Cataluña
L'entrevista

Narcís Serra: "Els ucraïnesos no perdonaran la destrucció del país"

Notícia - Cafè d'idees 
  • El president de l'IBEI reconeix sorpresa per la decisió de Pedro Sánchez sobre el Sàhara

  • L'exalcalde de Barcelona assenyala que el Procés ha perjudicat el creixement de Barcelona

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

El president de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI), Narcís Serra, considera que el president rus Vladímir Putin està "en un cercle viciós de destrucció total" que farà impossible la reconciliació entre països: "Els ucraïnesos no perdonaran mai la destrucció del seu país". En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, Serra alerta que cada dia s'allunya més una possible solució acordada: "Està fent una guerra antiga que consisteix a bombardejar i destruir allò que després es vol ocupar".

Sobre la participació d'Ucraïna a l'OTAN, l'exvicepresident del govern espanyol creu que convidar aquest país a formar-ne part hauria d'haver anat acompanyat d'explicacions a Rússia. En aquesta línia, considera que s'hauria d'haver evitat que la proposta anava contra Rússia: "Potser va ser massa ràpid el procés perquè el poguessin pair dictadors com Putin".

Sobre l'estrategia europea de tenir cos de defensa, Serra aposta perquè Europa tingui un exèrcit propi, encara que ho veu molt difícil "perquè els nacionalismes s'aferraran a l'exèrcit, que és el que porta la bandera".

Sorprès pel gir en "la qüestió" del Sàhara

Narcís Serra ha mostrat la seva sorpresa pel gir en la decisió del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre el Sàhara, però ha afegit que "tard o aviat, una decisió semblant s'havia de prendre. S'han de fer concessions per estar en la unitat europea".

Les millors guerres són les que es guanyen sense fer ni una batalla

L'exvicepresident del govern espanyol, ha fet referència a l'estrateg militar i filòsof xinès, Sun Tzu per explicar que les millors guerres són les que es guanyen sense fer ni una batalla: "Són les bones i Marroc ho ha sabut fer".

Serra ha assegurat que la millor solució pel Sàhara seria un referèndum d'autodeterminació, però manté que "no es pot fer" pels problemes amb el cens.

"El Consell de Ministres ha estat a l'altura"

L'exvicepresident del govern espanyol aconsella a l'Executiu de Pedro Sánchez "ser més transparent i xerrar més" per evitar els conflictes dins del govern de coalició, malgrat que creu que Consell de Ministres "ha estat a l'altura".

De la seva etapa com a ministre de Defensa ha recordat l'entrada a l'OTAN com la fórmula per modernitzar l'exèrcit espanyol: "Felipe González potser estava més convençut que jo d'entrar a l'OTAN. Alfonso Guerra... em va deixar tranquil".

El govern català està "en conflicte constant"

Narcís Serra considera que a Catalunya es pot caminar cap a un clima de tranquil·litat, després dels anys del 'procés' que creava "tensió política per buscar objectius impossibles". Serra recorda que qui va guanyar les eleccions catalanes va ser el PSC, però no va optar a la presidència per l'acord entre "Esquerra i Convergència" a qui acusa de no servir per governar: "Mantenen un conflicte constant, incompatible amb qualsevol govern que vulgui resoldre problemes".

L'exalcalde de Barcelona no ha volgut valorar la feina de l'alcaldessa Ada Colau: "Sobre els meus successors mai comento res, sempre està bé el que fan". Així i tot, ha dit que li agrada Barcelona tot i que creu que 'el procés' ha perjudicat el creixement de Barcelona com a plataforma de serveis i que podria millorar.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz