Cataluña
Salari de referència

1.435 euros per "viure amb dignitat" a Barcelona

  • El cost de la vida es dispara un 28% a l’Àrea Metropolitana en els darrers 5 anys

  • Prop del 70% del pressupost s'ho emporta l'alimentació i l'habitatge

MARC GUASCH
3 min.

El cost de la vida entorn de Barcelona s’ha disparat un 28,3% en els darrers cinc anys. I tot i que en el darrer any només ho ha fet 1,7%, l'evolució des de 2016 deixa en evidència les dificultats de moltes famílies de poder arribar a finals de més i l'extensió del que es coneix com a "treballadors pobres".

Segons l'indicador del Salari de Referència Metropolità que publica anualment l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ara mateix per "viure amb dignitat" ens caldrien uns ingressos de com a mínim 1.345,48 euros mensuals per persona.

Evolució del salari de referència en relació al cost de la vida a l'AMB AMB

La ciutat de Barcelona

L'indicador global fa referència al conjunt de l'àrea metropolitana, però l'AMB també calcula l'indicador per a la ciutat de Barcelona, que s'eleva fins als 1.435,26 euros (un 1% més que el 2020), i per a la resta de l'àrea metropolitana sense tenir en compte, en aquest cas, la ciutat de Barcelona. En aquest darrer cas, la xifra cau fins als 1.302,50 euros (+ 2,6%).

L’habitatge s’emporta la meitat del pressupost

Per fer aquests càlculs, l'AMB té en compte les necessitats bàsiques d'una família, com l'habitatge, l'alimentació, el transport, l'educació, la roba o les despeses de lleure. En aquest sentit, la despesa familiar esgota el seu pressupost amb l'habitatge (47%) i l'alimentació (20%).

Respecte a altres anys, el 2021 les dades indiquen una reducció de les despeses en educació i una gran "dispersió" pel que fa als costos dels subministraments, amb augments en la llum i l'aigua.

Treballadors pobres

La vicepresidenta de l'AMB, Montserrat Ballarin, explica que a través d'aquestes dades es vol donar visibilitat a les persones que, malgrat tenir una feina, no poden arribar a final de mes perquè els salaris, en alguns casos, no s'ajusten a la realitat metropolitana, amb un cost de vida més elevat. "Són treballadors pobres", es lamenta.

El càlcul també té en compte els diferents tipus de famílies. Així, en una llar unipersonal, el salari de referència hauria de ser de 1.553,83 euros, de 1.021,27 euros per a dos adults que conviuen, de 1.054,78 en el cas d'una parella sense fills o de 1.297,46 per a una parella amb fills.

La xifra es dispara fins als 2.220,85 euros per a una persona sola amb fills i fins als 1.547,25 euros per a una parella amb dos o més fills. En canvi, el salari de referència seria de 834,16 en el cas de llars amb tres adults sense fills i de 1.131,25 euros en llars amb tres adults amb fills al càrrec.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz