Televisión
Acord d'Investidura

ERC i Junts pacten un govern de coalició i desencallen la investidura

  • Els dos partits pacte un espai estratègic amb partits i entitats coordinat amb el CxRep

  • Pere Aragonès podria ser investit aquesta mateix divendres si les bases de Junts donen el vistiplau

  • ERC assumirà Interior i JxCat es quedarà Salut i els fons europeus

MARC GUASCH
6 min.

No hi haurà repetició electoral a Catalunya. Esquerra Republicana i Junts presentat aquest dilluns el principi d'acord per desencallar la investidura i formar un govern de coalició "fort i cohesionat". El vicepresident del govern, Pere Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han fixat les bases de l’acord, basat en "en la lleialtat mútua" amb dos objectius prioritaris: fer front a la crisi de la covid-19 i avançar cap a la independència amb "una aposta pel diàleg" i una "confrontació cívica" amb l'Estat.

Tots dos han demanat disculpes perquè l'acord ha requerit "probablement massa temps”. Aragonès ha anunciat que el nou executiu tindrà "unes prioritats clares i inequívoques a fi d'impulsar una agenda transformadora en els àmbits econòmic i social, però també "fer compatible" la governabilitat amb "els objectius d'amnistia i autodeterminació".

ERC assumirà Interior i Junts es queda amb els fons europeus

L'acord assolit per les les dues formacions preveu el repartiment de les 14 conselleries del nou Govern, repartit al 50%. Com a novetat més important, ERC assumirà la conselleria d'Interior. Serà la primera vegada que Esquerra es faci càrrec d'aquesta cartera, ara en mans del conseller de JxCat, Miquel Sàmper, que ja sona com a futur conseller de Justícia.

ERC i Junts es reparteixen les 14 conselleries a parts iguals | Laura Herrero

Un dels capítols més disputats, la gestió dels fons europeus, quedarà com fins ara en mans de la cartera de Vicepresidència i Economia que assumirà una de les principals negociadores de Junts, Elsa Artadi. Malgrat tot, el coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, ha anunciat la creació d'una comissió interdepartamental per "tenir una visió més global" del seu repartiment.

14 conselleries repartides a parts iguals i Vilagrà de portaveu

El repartiment de la nova estructura del govern és, a la pràctica una copia en negatiu de l’anterior executiu, tret d’algunes excepcions com Educació que seguirà en mans dels Republicans. ERC, es queda, a més, Empresa, Cultura, Agricultura i Acció Climàtica i el nou departament de Feminismes. Junts, en canvi, passarà a gestionar Salut, Justícia, Acció exterior, Recerca i Universitats i Drets socials.

La nova portaveu serà la número dos de la llista d'ERC a les eleccions de 14 fe febrer, Laura Vilagrà.

ERCERC

JuntsJunts

Es crea un espai estratègic amb partits i entitats "en coordinació" amb el CxRep

L'acord entre ERC i Junts inclou la creació d'un espai de direcció estratègica de l'independentisme amb aquests dos partits, la CUP, l'ANC i Òmnium, que "es coordini" amb el Consell per la República (CxRep) mentre aquest òrgan que presideix Carles Puigdemont es reformularà perquè tingui el consens de tots els actors de l'independentisme.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha mostrat el compromís de garantir que el CxRep treballarà per sumar i no per actuar en paral·lel al nou Govern. El pacte inclou l'aposta per la taula de diàleg amb el Govern central i fixa "uns mecanismes de seguiment i avaluacions constants" per monitorar l'evolució de la negociació, tot i que no han concretat si situa un límit temporal com els dos anys de coll que contempla l'acord entre ERC i la CUP.

L'acord haurà de ser ratificat per les bases de Junts

Ara Junts haurà de sotmetre l'acord a la votació les seves bases, com va anunciar fa unes setmanes, i la CUP haurà de donar el seu també el vistiplau. Els cupaires ja han advertit que s'ha de respectar el pacte que van aconseguir amb ERC perquè mantinguin els seus vots, imprescindibles, a favor de la investidura de Aragonès.

Sánchez ha anunciat en aquest sentit que el preacord se sotmetrà a consultes de les bases entre dimarts al vespre i dimecres al matí de manera que es podria convocar la sessió d'investidura en les 48 hores posteriors, segurament divendres o dissabte. Si no rep l'aval de les bases, segons Sànchez, el partit donarà a Aragonès el suport necessari perquè ERC pugui governar en minoria.

La CUP crida a preparar ja l'embat democràtic amb l'estat

La CUP donarà suport a Aragonès si manté el seu acord i avisa que no donarà un "xec en blanc". A més, veu amb preocupació que Junts s'encarregui d'àrees com Economia, Salut i Territori. Els anticapitalistes criden a començar ja a preparar l'embat democràtic amb l'Estat.

La CUP demana començar a preparar l'embat amb l'Estat | Mónica Montes

El diputat per la CUP, Carles Riera, ha reconegut al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 haver-se assabentat del preacord entre ERC i JxCat per la premsa, i ha celebrat que finalment hi hagi una entesa per la legislatura. També ha admès que la CUP ha jugat un paper determinant en aquest pacte, i ha recordat que el seu partit exigeix que l'acord signat amb ERC fa setmanes es mantingui "inalterable".

La Moncloa espera que el nou Govern abandoni la via de la independència

L'oposició considera destinat al fracàs l'acord entre ERC i Junts

La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, espera que el govern de coalició entre ERC i Junts a la Generalitat de Catalunya abandoni la via de la independència que "no anava enlloc, només cap a la presó".

Montero s'ha expressat així en una entrevista a la Cadena Ser on ha assegura que confia que els partits independentistes hagin "après de l'anterior etapa" i no seguiran la via secessionista. "Malgrat que segur que la formació del Govern anirà acompanyada de simbologia", ha anticipat.

De la seva banda el líder del PSC, Salvador Illa, ha titllat el preacord anunciat per ERC i Junts d'Intent de repetir un fracàs per catalunya. En una entrevista a la Cadena Cope també ha avançat que quan la president del Parlament, Laura Borràs, obri la ronda de consultes amb els grups, li demanarà que consideri la seva candidatura.

Els comuns no donaran suport als pressupostos

Els comuns ja han acusat ERC de "faltar a la seva paraula” i han deixat clar que no pensen donar suport al nou executiu amb Junts en temes com els pressupostos. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha lamentat que no hagi estat possible “una alternativa progressista” però ha pronosticat que és un Govern del passat que està abocat “al fracàs”.

La lider de la formació, Jéssica Albiach ha lamentat que Junts es quedarà "amb les conselleries de més pes i relleu social ja que són les que marcaran els pressupostos i gestionaràn els fons europeus".

La ANC exigeix passos decidits cap a la independència

La presidenta de la ANC, Elisenda Paluzie, celebra el pacte entre ERC i JxCat però ha exigit a totes dues formacions "un rumb clar" amb "passos decidits i concrets" per a avançar cap a la independència. Paluzie ha demanat a les dues formacions no tornar "a una etapa com la de la legislatura anterior", "sense rumb”. En aquest sentit els ha instat a “recuperar la iniciativa política i un projecte ferm i decidit cap a la independència”.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz