Televisión
Covid-19

Repassa les restriccions vigents a Catalunya fins al 3 de maig

  • El Procicat ha decidit posar fi al confinament comarcal i permetre els desplaçaments per tot Catalunya

  • Reobren els restaurants dels centres comercials i els alumnes de batxillerat tornen a les classes

  • Meritxell Budó assegura que treballen amb garantir la cobertura de les mesures quan s'acabi l'estat d'alarma

MARC GUASCH
3 min.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, reconeix que l'executiu estudia la reforma del Decret 27/2020 per mantenir el toc de queda i garantir la cobertura legal del confinament nocturn i permitral quan s'acabi l'estat d'alarma", previsiblement el 9 de maig. Budó ha advertit l'objectiu és tenir un marc normatiu que sigui una "alternativa si es requereix allargar la mesura, perquè el Govern tingui una manera d'aplicar-la", i assegura que la reforma del decret estarà llesta la setmana vinent.

La portaveu ha recordat que quan conclogui l'estat d'alarma, les mesures que aprovarà el Govern requeriran l'autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que tindrà un termini de tres dies per resoldre des que rebi la petició: "No podrà ser immediat, la presa de decisions s'alentirà".

Les novetats de la desescalada

A partir d'aquest 26 d'abril Catalunya recupera la llibertat de mobilitat a tot el territori. El PROCICAT ha aprovat el relaxament d'algunes mesures anticovid després de comprovar que la Setmana Santa no va significar una explosió de contagis i que les dades epidemiològiques estan controlades. Repassa quines són les noves mesures aprovades i en vigor fins al 3 de maig:

Fi del confinament comarcal

El Procicat ha decidit posar fi al confinament comarcal i permetre els desplaçaments sense restriccions per tot Catalunya, inclosa Andorra.

El Procicat permetrà la lliure circulació per tota Catalunya a partir de dilluns

Reobertura de la restauració als centres comercials

Es posa fi també al tancament dels restaurants dels centres comercials, vigent des del mes de gener. Seguiran en aquest cas les mateixes regles que les resta i només podran obrir fins a les 17h tret que serveixin a domicili. La majoria dels establiments ha celebrat la notícia tot i que no tots ha obert el primer dia a l'espera de decidir el personal que poden recuperar dels ERTO. Ara el que reclamen es poder servir sopars als vespres.

Els bars i restaurants dels centres comercials tornen a obrir 5 mesos després | Lourdes Gata

El govern ha descartat, de moment, ampliar els horaris de la restauració. Els comensals han de portar la mascareta en tot moment i només se la poden treure en el moment de beure o menjar. Per als sopars, només es pot oferir servei de recollida al local, entre les 19 i les 22 h, i a domicili, fins a les 23 h.

Reobertura de la restauració als centres comercials

Comerços sense limitació de superfície

Pel que fa als comerços podran obrir sense limitació de superfície però amb un aforament del 50% de l'ocupació.

Comerços sense limitació de superfície

Gimnasos i centres de culte al 50%

La mateixa limitació de capacitat tindran els gimnasos i els centres de culte, podrán ampliar la seva capacitat del 30% al 50%.

Els gimnasos amplien la seva capacitat al 50%

Els alumnes de la postobligatòria tornen a classes

Els estudiants de Batxillerat i Formació Professional de Catalunya podran tornar a les classes de forma física. Fins ara estaven sotmesos a un règim de semipresencialitat en què es combinaven alguns dies presencials amb altres de virtuals.

Els alumnes de la postobligatòria tornen a classes

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz