Cataluña
Manca de pluges

La manca d'aigua obliga a declarar l'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat

  • La mesura implica restriccions a 515 municipis on viuen 6,7 milions de persones

  • Hi haurà una limitació de l'ús en els usos agrícoles, ramaders, industrials i recreatius, però no en l'aigua de boca

  • Les restriccions entraran en vigor aquest divendres

Beatriz Gálvez
3 min.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha anunciat que el Govern decretarà aquest dimarts l’alerta per sequera en els àmbits Darnius-Boadella i Ter-Llobregat, el més poblat de Catalunya, amb restriccions que no afectaran l'aigua de boca. “La ciutadania no ho notarà, no hi haurà talls d’aigua”, ha apuntat Jordà. Les restriccions per sequera als àmbits Ter-Llobregat i Darnius-Boadella entraran en vigor a finals de setmana.

Les restriccions d'aigua a Barcelona s'activen aquest dimecres | Maite Boada

Les principals restriccions

Les restriccions no afectaran l’aigua de boca, tot i que sí que hi haurà afectació per als usos agrícoles, ramaders, industrials i recreatius. En concret, la declaració d’alerta implica la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola (25 %), per a usos ramaders (10 %), per als industrials (5 %), per a usos recreatius que impliquin reg (30 %) i per a altres usos recreatius (5 %).

Els sectors més afectats per les restriccions d'aigua: indústria, ramaderia i agricultura

Pel que fa al subministrament domèstic, en aquest escenari no hi ha limitacions, més enllà de la prohibició d'omplir piscines i fer una sèrie de recomanacions per al reg de jardins (fer-ho en dies alterns, en hores de mínima insolació i només per supervivència de l'arbrat).

515 municipis afectats

Segons ha confirmat a Catalunya Ràdio, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, amb l’entrada en alerta d’aquests dos nous àmbits, ara ja hi haurà 26 comarques en alerta i 515 municipis, amb un total de població afectada de 6,7 milions de persones.

Aquest dimarts celebrarà una comissió interdepartamental per informar el Govern i que després el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) firmarà l'alerta per sequera en aquests dos àmbits.

Jordà ha apuntat que es preveu que aquest hivern plogui més del que és habitual, però ha advertit que, encara que acabés passant, les eventuals precipitacions no "salvarien de la sequera". Per això, ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans, que aquest estiu han augmentat 11 litres d'aigua el consum diari. De mitjana, cada persona utilitza 130 litres d'aigua al dia a Catalunya.

El protocol

En un comunicat, Acció Climàtica, recorda que l'entrada en l'escenari d'alerta en el sistema Ter Llobregat està fixat, segons el Pla de Sequera, en el moment en què les reserves baixen per sota dels 210 hm³. Tot i això, en superar aquest llindar, l'entrada en aquest escenari no és immediata i les mesures contemplades en l'escenari d'alerta s'han d'aplicar en el moment en què el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica la resolució del director de l’ACA, un cop s’hagi reunit amb el comitè permanent de sequera. L’actualització d’enguany està prevista per a l’última setmana del mes de novembre.

Mesures preventives

Des del mes d'octubre de 2021 que està activat el Pla de Sequera i des del mes de febrer de 2022, el sistema Ter Llobregat està en la fase de prealerta. En els nou mesos que han passat, s'han aplicat diverses mesures per alentir el descens de reserves als embassaments i optimitzar al màxim l'ús de l'aigua.

En aquest període s'ha potenciat la producció de les dessalinitzadores (passant del 20 al 90% de la seva capacitat), aportant al sistema més de 54 hm³. Aquest volum d'aigua ha fet possible que els embassaments hagin evitat baixar 7 punts del seu estat actual, evitant l'entrada en escenaris on es preveuen majors restriccions. Si avui estem al 34%, sense les dessalinitzadores ens hauríem situat en el 27%, molt a prop de l’escenari d’excepcionalitat.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz