Cataluña
Diada

La Diada del divorci independentista

Beatriz Gálvez | Roger Franco
5 min.

Les escridassades al president de la Generalitat, Pere Aragonès i als dirigents d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) marquen els actes de la Diada. L'escridassada l'ha rebut Aragonès, però especialment la comitiva encapçalada pel president del partit, Oriol Junqueras. Uns retrets que tenen de fons l'aposta dels republicans per la taula de diàleg amb el govern central i la negativa del president de la Generalitat a participar aquesta tarda en la manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

D'aquesta manera ha arrencat una Diada marcada per la divisió dins de l'independentisme que ha estat al monument de Rafael Casanova, a Barcelona, amb les tradicionals ofrenes. Els primers actes de l'11 de setembre amb participació institucional són les ofrenes florals davant el monument a Rafael Casanova. Hi prenen part els màxims representants de les institucions del país, així com delegacions de partits polítics, membres de la societat civil i entitats culturals i esportives.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès; Jordi Puigneró, Laura Vilagrà, dipositant la corona de flors al monument de Rafael Casanova

A les 9 hores del matí, ho ha fet el Govern de la Generalitat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al capdavant.

Tot just després de l'ofrena, Aragonès ha tornat a reivindicar, com a missatge d'aquesta Diada, el dret a decidir dels catalans: "Estic absolutament convençut de què Catalunya tornarà a votar".

A continuació, la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, ha encapçalat l'ofrena la mesa del Parlament en representació de la Cambra catalana. Ho ha fet entre escridassades de les persones que s'han apropat a veure l'acte en directe.No hi ha hagut cap parlament per part de Vergés ni cap representant d'aquesta institució.

Tarragona, Girona i Lleida celebren la Diada

Els missatges dels partits

La presidenta la institució, Laura Borràs, no ha participat com a representant del Parlament perquè actualment suspesa per estar acusada de prevaricació i falsedat documental quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs sí que ha adreçat el seu missatge sobre aquest 11-S, en representació de Junts, un cop acabada l'ofrena del seu partit. Davant els mitjans de comunicació, Borràs ha fet una crida a participar en una Diada "reivindicativa": "Cal que ens mantinguem actius i mobilitzats".

En la mateixa línia, s'ha mostrat la CUP, partit que s'ha desvinculat de l'acte institucional i no ha participat en l'ofrena floral al monument Casanovas. El diputat de la CUP, Xavier Pellicer, ha assegurat que des del seu no confien en l'"agenda del retrobament" i demana als partits que es posin a treballar i fan una crida a la mobilització per aturar-la. Sobre el missatge d’Aragonès, Pellicer considera que és "més del mateix, molt dir i poc fer, molta retòrica per res".

Uns minuts abans, ha fet l'ofrena l'Ajuntament de Barcelona encapçalat per l'alcaldessa, Ada Colau, qui ha demanat que les institucions prenguin mesures per lluitar contra la pèrdua de poder adquisitiu.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha fet referència al missatge del president de la Generalitat i li ha respost: "Catalunya necessita un govern que, en lloc de barallar-se, governi".

Per la seva banda, el diputat dels comuns, Jaume Asens, ha demanat fer un "front comú" de partits per normalitzar la situació. Ha defensat una diada que connecti i recuperi els "grans consensos". I ha reclamat més ambició des del PSC a la CUP, que permeti acabar amb el delicte obsolet de sedició i que tots els líders polítics puguin tornar.

La secretària general adjunta d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta, ha fet una crida a mirar endavant i sumar, de manera transversal i amb perseverança, deixant de banda els retrets: "Convé no confondre'ns d'adversari, el tenim al davant, és l'estat Espanyol. La resta de companys independentistes són companys de viatges".

Els sindicats demanen que es prioritzi l'agenda social

Els secretaris generals dels sindicats CCOO, Javier Pacheco, i el d'UGT, Camil Ros, han posat l'accent social a aquesta ofrena. Han demanat als partits i les institucions que estiguin a l'altura del que necessita la ciutadania. Ambdós sindicats aposten pel diàleg i avisen els polítics que la seva prioritat ha de ser afrontar les crisis.

L'ANC i Òmnium reivindiquen la "força de la mobilització de l'independentisme

Les principals entitats independentistes, com Òmnium i l'ANC, fan una crida a mobilitzar-se contra la "repressió de l'Estat". El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha assegurat que la millor eina per respondre a la "guerra bruta" de l'estat espanyol és "demostrar als carrers" la gran força mobilitzadora" del "moviment democràtic i plural que és l'independentisme".

Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha instat els ciutadans de Catalunya a assistir a la manifestació de la Diada "si el que volen és la independència". "És la força de la gent el que ens mourà cap a la independència", ha avisat Feliu, tot destacant que amb la protesta volen que "partits i govern" sentin la "força de la mobilització".

Cs, Vox i PPC no participen en l'ofrena floral

A més de la CUP, els partits no independentistes no han anat a l'ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova a Barcelona. Tot i això, han volgut expressar el seu missatge en aquesta Diada. El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha reivindicat una vegada més que la festa de Catalunya sigui el 23 d'abril, dia de Sant Jordi, en comptes de l'Onze de Setembre.

L'oposició carrega contra una Diada "divisiva i excloent"

També ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "prengui mesures" perquè el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que "ho tornaran a fer". Segons Carrizosa, el discurs institucional d'Aragonès recorda el que va fer Artur Mas el 2012 reivindicant un referèndum.

Per la seva banda, Vox ha dit que l'11-S, "no és la Diada dels catalans. Aquest no és el dia de Catalunya. Aquest és el dia del separatisme que divideix". En aquesta línia s'ha mostrat el Partit Popular de Catalunya (PPC). El president del PP català, Alejandro Fernández, ha lamentat que la Diada s'hagi convertit en un dia de "confrontació i insults".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz