoria

     

    Els Pressupostos han rebut 187 vots a favor -PSOE, Unides Podem, ERC, PNB, EH Bildu, PDeCAT, Coalició Canària, Més País, Compromís i PRC-, 156 en contra i l'abstenció de BNGa. En cas de resultar aprovats al Senat, aquests serien els tercers pressupostos consecutius que tira endavant el Govern i previsiblement seran els últims, ja que el calendari faria coincidir la tramitació dels comptes de 2024 amb la dissolució de les Corts i la campanya electoral.
        

    El president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat satisfet a la sortida de l'Hemicicle, mentre que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja celebrava poc abans de la votació que "es tracta els tercers pressupostos consecutius, alguna cosa que no succeïa des de fa 10 anys, i això significa que aquest Govern ha aconseguit una estabilitat que molts governs anteriors, amb majors majories no l'han aconseguit".

  • 18:00

    Barcelona dona el tret de sortida a la campanya de Nadal

     

    La plaça major de Nou Barris ha estat l'escenari principal triat per l'Ajuntament de Barcelona per celebrar el tradicional acte d'encesa de les llums de la ciutat. L'espectacle 'Anys llum' de la productora La Brutal, sota la direcció de David Selvas, ha servit per donar el tret de sortida. Enguany hi ha quatre quilòmetres més d’il·luminació nadalenca que l’any passat. I s’ha reforçat l’enllumenat dels carrers on es fan obres, com ara la Via Laietana.
     

  • 17:40

    Els treballadors dels gimnasos públics clamen per una millora salarial

     

    Uns 150 treballadors dels gimnasos públics de Catalunya es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar una millora salarial després de 4 anys amb el sou congelat. Els centres esportius públics de gestió privada de Catalunya fan vaga aquest dijous. Moltes instal·lacions estan tancades perquè els monitors no han anat a treballar.  Els seus treballadors reclamen un increment salarial i desbloquejar les negociacions del conveni col·lectiu

  • 17:20

    La Generalitat defensa un posicionament ferm contra el masclisme a l'acte institucional amb motiu del 25N

     

    Amb motiu del dia internacional per l'eliminació de la violència vers les dones que se celebra demà, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reclamat la necessària participació dels homes en la lluita feminista. La campanya institucional del Govern d'aquest 25N destaca la urgència de passar de la cultura de la violació a la cultura del consentiment. En el que portem d'any, 10 dones han estat assassinades a Catalunya per la seva parella, exparella o un home de la seva família. 

  • 17:00

    Renfe afegeix un servei per sentit a l'R3 de Rodalies els caps de setmana i festius

     

    El nou tren sortirà de Barcelona-Plaça Catalunya a les 9.06 hores amb arribada a Ripoll a les 11.10. La tornada serà a les 17.50 hores de la Molina i arribarà a Barcelona a les 20.41. Aquesta nova freqüència se suma a la que es va incorporar el passat abril per la configuració dels serveis que circulen per Plaça Catalunya.

  • 16:36

    El nombre de dones sense llar augmenten un 60% en 10 anys a Barcelona

     

    Una problemàtica especialment fràgil per les dones és el sensellarisme. Una realitat profundament invisibilitzada que a Barcelona ha augmentat un 60% en els últims 10 anys. Avui se celebren les Jornades sobre el sensellarisme femení, un espai on visibilitzar la importància d'acompanyar les dones sense llar de forma específica, ja que viuen una realitat travessada per molts tipus de violència.

     

    La invisibilització és també una forma de violència estructural, una problemàtica que requereix pressupostos i de programes de prevenció per a conscienciar la ciutadania, com reclamen diverses entitats.

  • 16:32

    El Club Voleibol Esplugues denuncia insults sexistes contra les jugadores i l’entrenadora de l’equip femení juvenil

     

    El Club Voleibol Esplugues ha denunciat i condemnat els insults sexistes que van patir les jugadores i l’entrenadora de l’equip juvenil femení el passat diumenge. En un comunicat, el club explica que: durant la disputa del partit contra l’Associació Esportiva Sàndor de Cornellà, els jugadors de l’equip juvenil de l’A.E. Vallirana de futbol sala, que disputaven un partit a continuació al mateix espai, molestos perquè el matx havia començat amb retard van “increpar, assetjar i vexar sexualment” les jugadores de l’equip espluguenc.

    Les noies d’entre 14 i 17 anys van rebre improperis i comentaris sexistes i masclistes. L’Ajuntament d’Esplugues ha condemnat els fets i s’ha posat a disposició del club en tot allò que requereixi.

  • 16:04

    Els consumidors de roba de segona mà d'Humana creixen un 33% anual fins a l'octubre

     

    Els consumidors de roba de segona mà de la fundació Humana han crescut un 33% fins a l'octubre en comparació amb el mateix període de l'any passat. Així, a la capital catalana la xarxa d'establiments de l'entitat ha fregat el milió de clients (944.000), fet que suposa registres rècord. Pel que fa a les vendes, en els primers deu mesos de l'any han pujat un 13%, fins als 2,5 milions d'articles. La fundació atribueix l'auge a una "major consciència ambiental" i al "gradual redescobriment d'altres maneres de consumir". 

  • 15:50

    Sindicats de salut criden a deixar de fer hores extra i desdoblar torns la primera setmana de cada mes com a protesta

     

    Diversos sindicats del sistema sanitari han convocat una "acció indefinida" de protesta i criden els treballadors sanitaris a deixar de fer hores extra i desdoblar torns la primera setmana de cada mes a partir del desembre. Així ho han anunciat els sindicats SATSE, CATAC-CTS, SAE, FTC, USOC, FAPIC, COS i Infermeres de Catalunya en una roda de premsa al Parlament aquest dijous. Demanen aquesta mobilització per reclamar que hi hagi una equiparació laboral de tot el personal sanitari del sistema públic de salut i una disminució de les ràtios professional-usuari

  • 15:49

    El 112 rep més de 68.000 trucades per violències masclistes i contra la llibertat sexual fins a l'octubre

     

    El telèfon d'emergències 112 ha rebut 62.896 trucades entre gener i octubre, un 4,4% és que les 60.240 del mateix període de l'any passat. Aquest volum de trucades equival aproximadament a vuit avisos cada hora relacionats amb violència masclista. Si també es tenen en compte les trucades per situacions contra la llibertat sexual, la xifra puja a 68.591, un 6% més que en el mateix període de l'any anterior (64.634). 

  • 15:48

    El 2022 esdevé l'any on més agressions sexuals s'han atès a les urgències de l'Hospital Clínic

     

    Dades alarmants les que ha donat a conèixer l'Hospital Clínic, el centre de referència en l'atenció de les agressions sexuals. Enguany han atès un 51% més de casos que en tot el 2021. Des de l'1 de gener al 31 d'octubre d'aquest any, 556 persones han estat víctimes d'agressions sexuals. Més de la meitat van ser violacions i l'alcohol és la substància més implicada en aquelles comeses sota els efectes de les drogues.

    Les agressions sexuals es disparen
  • 14:50

    El Parlament reprova Joan Ignasi Elena gràcies a l'abstenció de Junts i comuns

     

    Els vots de PSC, Vox, Cs i PPC han servit per reprovar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per la seva gestió. La reprovació, a proposta dels socialistes catalans, ha tirat endavant gràcies a l'abstenció de JxCat i En Comú Podem. Només ERC i la CUP hi han votat en contra. Elena ha estat el primer conseller del Govern de Pere Aragonès que ha estat reprovat per la cambra.

  • 14:07

    Un exalumne de l'escola Baltasar Segú de Valls denuncia un exprofessor per presumptes abusos sexuals

     

    Un exalumne de l'escola Baltasar Segú de Valls, a Tarragona, ha denunciat un exprofessor per presumptes abusos sexuals. Ara està jubilat. Segons ha pogut saber Televisió Espanyola, hi podria haver 7 víctimes més. Els Mossos investiguen el cas i l'actual direcció de l'escola es posa a la seva disposició.

  • 14:00

    El Parlament reprova la gestió del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per la gestió dels Mossos D'Esquadra.


     
    La moció ha comptat amb el suport de Ciutadans, PPC i Vox. Junts per Catalunya i En Comú Podem s'han abstingut. Només ERC i la CUP hi han votat en contra.

    El PSC-Units per Avançar havia proposat la seva desaprovació per les acusacions de politització del cos policial. 

    D'aquesta manera, Elena es converteix en el primer conseller del Govern de Pere Aragonès que ha estat reprovat per la cambra catalana. El Parlament també ha instat l'executiu d'abstenir-se "de fer més intromissions en l'organigrama del cos dels Mossos d'Esquadra a fi d'evitar perllongar la incertesa generada". I ha reclamat a l'executiu que presenti a la cambra el Pla General de Seguretat de Catalunya 2023-2025 en un termini màxim d'un mes.

     
  • 13:53

    Gabriel Rufián explicita el suport d'ERC als pressupostos de l'Estat

     

    El portaveu d'ERC al Congrés ha confirmat el 'sí' del seu grup al projecte de pressupostos generals de l'Estat, que finalment tirarà endavant amb 188 suports. Rufián ha explicitat que els 13 vots republicans serviran per arrencar la transferència a la Generalitat de 900 milions destinats a executar les infraestructures pendents, així com l'establiment de mecanismes per garantir que les inversions acordades arriben a fer-se. 

     

    D'altra banda, es paralitza la MAT a Girona i es garanteixen 24 milions per les CCAA per finançar el desenvolupament del pla bucodental incorporat a la cartera del Sistema Nacional de Salut. Rufián també s'ha referit, a la seva intervenció al Congrés, al retorn dels terrenys on fins ara hi havia les antigues casernes de la Guàrdia Civil a Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d'Anoia i Vilafranca del Penedès i Sabadell. 

  • 13:50

    Els Bombers de Barcelona treballen en una fuita d’oxigen liquat al port sense ferits

     

    Els Bombers de Barcelona treballen en una fuita d’oxigen liquat al port que no ha provocat cap ferit, segons han informat des de Protecció Civil i també fonts municipals. El port ha activat el seu Pla d’Autoprotecció després que s’hagi produït un vessament d’oxigen liquat al moll de Sant Bertran.

     

    L’empresa s’ha desplaçat al lloc també amb un tècnic per avaluar la situació. La situació es manté estable.

  • 13:13

    Les entitats que atenen persones sense llar alerten de la inflació: “És igual quants pisos obrim, els omplirem tots”

     

    El centre d’acollida Assís per a les persones sense llar alerta dels greus efectes que està tenint l’emergència de l'habitatge i l’encariment de la vida. La responsable del programa Dones Amb Llar i del CRI La Violeta, Elena Sala, assenyala que l’escenari actual “no permet sostenir una vida digna” amb “situacions d'allò més fràgils”.

     

    “És igual quants pisos obrim, els omplirem tots”, ha afirmat. També ha alertat que l’entitat està desbordada: “Ens hem de posar d’acord perquè calen respostes estructurals”.

  • 12:58

    ERC refreda la reforma del delicte de malversació

     

    El portaveu dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, ha advertit que cal estar "molt atents" perquè la reforma no s'utilitzi "com una porta oberta a blanquejar corrupteles".  Rufián assegura que la seva formació "intentarà, si es pot" impulsar-la perquè considera que s'ha fet servir com un càstig ideològic per part de segons quins jutges". 

  • 12:31

    Els treballadors dels gimnasos públics de gestió privada protesten per reclamar millores salarials

     

    La vaga està convocada a tot Catalunya. Els treballadors denuncien que fa 4 anys que tenen el sou congelat i reclamen una millora lligada a l'IPC. Els monitors asseguren que volen unes condicions dignes. A la majoria dels centres esportius públics de gestió privada no s'estan fent activitats. Aquesta tarda el sector es manifestarà a les 5 davant de l'Ajuntament de Barcelona. 

    Jornada de vaga als gimnasos públics de TVE Catalunya

  • 11:50

    Plaça Espanya i Gràcia estaran connectades en 7 minuts

     

    En menys de 8 anys el perllongament de l'L8 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya serà una realitat. La Generalitat ha publicat la licitació de l'obra que unirà les línies del Vallès i el Llobregat-Anoia entre Plaça Espanya i Gràcia, amb parada a les noves estacions d'Hospital Clínic i Francesc Macià. Això permetrà que Plaça Espanya i Gràcia estiguin unides en només 7 minuts.

  • 11:29

    El pederasta confés, Joaquín Benítez, entra a presó

     

    Joaquín Benítez, condemnat per abusos sexuals quan era professor dels Maristes, entra a presó. Ha ingressat al Centre Penitenciari de Puig de les Basses on l'espera una condemna de 21 anys i 9 mesos. Va ingressar voluntàriament, aquest dimecres, just quan se li complia el període de 10 dies.

  • 11:15

    El nombre de noies adolescents amb ordres de protecció per violència de gènere es duplica en un any

     

    El nombre de noies adolescents amb ordres de protecció per violència de gènere s’ha duplicat en un any a Catalunya. 77 noies tenien ordres d’aquest tipus el 2021, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, mentre que l’any anterior, marcat per la pandèmia, eren 41.

     

    Save the Children alerta que les adolescents que pateixen violència per part de les seves parelles segueixen “invisibilitzades”. En aquest sentit, l’ONG aposta per sensibilitzar d’aquesta realitat a les adolescents.

  • 11:04

    Albares posa de valor que el full de ruta hispano-marroquí s'està complint "punt per punt"

     

    El ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que les negociacions entre Espanya i Marroc "estan donant els seus fruits" i ha destacat que el full de ruta marcat entre ambdós països s'esta complint "punt per punt". Ho ha explicat al 7è Fòrum Regional per la Unió del Mediterrani, que reuneix 42 estats membres de la Unió Europea i de la conca mediterrània.

     

    "Avui és més important que mai que els països del Mediterrani treballem per una agenda comuna", ha dit Albares. D'altra banda, ha destacat que la immigració irregular s'ha reduït un 20% i que els intercanvis comercials han crescut un 30%. També ha anunciat que la reunió de més alt nivell està prevista per l'última setmana de gener o principis de febrer. L'última d'aquest tipus es va fer per últim cop el 2015. 

  • 10:37

    La immunitat de Puigdemont, en joc. 

     

    Primera de dues vistes claus al Tribunal General de la Unió Europea per al futur de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

    La seva defensa vol demostrar que el Parlament Europeu no va defensar la seva immunitat davant les ordres d'extradició, i que els suplicatoris posteriors, aprovats per l'Eurocambra, es van tramitar de forma irregular. Els tres eurodiputats esperen també que el Tribunal clarifiqui que tenen immunitat també a Espanya. 
     

  • 10:00

    ERC votarà a favor dels Pressupostos de 2023.

     

     

    Amb tota probabilitat es convalidaran aquest dijous en el Congrés després que l'Executiu aconseguís aferrar aquest dimecres, després del seu acord amb EH Bildu, els 174 suports necessaris per a ser aprovats per majoria simple, abans del seu pas pel Senat.

     
  • 9:20

    Els Mossos d'Esquadra detenen dues persones per la mort d'un home a Mollerussa

     

    Detinguts dos homes, de 62 i 36 anys, com a presumptes autors d'un delicte d'homicidi. Als volts de les 20:50 hores d'aquest dimecres, els dos homes van començar una baralla al Passeig Compositor Beethoven de Mollerussa on inicialment van resultar ferides tres persones.

    Passades les deu de la nit, un dels ferits, un home de 35 anys, va morir. Arran dels fets es va detenir dues persones com a presumptes responsables de l'agressió. La Divisió d'Investigació Criminal de la Regió Policial Ponen s'ha fet càrrec de la investigació.

    Els detinguts passaran els pròxims dies a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Lleida.
     

     
  • 9:00

    Activen un cercador amb 476 webs fraudulentes detectades durant la investigació europea d'estafa financera

     

    Els Mossos d'Esquadra han activat un cercador amb les 476 plataformes fraudulentes que han identificat en el marc de la investigació transnacional contra una organització d'abast mundial especialitzada en estafes financeres massives. Si el resultat de la cerca apareix que dona resultats, el cercador informa que és fraudulenta i recomanarà a l'usuari que posi una denúncia.

    La policia catalana va participar en aquesta investigació juntament amb la Guàrdia Civil i les policies de set països més d'Europa. 

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 22 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

    Dijous més fresc, més núvols i a la tarda amb alguns ruixats. Demà un canvi de temps portarà més fred, neu al Pirineu i xàfecs al nord-est, però el cap de setmana serà més estable. 

  • 8:15

    Es disparen els contagis d'infeccions respiratòries

     

    A Catalunya, en només una setmana s’han diagnosticat 60.000 malalties respiratòries, la majoria en nens. Una conjunció dels virus de la grip, la COVID i la bronquiolitis que tensen, de nou, l’atenció primària. El doctor Jordi Mestres Lucero, vocal de comunicació de CAMFiC, explica que preocupa la situació a pediatria amb els virus respiratoris a l'alça.

     

    Mestres augura el pic màxim de grip pels voltants de Nadal: "Estem en una situació amb els virus on el que està passant no segueix la norma".

     

     

     
  • 8:10

    La negociació dels pressupostos es cola a la sessió de control

     

    La negociació dels pressupostos catalans s'estanca. Junts i PSC neguen avenços en les converses, mentre que el govern assegura que hi ha motius d'entesa amb els seus exsocis. La discrepància es va traslladar aquest dimecres a la sessió de control al Parlament. Comuns i socialistes reclamen concrecions al govern i el president Aragonès els respon que hi posin voluntat. Escoltem Salvador Illa, del PSC, el president Aragonès, Jéssica Albiach d'En comú podem i Carlos Carrizosa de CIutadans. 
     

     
  • 8:05

    Jornada intensa al Congrés dels Diputats amb un "macro ple"

     

    D'una banda, s'aprovaran els pressupostos que seguiran ara la seva tramitació al Senat. Un cop els pressupostos siguin enviats al Senat, al Congrés es discutirà i votarà l'admissió a tràmit de la derogació de la sedició. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha explicat que forçaran una votació nominal. Una proposta rebuda amb ironia pel president d'En Comú Podem, Jaume Asens. Mentre que des del PSOE s'asseguren que es mantindrà la disciplina de vot i, Patxi López, ha qualificat el PP d'antisistema.
     

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 24 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz