Televisión
Aprovat al Congrés

Espanya legalitza l'eutanàsia

  • PP, Vox i UPN hi voten en contra i els de Vox anuncien que la derogaran quan governin

  • El pacient haurà de donar el consentiment dues vegades amb una diferència de 15 dies

  • La sol·licitud ha de passar filtres com una Comissió de Garatia depenent de cada CCAA

RTVE Catalunya
3 min.

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous, amb 202 vots a favor, 141 en contra i dues abstencions, la Llei Orgànica per a la regulació de l'Eutanàsia. La normativa, que entrarà en vigor al cap de tres mesos de publicar-se al BOE, estableix que aquesta pràctica es podrà dur a terme als pacients que ho sol·licitin i que es trobin en un context de "patiment greu, crònic o malaltia greu i incurable, causants d'un patiment intolerable".

Espanya, quart país europeu a despenalitzar l'eutanàsia | Núria Alcalà

El pacient haurà d’estar conscient

El pacient haurà de tenir nacionalitat espanyola, residència legal o certificat d'empadronament amb un temps de permanència en territori espanyol superior a 12 mesos. També haurà de "ser capaç i conscient en el moment de la sol·licitud". La llei indica que, si el pacient està conscient, ha de sol·licitar l'eutanàsia dues vegades per escrit en dos documents separats per 15 dies, fent palès que no és "resultat de cap pressió externa".

Després de la primera sol·licitud, el metge responsable informarà el pacient sobre el seu diagnòstic, possibilitats terapèutiques i resultats esperables, així com sobre possibles cures pal·liatives, assegurant-se que comprèn la informació que se li facilita.

El Congrés aprova definitivament la Llei de l'eutanàsia amb els vots de la majoria de la investidura i Cs

Haurà de confirmar la seva intenció

Amb tot i això, després de la segona sol·licitud ha d'haver-hi una nova reunió entre tots dos. Serà aquest metge qui autoritzarà el procés, abans, ha de demanar l'opinió d'un facultatiu format en l'àmbit de les patologies que pateix el pacient però que no sigui del seu "mateix equip del metge". Així mateix, la comissió d'avaluació autonòmica (la formació de la qual està especificada també en la norma) haurà de triar dos experts (un d'ells jurista) que avaluen el cas.

Tots dos experts han d'estar d'acord en la seva decisió, ja que, en cas contrari, serà el ple de la comissió qui la prengui. De la mateixa manera, aquest text arreplega que els professionals sanitaris directament implicats en aquesta prestació "podran exercir el seu dret a l'objecció de consciència", una objecció que "haurà de manifestar-se anticipadament i per escrit".

Les associacions que defensen el dret a morir dignament ho celebren

La nova Llei ha rebut el suport majoritari de les organitzacions que com l'Associació pel dret a morir dignament, fa anys que ho reclamaven. Asseguren que servirà per "alleugerir" la situació de moltes persones que no volen veure's sotmeses a un patiment "innecessari" quan no tenen una alternativa raonable a la seva malaltia greu o incurable. En aquest sentit la Federació d'Associacions per la defensa de la Sanitat Pública han mostrat el seu rebuig al posicionament "dels col·legis de metges o del comitè de Bioètica, que només pretenen imposar les seves particulars conviccions ideològiques a la resta de la població".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz