Televisión
Pobresa Energètica

Acord històric per acabar amb la pobresa energètica de més de 35.000 famílies

  • Administracions i Endesa assumeixen els 38,7 MEUR de deute acumulat per pobresa energètica de 35.518 famílies

  • L'acord arriba després de sis anys de negociacions

  • L'elèctrica es compromet a informar, aplicar el bo social i renunciar a fer reclamacions del deute

NADIA SOMOZA
2 min.

Milers de famílies, concretament més de 35.000, acumulen un deute milionari per la pobresa energètica. Per fer-hi front, Generalitat, administracions locals, entitats socials i Endesa han anunciat aquest dilluns un acord per eixugar el deute acumulat dels darrers sis anys per pobresa energètica, que són 38,7 milions d'euros corresponents a 35.518 famílies.

Acord amb Endesa per lluitar contra la pobresa energètica | Lourdes Gata

L'acord, que parteix de la llei de pobresa energètica del 2015, estableix que Endesa assumirà els 17,5 milions d'euros del 2015 al 2018 i la meitat dels 21,3 milions d'euros dels anys 2019 i 2020. Dels 10,6 milions d'euros restants el 75% els assumirà la Generalitat i el 25% les administracions locals. El cost de la pobresa energètica que es generi a partir de l'1 de gener del 2021, s'assumirà al 50%. La companyia subministradora es compromet a informar i aplicar el bo social i renunciar a fer reclamacions del deute.

Protegir els drets de les famílies

Les entitats socials que treballen per garantir el dret als subministraments bàsics feia temps que reclamaven aquest acord com una mesura imprescindible per garantir l'accés a l'electricitat, l'aigua i el gas de tots els ciutadans.

Tot i que el 2015 es va aprovar la llei de pobresa energètica per garantir l'accés universal als serveis bàsics, moltes llars continuaven quedant-se sense subministrament. Amb aquest acord es pretén resoldre el deute que acumulen milers de famílies vulnerables. Una xifra que a mitjans del 2019 arribava als 21 milions d'euros i que aleshores afectava 25.000 famílies.

Un cas que va avivar el debat

Un cas que va commocionar a la societat i va ser la gota que va fer vessar el vas va ser el de la Rosa. Un veïna de 81 anys de Reus. Vivia en un pis, on s'il·luminava amb espelmes perquè Gas Natural li havia tallat el subministrament elèctric perquè devia factures. Un vespre, una de les espelmes va provocar un incendi i va morir. La seva mort va commocionar la societat i va posar, de nou, la pobresa energètica al centre del debat.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz