Cataluña
DO Penedès

La verema avançada a juliol per la sequera

  • Diversos cellers de la DO Penedès comencen més aviat a collir el raïm per la sequera

  • El Consell Regulador preveu una reducció de la collita del 20%, tot i que no hauria d’afecta la qualitat

  • El míldiu del 2020 i la falta de pluges arrossegada des de l'any passat provoquen falta d'estoc

Rubén Navarro | Marc Guasch
2 min.

Ni els més vells recorden al Penedès que una verema comencés a finals de juliol. Enguany, la forta sequera ha obligat diversos cellers del Penedès a començar a recollir el raïm ja madur. Cellers com Gramona (Sant Sadurní d'Anoia), Albet i Noya (Subirats), Torre del Veguer (Sant Pere de Ribes) i Ca n'Estella (Sant Esteve Sesrovires) ja tenen l'engranatge de la verema en ple funcionament.

Un 20% menys de collita

"És la collita que ha començat més aviat de tota la història de la DO", assegura el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, que ho atribueix directament als efectes del canvi climàtic. Olivella assegura que s'han vist obligats a començar a collir les varietats més primerenques, com Pinot Noir i Chardonay, perquè el fruit ha madurat "molt més de pressa" arran de les diverses onades de calor registrades des de finals de maig.

Les altes temperatures i la manca d’aigua han accelerat la maduresa del raïm i han frenat el nombre de fruits, segons explica des d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat La DO Penedès calcula que la collita podria reduir-se "un 20% respecte als 25 milions de quilos d'una verema normal".

Plantar a zones més altes

Aquesta reducció arriba després dels estralls que va fer el míldiu el 2020 i d'una reducció de verema el 2021 a causa de la sequera. Això està provocant falta d'estoc en alguns cellers.

Des de l’Institut català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Carme Domingo, suggereix als viticultors canvis en el cultiu de la vinya per evitar pèrdues a causa de la intensa calor. De fet, alguns productors com Gramona Celler Batlle, ja ha començat a estudiar plantar ceps a zones més altes.

A la resta de denominacions d’origen, com per exemple, el Priorat o el Montsant, estan a l’espera que l’agost porti pluges. En cas contrari, asseguren que la verema que s’acostuma a fer a mitjans de setembre, enguany s’avançarà com a mínim una setmana.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz