Cataluña
Reserves d'aigua

Els embassaments a les conques internes estan per sota del 50 %

  • Aquestes xifres no s'enregistraven des de la gran sequera del 2007

  • Alguns municipis plantegen restriccions per evitar el desabastiment

BEATRIZ GÁLVEZ
2 min.

Catalunya es troba en situació de prealerta per sequera. Les reserves d'aigua de rius i embassaments de les conques internes catalanes estan per sota del 50 %. Unes xifres que no s'enregistraven des de l'any 2007, quan es va patir un període de sequera greu. Si les condicions de calor intensa i poca pluja es mantenen, i segueix baixant el nivell d'aquestes reserves, no es descarten restriccions d'aigua en alguns municipis els pròxims dies.

Un exemple d'aquestes baixes reserves és el pantà de Susqueda: està al 52 % de la capacitat, mentre que fa un any les reserves superaven el 90 %. Una situació similar es troba el de Balcells i Sau.

La sequera de fa uns mesos i l'augment del consum d'aigua per les altes temperatures han provocat un descens accelerat a la majoria dels embassaments.

La situació de prealerta per sequera a la majoria de conques internes seria encara més acusada si les dessalinitzadores de la Tordera i del Prat no estiguessin funcionant gairebé a ple rendiment.

Alguns ajuntaments catalans ja han fet una crida a fer un ús responsable de l'aigua davant aquesta situació d'escassetat. La sequera obliga dos pobles del Pirineu de Lleida, Baix Pallars i Bellver de Cerdanya, a demanar els seus veïns canviar els hàbits de consum d'aigua.

Crida fer un ús responsable de l'aigua al Pirineu de Lleida | Joana Sendra

Pel que fa a la qualitat d'aquesta aigua, el 48 % de les masses d'aigua a Catalunya de les conques internes són bones.

El que realment preocupa és l'estat de les aigües subterrànies, és a dir, les que es troben sota la superfície de la terra i que generalment s'acumulen en aqüífers. Un 76 % d'aquestes aigües són de mala qualitat.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz