Televisión
Rebaixa de les penes

El Govern estudia la reforma de la sedició mentre analitza els indults

MARC GUASCH
3 min.

El Govern de Pedro Sánchez segueix avançant en el camí cap a la concessió dels indults al líders independentistes a la presó a més trigar a l’inici de l’estiu. Fonts de l’executiu central han confirmat que estan estudiant la tramitació de la reforma del delicte de sedició per a rebaixar les penes per aquest delicte.

La setmana passada el mateix Pedro Sánchez, va defensar aquesta reforma i va reconèixer que l'actual tipus penal que existeix a Espanya difereix al vigent en altres democràcies consolidades.

Sánchez defensa els indults

Precisament el president espanyol ha defensat aquest dilluns els indults als presos independentistes malgrat les advertències que li arriben sobre el desgast que li pot comportar a nivell electoral. Preguntat per si assumeix aquest desgast, Sánchez ha estat taxatiu. "Ajudar a resoldre problemes no suposa un cost, el cost seria deixar les coses enquistades".

Sánchez no ha volgut abordar en profunditat el calendari de les pròximes setmanes respecte a aquesta qüestió, però sí que ha apuntat que espera rebre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Moncloa abans de reactivar la taula de diàleg.

ERC insisteix en convocat la mesa

Sobre la reforma del codi penal del delicte de sedició, Esquerra reclama veure la lletra petita, i creu que el s'hauria d fer és derogar aquest delicte directament. Ara bé, independentment que el govern central concedeixi o no els indults al presos, urgeix a convocar la mesa de diàleg el més aviat possible.

Els republicans creuen que s'ha de desvincular una qüestió de l'altra. Demanen convocar a mesa de diàleg entre La Moncloa i la Generalitat abans de l'estiu i posar fil a l'agulla al conflicte polític. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha reconegut, nobstant, que els agradaria que Junqueras hi pogués participar, el què rebujta, de moment, el partit socialista. Esquerra manté que no s'oposaran als indults, però defensen l'amnistia com la solució més adient.

ERC urgeix a convocar la mesa de diàleg enmig de la polèmica sobre els indults

Els comuns reconeixen que la reforma “avança positivament”

Davant el debat dels indults, PSC i comuns reiteren que ells els defensen per calmar tensions a Catalunya. Els morats han avançat també que s'ha de treballar en la reforma del delicte de sedició i combatre els arguments de PP, VOX i Ciutadans, en contra de la mesura.

El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha assegurat aquest dilluns que la proposta per a reformar el delicte de sedició "avança positivament". Els comuns també han rebutjat avui els arguments dels partits de dreta, que estan en contra dels indults i ha reclamat als independentistes que estiguin al costat del Govern central.

El PSC recorda que la prerrogativa dels indults és del Govern

La portaveu socialista Alícia Romero recorda que la mesura de gràcia dels indults està contemplada a la Constitució i que molts presidents del PP també han fet ús d'aquesta prerrogativa. En aquesta mateixa línia ha volgut contestar al expresident extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que proposa un referèndum a la militància

El PP ja ha començat una recollida de signatures arreu del país en contra dels indults i està convocada una manifestació a Madrid, també en contra de la mesura, organitzada per la plataforma Unión del 78.

Pedro Sánchez assumirà el desgast dels indults i els vol aprovar abans de l'estiu

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz