Televisión
Premis Gaudí 2021

'La vampira de Barcelona', 'Las niñas' i 'My Mexican Bretzel' triomfen als Premis Gaudí

  • La revisió de la llegenda negra d’Enriqueta Martí, La vampira de Barcelona, s’ha endut 5 estatuetes

  • Pilar Palomero recull el Gaudí a Millor direcció per Las niñas, reconeguda com a Millor pel·lícula en llengua no catalana

  • Carme Elias protagonitza un dels moments més emotius de la gala en recollir el Gaudí d’Honor de mans de Vicky Peña

RTVE Catalunya
8 min.

Tres òperes primes han estat les pel·lícules més guardonades dels Premis Gaudí 2021. 'La vampira de Barcelona', de Lluís Danés, s'ha fet amb cinc estatuetes, entre elles les de millor pel·lícula i direcció artística. 'Las niñas' n'ha guanyat quatre, amb premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana i a millor direcció per Pilar Palomero. I 'My mexican bretzel', amb tres, ha guanyat els Gaudí al millor documental, millor guió i millor muntatge. Candela Peña (per 'La boda de Rosa') i Mario Casas (per 'No matarás'), i els secundaris Verónica Echegui (per 'L’ofrena') i Alberto San Juan (per 'Sentimental') s’emporten els premis interpretatius d’enguany. El palmarès deixa una majoria històrica de dones.

'La vampira de Barcelona', 5 estatuetes

La revisió de la llegenda negra d’Enriqueta Martí, 'La vampira de Barcelona', s’ha endut cinc estatuetes. Millor pel·lícula i direcció artística per Lluís Danés, i també el Gaudí al millor vestuari per Mercè Paloma (el cinquè de la seva trajectòria), el de millors efectes visuals per Lluís Rivera (que també repeteix per cinquena vegada), Anna Aragonès i Aleix Torrecillas, i el de millor maquillatge i perruqueria per Laura Pérez i Xavi Valverde.

'La vampira de Barcelona', de Lluís Danés, s'ha fet amb cinc estatuetes

Amb tot, el productor del film, Raimon Masllorenç, ha recollit el Gaudí a la millor pel·lícula amb un discurs agredolç on ha celebrat la victòria però alhora ha assenyalat que el film no ha estat distingit ni nominat en altres premis i festivals de l'Estat. "Potser és que alguna cosa no estem fent bé", ha assegurat referint-se a la capacitat de penetració del cinema en català.

'Las niñas', 4 estatuetes

En un segon lloc s'ha destacat l'òpera prima de Pilar Palomero 'Las niñas', recent triomfadora als Premis Goya i que l'Acadèmia del Cinema Català ha reconegut com la millor pel·lícula en llengua catalana d'aquest darrer any. A més, Palomero ha guanyat el Gaudí a la millor direcció. La coproducció catalana s'ha endut també el premi a la millor fotografia (Daniela Cajías) i el millor so (d’Amanda Villavieja, Alejandra Molina i Fernando Novillo).

Pilar Palomero amb 'Las niñas', millor pel·lícula en llengua catalana

'My Mexican Bretzel', 3 estatuetes

El film de debut de Núria Giménez Lorang es confirma com una de les sorpreses cinematogràfiques de l'any. No tan sols ha guanyat el Gaudí al millor documental, sinó que també s'ha emportat el premi al millor guió i al millor muntatge. En recollir el primer trofeu, Lorang ha desitjat poder "trencar el premi" per donar-ne un tros a tots aquells que l'han acompanyat en "aquest viatge".

Candela Peña i Mario Casas, millors interpretacions

Les categories interpretatives s'han repartit en canvi entre protagonistes d'altres films. Candela Peña, per 'La boda de Rosa' d'Icíar Bollaín, i Mario Casas per 'No matarás' de David Victori, s'han endut respectivament el Gaudí al millor paper protagonista. Candela Peña ha agraït a l'Acadèmia el premi, i l'ha dedicat a totes les persones que, com ella i el seu personatge a la pel·lícula "prenem les regnes de la nostres vides".

En la categoria d'actor i actriu secundaris, els guanyadors han estat Verónica Echegui, per 'L'ofrena' de Ventura Durall, i Alberto San Juan per 'Sentimental'. La pel·lícula de Cesc Gay s'ha hagut de conformar amb aquest únic Gaudí malgrat que partia amb 8 nominacions.

Gaudí d'Honor per a Carme Elías

Un dels moments més emotius de la gala ha arribat amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2021, que ha recollit Carme Elías de mans de Vicky Peña, la seva companya a la funció 'Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?', en un homenatge en qual també han participat per sorpresa Javier Fesser, que la va dirigir a 'Camino' (2008), i Claudia Pinto, cineasta amb qui ha filmat 'La distancia más larga' i 'Las consecuencias', darrer film d’una actriu amb una llarga trajectòria al cinema, la televisió i el teatre.

Gaudí d'Honor per a Carme Elías

L'actriu ha agraït el suport del públic a la seva carrera, i també pel "gest de fidelitat" dels espectadors durant el darrer any anant als teatres i a les sales de cinema malgrat la pandèmia. Elías ha agraït també a l'Acadèmia que hagi tirat endavant l'edició dels Gaudí tot i les dificultats, i també ha tingut paraules pels líders polítics catalans presos. "Lo cor de l'home és una mar que tot l'univers no l'ompliria", s'ha acomiadat l'actriu citant Jacint Verdaguer.

'La mort de Guillem' i 'Ni oblit ni perdó'

Tant la millor pel·lícula per a televisió com el millor curt dels Gaudí 2021 han tingut la memòria del militant antifeixista Guillem Agulló com a protagonistes. El film de Carlos Marquès Marcet 'La mort de Guillem' s'ha endut l'estatueta en la primera categoria, i d'aquesta manera el director segueix augmentant la seva col·lecció de guardons, després dels guanyats pels llargmetratges '10.000 Km.', 'Terra ferma' i 'Els dies que vindran' i la pel·lícula per a televisió '13 dies d’octubre'. De la seva banda, 'Ni oblit ni perdó, dirigit per Jordi Boquet Claramunt, ha estat reconegut com el millor curtmetratge.

'Les dues nits d'ahir', premi del públic

Finalment, per quart any consecutiu l'Acadèmia de Cinema Català ha tornat a entregar el premi especial de públic a la millor pel·lícula. El guardó ha estat per 'Les dues nits d’ahir', òpera prima de Pau Cruanyes i Gerard Vidal, que ha estat ha estat escollida pels prop de 10.000 espectadors que han votat de forma telemàtica.

El comiat d'Isona Passola

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, s'ha acomiadat simbòlicament de la institució amb el seu discurs durant la gala, el darrer que pronuncia com a presidenta. Una vegada més, Passola ha reiterat la crida perquè es destini més pressupost al cinema català, ha lamentat que el pressupost de les pel·lícules catalanes són "misèrrims" i, a més, ha dit que en l'edició dels Gaudí d'enguany hi ha menys films en català que mai: "Només sis". "Ens agrada rodar amb totes les llengües, però tenim el dret de rodar en català", ha assenyalat.

I ha emplaçat el futur nou Govern a "ser valent i resoldre el problema", destinant més pressupost i fent que TV3 segueixi produint ficció. "D'aquí a poc el cinema català serà més amunt d'on era i tornarà a viatjar pel món", ha confiat.

Homenatge al cinema

La gala dels Premis Gaudí ha volgut fer un homenatge a les sales de cinema, en una situació delicada després dels tancaments i les mesures preses per les autoritats sanitàries. Les butaques i les crispetes que han omplert l’escenari de l’Auditori del CCIB, l’entrega del Premi del públic a la Sala Mozart de Calella, un In Memoriam rodat al Prado de Sitges, i el rodatge de l’espot al Principal són alguns dels elements que han teixit el leitmotiv de la cerimònia.

PALMARÈS 13 PREMIS GAUDÍ 2021

MILLOR PEL·LÍCULA

La vampira de Barcelona, dirigida per Lluís Danés, escrita per Lluís A. Martínez i María Jaén, i produïda per Brutal Media i Filmax, amb participació de Televisió de Catalunya.

MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA

Las niñas, dirigida i escrita per Pilar Palomero, i produïda per Las niñas Majicas AIE, Inicia Films i BTeam Prods, amb la participació de Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola.

MILLOR DIRECCIÓ

Pilar Palomero per Las niñas.

MILLOR GUIÓ

Núria Giménez Lorang per My Mexican Bretzel.

MILLOR PROTAGONISTA FEMENINA

Candela Peña per La boda de Rosa.

MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍ

Mario Casas per No matarás.

MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA

Verónica Echegui per L’ofrena.

MILLOR ACTOR SECUNDARI

Alberto San Juan per Sentimental.

MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL

My Mexican Bretzel, dirigida i escrita per Núria Giménez Lorang i produïda per Bretzel & Tequila Film Productions i Avalon PC.

MILLOR CURTMETRATGE

Ni oblit ni perdó, dirigit per Jordi Boquet Claramunt, escrit per Jordi Boquet Claramunt i Tomàs Bayo i produït per ESCAC Films.

MILLOR PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ

La mort de Guillem, dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Roger Danès i Alfred Pérez-Fargas i produïda per Lastor Media, Som*Batabat, Televisió de Catalunya, À Punt Mèdia i Suica Productions.

MILLOR FOTOGRAFIA

Daniela Cajías per Las niñas.

MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ

Luis Fernández i Anna Parra per Adú.

MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA

Lluís Danés per La vampira de Barcelona.

MILLOR MUNTATGE

Núria Giménez Lorang i Cristóbal Fernández per My Mexican Bretzel.

MILLOR MÚSICA ORIGINAL

Niño de Elche per Niños somos todos.

MILLOR VESTUARI

Mercè Paloma per La vampira de Barcelona.

MILLOR SO

Amanda Villavieja, Fernando Novillo i Alejandra Molina per Las niñas.

MILLORS EFECTES VISUALS

Lluís Rivera, Anna Aragonès i Aleix Torrecillas per La vampira de Barcelona.

MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA

Laura Pérez i Xavi Valverde per La vampira de Barcelona.

MILLOR PEL·LÍCULA EUROPEA

Sorry We Missed You, dirigida per Ken Loach i escrita per Paul Laverty.

PREMI ESPECIAL DE PÚBLIC

Les dues nits d’ahir, dirigida per Pau Cruanyes i Gerard Vidal, escrita per Pau Cruanyes, Gerard Vidal, Eudald Valdivieso i Ignasi Àvila i produïda per Benecé Produccions, amb la participació de Televisió de Catalunya

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz