Cataluña
Dia Internacional

1 de cada 3 treballadores de la llar viu sota el llindar de la pobresa

  • Reclamen que es ratifiqui el conveni de l'Organització Mundial del Treball que les empara si es vulneren els seus drets

Nadia Somoza / Isabel Ojeda / Marga Esparza
2 min.

Aquest dimecres se celebra el dia de l'agraïment al personal de neteja, un sector sovint precaritzat i poc valorat. Així ho avala un estudi d'Intermón Oxfam que denuncia com 1 de cada 3 treballadores de la llar viu sota el llindar de la pobresa.  La majoria són dones, moltes d'elles migrants i sense papers. Això produeix situacions d'abús i explotació laboral.

Les treballadores de la neteja reivindiquen un conveni propi que les empari | Marga Esparza

Explotació laboral

Fa 4 anys que la Teresa va arribar a Espanya. No té papers i les seves jornades laborals superen les 12 hores diàries, però almenys (diu) els diners que guanya són per ella, no com al principi. Tampoc la Lucia pot oblidar els seus primers tres anys aquí. Estava interna a una casa i encara arrossega les seqüeles del que passava de portes endins. Per lluitar contra l'abús, la Sílvia treballa ja en la fundació d'un sindicat.

Reclamen un conveni que les empari

Les treballadores de la llar i cures no tenen cap conveni propi que permeti garantir els seus drets. Per això estan excloses de la prestació d'atur, del fons de garantia salarial o de la llei de prevenció de riscos laborals. Per aconseguir millores, Isabel Gutiérrez, secretària general de la Federació de construcció i serveis de CCOO adverteix a Ràdio 4 que caldria que el Govern signés el conveni 189 de la OIT, l'Organització Internacional del treball.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz