Televisión
Foc a l'Alt Empordà

Controlat l'incendi al Cap de Creus amb més de 400 hectàrees cremades

  • Ja s’han aixecat totes les restriccions que afectaven les urbanitzacions

  • Una burilla, principal hipòtesi de l'origen de l'incendi, segons els Agents Rurals

MARC GUASCH
3 min.

Els bombers han donat per controlat a les 20.00 hores d'aquest diumenge l'incendi que des de divendres cremava al Cap de Creus i que ha afectat els termes municipals de Llançà, el Port de la Selva i Selva de Mar. Segons els Agents Rurals, el foc ha calcinat 415,61 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

El foc de Llançà afecta més de 400 hectàrees Agents Rurals

Dos torrents mal cremats a la zona de la Vall de la Santa Creu i a la zona del descendent del flanc dret, cap a la Selva de Mar, preocupaven als Bombers de la Generalitat perquè una represa podia revifar aquestes zones.

Els Bombers controlen l'incendi de Llançà després de més de dos dies de lluita

S'aixequen totes les restriccions que afectaven les urbanitzacions

Amb la millora de les condicions de l’incendi ha estat possible aixecar les restriccions que encara es mantenien a les urbanitzacions de la vall de Santa Creu i Mas Ferrer, així com també el confinament i els accessos a Selva de Mar.

Tan sols es mantindrà tallada, bàsicament per a garantir la circulació i els accessos dels vehicles d’emergència, la carretera de Vilajuïga al Port de la Selva, que passa pel Monestir de Sant Pere de Rodes.

Imatges de l'incendi de Llançà, al Cap de Creus, aquesta matinada ACN

Els bombers mantindran a la zona una quinzena de dotacions terrestres, que continuaran revisant el perímetre per si es detectés algun punt calent o represa.

El risc d’incendi forestal continua alt

El risc d’incendi forestal es manté alt, especialment a les zones metropolitanes de Girona i Barcelona, i a l’Empordà. Aquesta situació s’allargarà aquesta setmana vinent ja que no s’esperen precipitacions i, en canvi, es preveuen temperatures que de mitjana seran altes i les humitats relatives baixes.

Incendis de vegetació d’avui

Els Bombers de la Generalitat avui han treballat en diversos focs de vegetació al territori. A primeríssima hora del matí, al costat del pantà de Camarasa, un incendi ha cremat unes 2 ha de fullaraca i matoll de sotabosc, però en una zona on el potencial era de més de 100 ha.

Al migdia, a Sant Jaume dels Domenys, els efectius han aturat el cap de l’incendi abans que pogués propagar per zona forestal. Ha cremat unes 2,5 ha de vegetació agrícola.

Una burilla, l'origen de l'incendi

Des del centre de comandament que dirigeix el dispositiu, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha insistit que la hipòtesi principal és que una burilla llançada des d'un vehicle causés el foc, la qual cosa ha considerat "indignant".

Estabilitzat l'incendi de Llançà

A través d'un vídeo que un testimoni ha gravat poc després que s'iniciessin les flames han pogut acotar la zona, on han localitzat les restes d'una cigarreta.

Els Agents Rurals l'han localitzat la burilla a peu de carretera després d'identificar el punt d'origen en un vídeo gravat per un testimoni. Les restes de la cigarreta s'han enviat a analitzar per veure si hi ha ADN que permeti saber qui l'hi ha llençat.

Pla general de l'incendi de Llançà vist des d'El Port de la Selva ACN / Anna Nogué

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha cridat a la responsabilitat ciutadana i ha advertit que "una burilla de negligència són 50 anys de reforestació". Puigneró ha avisat a més que el govern català serà "implacable" amb les persones "irresponsables i negligents" que causin incendis com el de Cap de Creus.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz