Televisión
A partir del 9 de maig

El Govern anuncia el final de toc de queda i el tancament perimetral

  • L'executiu fa marxa enrere a l'hora d'aprovar un nou decret per aplicar mesures extraordinàries

  • La Moncloa estableix que el Suprem tindrà l'última paraula en les restriccions que adoptin les CCAA

  • El Govern manté la limitació de les trobades socials en el màxim de sis persones

MARC GUASCH
4 min.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat que a partir de diumenge es posarà fi al toc de queda nocturn i el tancament perimetral de Catalunya. Aragonès ha advertit, nobstant, que l'executiu es reserva la possibilitat d'aplicar noves restriccions si empitjoren les dades epidemiològiques en el futur. En tot cas, es manté la limitació de les trobades socials a sis persones prèvia autorització per part del TSJC.

De moment, el consell executiu ha decidit no aprovar aquest dimarts el canvi normatiu que havia anunciat el mateix vicepresident la setmana passada al Parlament per poder aplicar mesures extraordinàries una vegada decaigui l'estat d'alarma, el 9 de maig. En aquest sentit, Aragonès ha admès que prefereixen esperar perquè allargar restriccions com el toc de queda suposava entrar en un "embolic jurídic".

Les mesures requereixen l'aval del TSJC

El vicepresident del Govern ha assegurat en roda de premsa que, de moment, no es preveu aprovar un nou decret que doni ampara legal a futures restriccions. Ha recordat que ja es va fer una modificació de la llei de salut pública de Catalunya per aplicar a l'estiu passat el confinament de la comarca del Segrià. Aragonès ha advertit que allargar temes com el toc de queda una vagada decaigui l'estat d'alarma suposaven entrar en un "embolic legal", pel que s'ha preferit esperar a que l'Estat decideixi com afrontar el canvi normatiu. De totes maneres, les decisions que afecten drets fonamentals com la limitació de les trobades socials requereixen de l'aval del TSJC quan ja no hi ha el paraigua de l'estat d'alarma.

Pere Aragonès i Meritxell Budó després de celebrar la reunió de Govern

Els experts avalen la possibilitat de noves restriccions

A 5 dies de la finalització de l'estat d'alarma, la decisió del govern de mantenir la Llei de Salut Pública sense modificacions obre un dubte: el marc normatiu actual és, com diu l'executiu, suficient per tornar a desplegar grans restriccions a la mobilitat o, fins i tot, un confinament perimetral?

Segons l'exlletrat major del Parlament i professor de dret constitucional, Joan Ridao, l'actual redacció del text permet la possibilitat de plantejar noves restriccions, en cas que la situació epidemiològica ho requereixi. Ridao admet, això sí, que hauria estat desitjable que la Generalitat hagués definit millor les seves competències.

El Govern podrà tornar a imposar restriccions d'acord amb la Llei? | Nuria Alcalá

Sense les noves modificacions de la Llei de Salut Pública, el que li queda ara al Govern és justificar molt detalladament cada nova mesura que aprovi el Procicat. I això li correspon al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que podrà avalar o tombar les noves mesures.

El Suprem tindrà l'última paraula

El govern espanyol ha aprovat un decret que habilita les comunitats autònomes a recórrer al Tribunal Suprem si els tribunals autonòmics tomben les restriccions que imposin després de l'estat d'alarma. El decret modifica la llei que regula el contenciós-administratiu i permet que les autonomies puguin presentar recurs de cassació al Suprem, una possibilitat que no tenien fins ara. Així doncs, l'alt tribunal espanyol tindrà l'última paraula i unificarà doctrina en cas que tribunals autonòmics adoptin criteris diferents. El decret també prorroga algunes de les mesures de l'escut social que estaven lligades a l'estat d'alarma.

El Govern posa fi al toc de queda i i el tancament perimetral

No hi haurà toc de queda

Un dels temes que hi havia sobre la taula del Govern era el toc de queda nocturn. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ja va avançar aquest dilluns al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que si es mantenen les actuals dades epidemiològiques no caldrà mantenir-lo. D'aquesta manera després del 9 de maig, la Generalitat mantindrà la potestat de decidir els horaris d'obertura dels diferents sectors, com el comerç, la restauració i l'oci. D'altra banda s'ha decidit acabar amb el confinament perimetral a Catalunya.

Sopars a partir del dia 9

Una de les competències que es mantenen tot i la fi de l'estat d'alarma és la d'establir els horaris de la restauració o l'oci nocturn. La Generalitat ja ha avançat, en aquest sentit la intenció de permetre reobrir als restaurants també als vespres fins a les 11 de la nit. Ho faran amb les mateixes condicions d'aforament que al migdia, però tant a interiors com a les terrasses.També es permetrà obrir als parcs d'atraccions amb un 30% de capacitat.

En canvi, no hi ha intenció de reobrir les activitats d'oci nocturn. El Govern ha advertit al respecte que es reforçaran els controls policials per garantir que es compleixen limitacions com la de les trobades socials de sis persones.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz