Televisión
L'entrevista

"No volem pagar la factura una altra vegada. Plou sobre mullat"

Notícia - Cafè d'idees 
  • Els secretaris generals d'UGT i CCOO demanen un paquet de mesures globals i estructurals

  • Camil Ros demana topalls per al preus: "El sobrecost l'assumeix el consumidor i els petits transportistes"

  • Javier Pacheco veu un "error de càlcul" del govern davant l'augment de preus de l'energia i els carburants

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya, demana un increment d'impostos a aquells que aprofiten la crisi econòmica actual per tenir més beneficis i guanyar més: "Fer solidàriament un increment d'impostos a aquells que estan guanyant molts calés".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, Pacheco ha destacat que abans de la guerra a Ucraïna la inflació ja superava el 6 % a causa en bona part del preu de l'electricitat, per això reclama que es continuï negociant amb Europa per fixar un topall als preus de l'energia i un 'pacte de rendes' a l'Estat.

En aquesta línia, Camil Ros, secretari general d'UGT Catalunya, també ha insistit posar límits en preu a l'energia i els carburants i reclama mesures estructurals: "Hi ha molts treballadors que han d’anar en cotxe a la feina. Qui ho acaba assumint és el consumidor i els petits transportistes".

"El que han fet malament és que no han fet res"

Camil Ros i Javier Pacheco coincideixen a criticar la manca de mesures del govern espanyol a la crisi dels preus: "El que han fet malament és que no han fet res", diu el secretari general d'UGT a Catalunya. Tanmateix, Pacheco veu un "error de càlcul" de l'executiu de Pedro Sánchez, no haver valorat el malestar que generava la crisi, que segons ell, "no és només per la guerra a Ucraïna".

"Hem de posar una mica de seny perquè es pot generar alarma"

Amb relació a l'aturada de transportistes i a les informacions sobre la manca de subministraments, els líders d'UGT i CCOO a Catalunya han minimitzat els efectes a Catalunya, que diuen són desiguals al conjunt de l'Estat i que a Catalunya se centren a Mercabarna.

Qui ha aprofitat aquesta situació és un sector desarticulat

Els líders sindicals diuen que no es tracta de cap "vaga" sinó que la qualifiquen d'"aturada" patronal i assenyalen que darrere hi ha plataformes relacionades amb la ultradreta: "Qui ha aprofitat aquesta situació és un sector desarticulat, que s'ha sumat a la mobilització sense ser de dretes".

Pacheco demana "seny" per evitar generar un estat d'alarma per problemes de subministrament i creu que hi ha marge per a trobar una solució acordada.

"Cal un gran acord de país per la política lingüística"

Sobre el català a l'escola, Ros reclama un gran acord de país per recuperar els consensos que hi va haver a la immersió lingüística: "És una proposta del sector que no és només educativa sinó de cohesió social".

És un despropòsit. El Govern pot mirar de regular els horaris però no d'esquena al sector

Ros ha parlat de 'l'altra vaga' en referència a la mobilització del sector educatiu en contra de les mesures presentades pel conseller d'Educació, Josep González Cambray, com l'avançament del curs escolar o la modificació del currículum: "És un despropòsit. El Govern pot mirar de regular els horaris però no d'esquena al sector".

"Molt enfadat" amb el no d'ERC a la reforma laboral

El secretari general de CCOO Catalunya diu que no donava crèdit a la votació de la reforma laboral al Congrés de Diputats: "un dels moments polítics més patètics". Pacheco diu estar "molt enfadat" amb el no d'ERC. Per l'altre sindicat, Esquerra va votar no a la reforma laboral per "estratègia política", esperant que l'aprovació estava garantida: "ERC no era conscient de la pèrdua de drets".

Ambdós líders sindicals han valorat positivament els efectes de la reforma laboral "que ja es noten" en un augment de la contractació indefinida.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz