Televisión
Ajudes directes

El govern espanyol aprova 11.000 milions d'euros per a empreses, pimes i autònoms

  • 7.000 MEUR són ajudes directes que gestionaran les Comunitats Autònomes

  • Les empreses més afectades per la pandèmia rebran entre 3.000 i 200.000 euros

  • S'estima que a Catalunya li correspondrien entre 900 i 1.000 MEUR

RTVE Catalunya
2 min.

El govern espanyol ha aprovat un paquet d'ajudes d'11.000 milions d'euros per a empreses, pimes i autònoms afectats per la pandèmia de la Covid-19. 7.000 MEUR seran ajudes directes que gestionaran les Comunitats Autònomes i que se sumen als 16.000 MEUR que l'estat ha transferit a les comunitats entre el 2020 i el 2021. 3.000 milions seran per a reestructurar crèdits avalats per l'ICO i 1.000 més per a recapitalitzacions d'empreses mitjanes que es vehicularan a través de l'empresa estatal Cofides.

El Consell de Ministres aprova 7 mil milions en ajuts directes | Climent Sabater - Ràdio 4

Les Illes Balears i les Canàries rebran 2.000 milions pel major pes que tenen en la seva economia els sectors més afectats per la pandèmia. La resta, 5.000 MEUR, seran per a la resta d'autonomies.

La ministra portaveu i titular d'Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra d'Economia, Nadia Calviño

Prevenir problemes de solvència

Per rebre aquestes ajudes s'haurà d'acreditar una caiguda de la facturació d'almenys el 30% respecte a abans de la pandèmia, i s'hauran de destinar a pagar lloguers o altres despeses fixes. La petita empresa i els autònoms, fins a 10 treballadors, hi poden concórrer acreditant pèrdues del 40% d'ingressos. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha explicat que l'objectiu d'aquest pla és "avançar-se per prevenir possibles problemes de solvència i evitar un cost superior en el futur". Calviño ha remarcat que és una "bateria sense precedents per donar suport a empreses viables amb l'objectiu de mantenir l'activitat i l'ocupació". El paquet d'ajudes, anunciat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa dues setmanes, s'havia d'aprovar dimarts, però finalment es va posposar a aquest divendres en un consell de ministres extraordinari. Diverses informacions atribuïen l'ajornament a tensions entre PSOE i Unides Podem que reclamava que fossin 8.000 milions en transferències directes. Tanmateix, La Moncloa ho va desmentir i ho va atribuir a qüestions tècniques.

Pel govern català arriben tard

Per la seva banda, el govern català considera que les ajudes estatals directes "arriben tard", malgrat que valora que finalment "arribin", i per això la Generalitat tractarà de canalitzar-les el més aviat possible als sectors afectats. En declaracions a EFE, la secretària d'Economia del govern català, Natàlia Mas, "és la seva obligació i es el mínim que pot fer el govern després que la Generalitat, des que va començar la pandèmia, hagi anunciat cada setmana ajudes als sector més afectats, com empreses i autònoms".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz