Cataluña
Restriccions

Barcelona entrarà en alerta per sequera si no plou a l'agost

Maria Bosch | Pilar Ribas
3 min.

La falta de puges dels últims mesos i l'augment del consum d'aigua estan provocant que els embassaments s'estiguin buidant. Una situació que, si no es reverteix durant el mes d'agost, portarà que s'hagi de declarar l'alerta per sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona. Així ho ha afirmat el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, a Catalunya Ràdio.

Catalunya està a punt d'entrar en alerta per sequera | Maria Huguet

Reyes ha explicat que si no plou prou a l'agost, hauran de declarar l'alerta a mitjans o finals de setembre, una situació que s'aplicaria també a la resta de Catalunya. Activar l'alerta implicaria restriccions d'aigua, però en cap cas afectaria l'aixeta de casa. Ho ha afirmat el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona a TVE.

La reserva dels embassaments, al límit

Actualment, els recursos actuals als embassaments a les conques internes de Catalunya es troben al 43%, tan sols un 3% per sobre el límit per declarar l'alerta per sequera. Si les reserves baixen del 40%, s'aplicaran limitacions en el reg agrícola, de jardins, per a usos ramaders, industrials i també recreatius. Tampoc es podran netejar els carrers amb mànegues.

Restriccions a 135 municipis

Ja hi ha municipis de Catalunya que es troben en alerta per sequera. L'ACA l'ha declarada a l'àmbit de Carme-Capellades, l'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter i el Llobregat mitjà, el que implica un total de 135 municipis amb restriccions. L'àrea més poblada de Catalunya, amb les reserves al 45%, es troba en prealerta, una fase que no implica restriccions, van indicar la setmana passada des de l'ACA.

El consum d'aigua de l'Ebre al juliol, el més alt dels últims anys | Pilar Ribas

A Tarragona, el consum d'aigua de l'Ebre subministrada pel Consorci d'Aigües de Tarragona durant el juliol s'ha incrementat un 10% respecte a la mitjana dels mesos de juliol de la darrera dècada. El president del Consorci, Joan Alginet, afirma que si bé a la conca hidrogràfica de l'Ebre la situació és de normalitat i no hi ha risc de desabastiment, l'aigua no és un recurs infinit. A causa de la sequera, alguns consistoris han activat les dotacions de reserva que tenen del CAT.

Demanen consum d'aigua responsable

Quant a l'àrea metropolitana de Barcelona, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua ha afirmat que el subministrament d'aigua està garantit a la xarxa supramunicipal, però ha assenyalat que com més s'allarguin els recursos, més possibilitats hi haurà d'evitar limitacions. Per això, ha demanat als ciutadans un consum d'aigua responsable, com tancar l'aixeta durant la dutxa o posar rentadores i rentaplats eficients.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz