Televisión
Negociacions d'investidura

La CUP intenta reconduir la investidura i SLa CUP intenta reconduir la investidura i Sánchez aposta per un Govern del PSC

MARC GUASCH
6 min.

ERC, Junts i la CUP obren el camí per reconduir les negociacions que evitin la repetició electoral. Després del fracàs de la reunió entre ERC i Junts d’aquest dimarts, els cupaires han exercit de mediadors i han aconseguit que la formació liderada per l’expresident Carles Puigdemont i els republicans signin un compromís de mínims per deixar fora de les negociacions de la investidura l'estratègia independentista. Un document acordat també per Esquerra que inclou quatre punts però que no aclareix la formula per aconseguir salvar la investidura abans de la data límit del 26 de maig. .

ERC, Junts i la CUP signen un compromís de mínims per seguir negociant | Laura Herrero

Al Congrés, Pedro Sánchez, també pressiona per un govern d'esquerres, liderat per Salvador Illa. Però a la Moncloa donen per feta una repetició electoral. I alguna veu apunta a una abstenció per evitar-ho. És precisament el que demanen els comuns que volen que els socialistes facilitin la investidura d'Aragonès i s'avenen a facilitar els seus vots encara que no suposi no entrar a l'executiu català com pretenen.

ERC i Junts s'avenen a separar l'estratègia independentista de la investidura

ERC, Junts i la CUP s'han compromès a "aconseguir un espai per al debat de l'estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat" per tractar de desencallar la investidura del candidat republicà a la Presidència, Pere Aragonès. Ho han anunciat en un comunicat conjunt després de la reunió que han mantingut els tres partits en el Parlament durant dues hores i de la qual han sortit junts la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, el diputat de Junts, Francesc Dalmases, i la protaveu de la CUP en la Càmera catalana, Eulàlia Reguant.

Els tres grups han acordat també convocar una primera reunió de treball per construir un "gran Acord Nacional per a l'Autodeterminació que vagi més enllà dels partits polítics i que agrupi l'àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica que viu el país, amb el compromís inequívoc que des del diàleg i l'embat democràtic a l'Estat es pugui aconseguir l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia durant la propera legislatura".

La CUP considera que "una repetición electoral sería la peor noticia para el independetismo"

Junts insisteix en un acord per un govern de coalició

De moment, tot i l'apropament de les posicions, la possible investidura continua a l'aire. Al document no s'aclareix la formula per desencallar la investidura abans del 26 de maig. A més, ERC ja ha deixat clara que la seva intenció segueix sent la d'encetar la legislatura en solitari i no té previst, de moment, més reunionts amb la formació de Puigdemont. Des de Junts, la portaveu al Congrès, Miriam Nogueras, ha insisit aquest dimecres a La Hora de La 1 de TVE en reprendre la via d'un Govern de coalició per evitar uns nous comicis.

El grup parlamentari de Junts s'ha reunit aquest dimecres a la tarda per analitzar precisament la trobada amb ERC i la CUP i determinar l'abast del pacte "de mínims com a base per desencallar l'inici de la legislatura".

Sánchez convida ERC a pensar en un Govern del PSC

El president del Govern, Pedro Sánchez, de moment, no obre la porta a facilitar precisament un executiu en solitari d’ERC. Ben al contrari, en la sessió de control al Congrés ha instat als republicans a començar a pensar en “un govern d'esquerres liderat per qui va guanyar les eleccions, el PSC".

Sánchez ha destacat que espera que com més aviat millor pugui haver-hi un govern en la Generalitat i reprendre aquest diàleg pendent. En aquest sentit en què ell complirà "amb el full de ruta de retrobament entre la societat catalana i la societat catalana i l'espanyola", i en què està disposat a entendre's malgrat les diferències que tenen quant a com resoldre la qüestió catalana..

Rufián aposta per aprofitar les necessitats del PSOE

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha apostat, al Congrés, per aprofitar les "necessitats" del PSOE i ha aconsellat al president Sánchez, que dialogui amb la seva formació si no vol acabar com l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

“Nosaltres no creiem en vostès, jo no crec en vostès, crec en el moment històric que ens ha tocat viure. Jo no crec en la seva voluntat, crec en la seva necessitat", ha explicat per recordar que a l'hemicicle no hi ha "15 o 30 diputats de Cs" com, al seu parer, Sánchez voldria. Rufián ha advertit al president que en les eleccions madrilenyes "va guanyar l'esquerra a la seva esquerra" i espera que prengui nota perquè el que no faci ara, ha assegurat, "no el farà amb un govern del pp i Vox, pregunti-li a Zapatero".

Els comuns s’avenen a facilitar un Govern en solitari abans d’anar a eleccions

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, s’ha mostrat oberta a facilitar que Esquerra pugui governar en solitari si serveix per evitar una repetició electoral. En una entrevista a TV3, Albiach ha recordat que uns nous comicis suposarien “un insult a la ciutadania després de vuit mesos de Govern en funcions”. Es per aquest motiu que els comuns acceptarien aparcar la idea d’entrar al nou executiu i donar igualment els seus vots a ERC de cara a la investidura d’Aragonès.

De la mateixa manera, la presidenta de En Comú Podem a la cambra catalana ha demanat al líder del PSC, Salvador Illa i al president del Govern, Pedro Sánchez, que “no s’inhibeixin” i facilitin la formació del govern d’ERC.

L'ANC convoca una concentració diumenge per exigir un acord d'ERC, Junts i la CUP

L'ANC reclama als partits independentistes "generositat" i que es comprometin a negociar "fins al final". Ha convocat per a aquest diumenge a les 11.30h una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar un govern "nítidament" independentista. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha advertit que "Ara la gent ha de dir als partits, així no". "Us toca estar a l'alçada del moviment popular independentista. Us demanem que us comprometeu a negociar fins al final. Us exigim responsabilitat i generositat" ha afegit.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, amb un cartell darrera sobre el 52% de vot independentista cropper

Pacheco (CCOO) crida a evitar "el desastre de tenir que tornar a votar"

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco s'ha mostrat molt preocupat sobre la possibilitat d'haver de repetir els comicis a Catalunya pel bloqueig de les converses entre ERC i Junts. Pacheco ha reconegut al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que tem, després de sentir les declaracions de les últimes hores que ara mateix l'escenari més probable és que portin "al desastre de haver de tonar a votar per irresponsabilitat política".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz