Cataluña
Educació

Novetats: S'abaixen les ràtios a P3 i el 86% dels centres tindrà com a màxim 20 alumnes

  • En general, hi haurà 3.474 alumnes menys a P3 i 2.073 menys a secundària

  • Els centres públics rebran 384 euros per alumne vulnerable el curs vinent i els concertats pugen a 988

  • Els sindicats de mestres mantenen la vaga de 5 dies al març

Nadia Somoza / Maite Boada
3 min.

Mentre es manté la convocatòria de vaga de 5 dies dels sindicats de mestres, Educació ha presentat algunes novetats de cara al curs vinent.

Ràtios

Per primer cop, s'abaixen les ràtios a P3 i a la majoria de centres públics, les classes no passaran de 20 alumnes. En general, hi haurà 3.474 alumnes menys a P3 i 2.073 menys a secundària.

Aquesta és una de les mesures que els docents portaven demanant fa temps. Tot i això, mantenen la vaga de 5 dies al març.

Alumnat vulnerable

Una altra novetat és l'aplicació del decret d'admissió per repartir l'alumnat vulnerable entre centres públics i concertats. Es pretén eliminar la segregació escolar amb un repartiment equitatiu d'alumnes vulnerables. Aquests centres rebran diners públics per l'escolarització d'aquests alumnes. En concret es dotarà als centres públics amb 384 euros per cada alumne i a les escoles concertades amb 988 euros. Les escoles públiques no rebien cap aportació en aquest concepte fins ara i les concertades tenien 600 euros per alumne a partir del tercer vulnerable.

Cambray fa una crida al diàleg

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s'ha mostrat "del tot convençut" que es poden desconvocar els cinc dies de vaga anunciats pels sindicats si aquests tenen voluntat de parlar. Per això, els ha fet una crida a dialogar, tot i que els ha retret que no es presentessin en algunes de les convocatòries fetes fins ara. El conseller ha defensat que part de les reivindicacions que fan els representants dels treballadors ja s'estan aplicant o s'aplicaran a partir del curs vinent i ha posat com a exemple la baixada de ràtios o com s'aborda la sentència del 25% de castellà. "De les altres, parlem-ne, com sempre", ha afegit. Ha assegurat que Educació defensa i pràctica el diàleg: "Que vinguin i s'asseguin", ha insistit.

Per tot plegat, ha defensat que Educació ja està donant resposta a parts dels motius que els sindicats addueixen per anar a la vaga. Ha afegit però que s'ha de tenir en compte la "prioritat" a l'ordre de prendre decisions perquè donin resposta a millores laborals però també, "i sobretot", a la millora de la qualitat de l'educació dels infants.

Entre d'altres, ha anunciat que totes les substitucions seran de mitja jornada i que deixaran de fer-se les cobertures de terços. Ha afirmat també que es treballa en l'estabilització de les plantilles, amb un pla que ha de permetre passar a menys d'un 10% d'interins el 2024.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz