Televisión
Presa de possessió

Pere Aragonès promet el càrrec "d'acord amb la voluntat popular"

  • L'acte s'ha celebrat al Pati dels Tarongers amb una quarentena de convidats

  • El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha esta la màxima representació del govern de l'Estat

  • Aragonès crida a "començar una etapa nova a la Generalitat" i "alçar de nou el cap"

RTVE Catalunya
4 min.

Pere Aragonès ha pres possessió aquest dilluns al vespre del càrrec de president de la Generalitat, en un acte en què ha rebut la medalla presidencial de mans de l'expresident Quim Torra. Ha estat una cerimònia que ha trencat alguns protocols habituals, per les limitacions fruit de la pandèmia, tant pel format i per l'horari escollit, les vuit del vespre.

Aragonès ha promès el seu càrrec "d'acord amb la voluntat popular de la ciutadania". No ha fet cap menció ni a la Constitució ni al Rei.

Obrir una nova etapa que faci inevitable l’autodeterminació

L'acte ha arrencat amb la lectura del decret de nomenament per part de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Immediatament després, l’expresident Quim Torra ha procedit a la imposició de la medalla presidencial. Aragonès ha promès el càrrec "d'acord amb la voluntat popular de la ciutadania de Catalunya, representada pel nostre Parlament", sense citar la Constitució, l'Estatut ni al Rei tal com ja van fer els seus predecessors Quim Torra i Carles Puigdemont.

Posteriorment en un breu discurs ha dit que desitja obrir una nova etapa basada "en una transformació social, verda, feminista i democràtica", però també d'avanç cap a la consecució "de la república catalana" en què sigui "inevitable l'amnistia i l'autodeterminació".

"Toca arremangar-nos sense por de les esgarrinxades"

En el seu primer discurs com a president, una vegada ja ha pres possessió del seu càrrec, Aragonès ha reconegut que "el país viu un moment transcendent" amb "una situació complicada" a tots els nivells. "Toca arremangar-nos sense por de les esgarrinxades", ha dit, “a fi de superar les sacsejades que trobem pel camí", conscient que "qui obre pas acostuma a ser qui més s'embruta". El nou president català ha explicat que no pensa enganyar a ningú perquè "el repte és majúscul i immens".

Acte al Pati dels Tarongers

L'acte ha tingut un caràcter senzill i una durada de poc més de 35 minuts. A diferència del format tradicional de l'acte, que sol ser merament protocol·lari, aquesta vegada els organitzadors l'han volgut convertir en un esdeveniment amè, retransmès per televisió en un horari inusual per a aquest tipus de cerimònies -que solen convocar al matí-. Una de les principals novetats ha estat l'actuació musical del grup Ginestà i la particular interpretació de l'himne català "Els Segadors" a càrrec de Magalí Sare i Manel Fortià.

Miquel Iceta se saluda amb Junqueras

En total han assistit una quarantena de convidats, entre ells diversos representants de grups parlamentaris, menys els de Ciutadans, PPC i Vox, que han declinat la invitació. Entre les personalitats presents ha destacat la presidenta de Parlament, Laura Borràs, l'expresident Quim Torra i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb un permís penitenciari.

La màxima representació del govern de l'Estat ha estat la del ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, acompanyat de la Delegada de Govern a Catalunya, Teresa Cunillera. Precisament Junqueres s'ha saludat per primera vegada amb Miquel Iceta des que el 27 d'octubre de 2017 es va declarar la independència de Catalunya.

La presa de possessió ha inclòs picades d'ullet simbòliques, en record a la Generalitat republicana que van presidir Francesc Macià i Lluís Companys, així com en reconeixement a la lluita contra la pandèmia de coronavirus.

El precedent de Quim Torra

El precedent més immediat el va protagonitzar Quim Torra, que va prendre possessió com a president en un acte celebrat el 17 de maig de 2018, en el qual va prometre el seu càrrec "amb fidelitat a el poble de Catalunya", sense mencions a la Constitució ni al Rei. Aquell acte, celebrat al Saló Verge de Montserrat de Palau de la Generalitat encara sota els efectes de l'article 155 de la Constitució, va durar tot just tres minuts i no va incloure ni tan sols un discurs de Torra, que seguia reconeixent a Carles Puigdemont com "president legítim".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz