Televisión
El pitjor incendi de l'estiu

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia arrassa 1.400 hectàrees

MARC GUASCH
4 min.

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia continua actiu i ja s'ha convertit en el pitjor del que portem d'estiu. Segons els Agents Rurals des que es va declarar, aquest dissabte, ha cremat 1.372 hectàrees, 1.013 d'elles forestals, 354 de terreny agrícola i cinc de sòl urbà.

La marinada i un pirocúmul compliquen la situació

El flanc esquerre i el cap de l'incendi són els que avancen cap al nord. Una possibilitat que els bombers havien previst durant tot el dia davant la marinada que ha bufat durant tot el dia. Aquest vespre s'han encès totes les alarmes quan un gran pirocúmul ha obligat a retirar cap a zones de seguretat els efectius que estaven treballant en l'extinció.

Amb el "desplom del núvol" s'han pogut reubicar les dotacions i reprendre les tasques. El cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha assenyalat que amb l'increment de les humitats relatives que es preveuen durant la nit, "es pugui confinar l'incendi encara que sigui en un perímetre més gran".

Una urbanització desallotjada i dos pobles confinats

La revifada del foc a última hora de la tarda ha obligat a desallotjar la urbanització Ca n'Aubereda de Sant Martí de Tous i ordenar el confinament dels veïns d'aquest municipi, de 1.200 habitants, i de la població veïna de Santa Maria de Miralles, d'uns 130, a causa de la proximitat del foc i a la fumera generada.

Un centenar de dotacions dels bombers afronten la segona nit per frenar el foc

El foc es va iniciar a la C-241

Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals, encarregats d'investigar les causes de l'incendi, han aconseguit delimitar ja el punt en el qual es va iniciar, al costat del voral de la carretera C-241 al seu pas per Santa Coloma de Queralt, gràcies als vídeos i testimonis que disposen del moment en què van encendre les primeres flames.

L'inspector en cap dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha descartat que el foc sigui fruit d'un fenomen natural com un llamp. "Ara mateix no tenim cap indici raonable". Una hipòtesi l'apuntava ahir l'alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, sobre la possibilitat que el foc comencés per una cigarreta encesa. "No hem trobat cap burilla que ens pugui apuntar cap causa", ha indicat Mur, que ha detallat que la zona on va començar el foc "està molt deteriorada pels mitjans d'extinció, bàsicament per l'aigua a pressió", i això els dificulta la recerca.

Les tasques d'extinció de l'incendi han mobilitzat 138 dotacions terrestres, a les quals s'han sumat 26 dotacions de la Unitat Militar d'Emergències (UME), així com 18 mitjans aeris, nou dels quals del Ministeri de Transició Ecològica, la qual cosa suposa prop de 700 persones mobilitzades per parar el foc.

Sánchez i Aragonès, en contacte

El president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, s'han posat en contacte telefònicament aquest diumenge i han compartit la seva preocupació per la "crítica" situació de l'incendi forestal, al mateix temps que han avaluat els mitjans que serien necessaris per sufocar-ho.

Aragonès, que ha revelat que el Govern central li ha ofert tot el suport necessari per lluitar contra aquest incendi, el més greu dels registrats aquest estiu a Catalunya, ha demanat als catalans que actuïn amb "tota la prevenció" i extremin les precaucions per evitar incendis forestals.

"Situació crítica" en l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que segueix actiu

De fet, el foc de Santa Coloma ha coincidit amb altres dos a l'Empordà originats en els últims dies, la qual cosa va portar anit a Protecció Civil a activar en fase d'alerta l'emergència del pla especial INFOCAT, donada la magnitud i simultaneïtat dels incendis.

Estabilitzat l'incendi de Vetalló

No obstant això, al llarg del dia d'avui s'ha pogut estabilitzar l'incendi declarat ahir a Ventalló (Alt Empordà), que ha arrasat 52 hectàrees, i donar per controlat el que es va iniciar dijous passat a Torroella de Mongrí (Baix Empordà). Tots dos han patit petits rebrots aquesta tarda pel fort vent.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz