Cataluña
Diada

Aragonès: "Catalunya tornarà a votar, és inevitable"

  • El president de la Generalitat defensa la via del diàleg "per retornar el conflicte a la política"

  • Considera que fer un referèndum d'independència és la "proposta més inclusiva i que genera més consens"

  • Pere Aragonès ha pronunciat el discurs de la Diada des del Fòrum romà d'Empúries

Roger Franco
3 min.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegura en el missatge institucional amb motiu de la Diada que “Catalunya tornarà a votar, és inevitable, perquè és la proposta més inclusiva, la que genera més consens”, i perquè “votant i oferint a la ciutadania la capacitat de decidir el futur del país, és l’única manera de resoldre el conflicte amb l’Estat”.

"Catalunya votarà. Ho farà més tard o més d’hora en funció de la força que tinguem, però ho farà. Ho farem”, remarca el cap de l’Executiu, qui ha insistit que es tracta d’una “qüestió bàsica de democràcia” i “mai, absolutament mai, renunciaré a què la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement, pacíficament i democràticament el futur del país”.

Aragonès subratlla també la importància que la ciutadania de Catalunya pugui “escollir entre un estat obsolet, que no respon a les seves necessitats, com veiem, per exemple, cada dia amb el nefast i inacceptable servei de Rodalies de Renfe, o una República catalana amb tots els recursos per millorar la vida de tots i totes”.

Defensa de la via del diàleg amb l'Estat

El president de la Generalitat ha pronunciat aquestes paraules des del Fòrum romà d’Empúries, i ha assenyalat que “ens hem manifestat històricament l’Onze de Setembre per reivindicar el dret a decidir, la independència del país com l’eina necessària i imprescindible per millorar la vida de tota la ciutadania de Catalunya”. En aquest sentit, ha dit que en la Diada d’enguany “Catalunya tornarà a demostrar que som una nació amb tot el futur per endavant”.

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha fet referència a la situació econòmica actual i ha explicat que “estem redoblant tot l’esforç per acompanyar la ciutadania davant el creixement de la inflació”. “El Govern està actuant i ho seguirem fent”, ha afirmat, però ha fet notar que “les urgències del moment no ens han de fer oblidar que el conflicte polític amb l’Estat resta pendent de resoldre”.

És en aquesta línia que ha fet una encesa defensa del diàleg amb el govern espanyol. Ha posat en valor “que estem aconseguint retornar el conflicte a la política, d’on no hauria d’haver sortit mai” i que “s’ha arribat a acords per facilitar la fi de la repressió, per acabar amb l’amenaça de la judicialització”. “I això és imprescindible per facilitar una negociació que abordi d’una vegada el fons del conflicte polític amb l’Estat”, ha afegit.

En un altre moment del discurs, el cap del Govern ha afirmat que “construir nació és estar al costat de la gent” i ha posat com a exemples iniciatives com la gratuïtat de l’I2 o la defensa de l’escola en català, “una eina imprescindible per a la cohesió social i que hem aconseguit salvar gràcies a una nova llei que reforça el consens lingüístic i educatiu de Catalunya”. “Per primera vegada en els últims set anys cap centre educatiu veurà com li imposen un 25% de classes en castellà”, ha apuntat.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz