Televisión
La sequera s'agreuja

Les reserves d'aigua baixen per sota del 60%

  • La sequera ja és extrema a l’Empordà i excepcional a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona

  • Els embassaments se situen per sota del 60% de la seva capacitat i el que més preocupa és el de Darnius-Boadella

SÒNIA PAPELL I SERGI LORAS
3 min.

La persistència de l'anticicló està agreujant les condicions de sequera que arrosseguen àmplies zones del territori català des del passat estiu. Ja fa gairebé 15 dies que estem estancats en la monotonia de les altes pressions. Això vol dir que fa molts dies que no tenim cap episodi de pluja ni de neu, i anem molt justos d’aigua.

Excepte a les Terres de l’Ebre i al Pirineu, a la resta de la geografia catalana, tenim unes condicions de sequera moderada. A l’Empordà aquesta sequera és extrema i a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona tenim una sequera excepcional.

 Mapa de l'estat de la sequera a Catalunya

La falta d’aigua en algunes zones comença a ser preocupant. Les reserves dels aqüífers cada cop són més modestes, i es que els camps no reben aportació d'aigua i la vegetació ho expressa amb un paissatge molt sec. El dèficit pluviomètric també arriba en els pantans, cada cop més buits.

 La sequera també es nota en uns paissatges més sec

El pantà de la Baells està al 55% de la seva capacitat, mentre que fa un any estava gairebé ple.

 El pantà de la Baells es troba al 55% de la seva capacitat

El pantà de Sau, també està molt baix. Actualment està només al 45%, mentre que fa un any estava al 80%.

 Actualment, l'embassament de Sau es troba al 45 % de la seva capacitat

En general, tant els embassaments de la Conca de l’Ebre com els de les conques internes de Catalunya, han baixat respecte l’any passat i es troben per sota els 60% de la seva capacitat total, concretament al 56 i 57% de la seva capacitat, respectivament. Feia més de dos anys, des de finals del 2019 que els embassaments no estaven tan buits.

 Gràfica comparativa de l'estat dels embassaments ara i fa un any

El pantà que més preocupa ara mateix és el Darnius-Boadella, a l’Empordà està gairebé buit (41%). Això ha obligat a l'ACA a declarar l'alerta per sequera a 22 municipis de l'Alt Empordà, on pateixen restriccions d'aigua.

 El pantà de Darnius-Boadella només acull el 41% de la seva capacitat

Com han evolucionat les reserves?

Tal com mostra la següent gràfica, els embassaments de les conques internes no estaven tan baixos des de finals del 2019, just abans del temporal Glòria. L'episodi de pluges de llavors van omplir els pantans i es van mantenir amb bones reserves fins a principis de l'any passat. Des de l'estiu, però, la falta de precipitacions han fet baixar el nivell de l'aigua. Ara bé, de moment no estan tan baixos com a principis del 2018. Llavors, la mitjana dels embassaments estava prop del 40 %.

 Evolució dels embassaments de les conques internes de Catalunya (últims 5 anys)

Què diuen les previsions a llarg termini?

Els models estacionals, tant europeus com americans, no són gaire esperançadors pels mesos més imminents. Aquests apunten un febrer més sec de l'habitual que agreujaria encara més l'actual situació de sequera.

 Els models estacionals pronostiquen un febrer més sec de l'habitual

El març continuarà plovent menys de l'habitual, excepte al sud on podria ser una mica més plujós.

 El març tornaria a ser força sec al nord i més plujós al sud, segons el model centreuropeu

Tot sembla indicar que a l'abril, segons els models, podria caure més precipitació de l'habitual. Tenint en compte que en algunes comarques és un dels mesos més plujosos, seria una molt bona notícia per començar a revertir aquesta situació i per afrontar l'estiu, l'època més seca de tot l'any.

 Els model centreuropeu pronostica un abril més plujós respecte la mitjana

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz