Televisión
Cas Hasél

Interior i els Mossos acosten posicions per "retornar la pau" als carrers

  • Sàmper emplaça el Parlament a debatre sobre un canvi de model d'ordre públic a Catalunya

  • Els sindicats policials lamenten que els partits polítics utilitzin al cos com a "arma llancívola"

RTVE Catalunya /Agències
4 min.

El conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, ha valorat molt positivament la reunió que ha mantingut aquest diumenge amb els sindicats dels Mossos d'Esquadra, de la que n'ha sortit "una voluntat de millora compartida" i 's'han traslladat mútuament la "confiança".

Sàmper s'ha reunit amb representants dels nou sindicats dels Mossos d'Esquadra, després que aquests hagin advertit al llarg de la setmana de la "gran crispació" que viu el cos després de les crítiques que ha rebut per les seves actuacions en les protestes d'aquesta setmana per l'empresonament del raper Pablo Hasel.

En la trobada, segons ha explicat Sàmper, tothom "ha entès" que és "necessari" tenir un debat en el Parlament sobre el model d'ordre públic a Catalunya.

Miquel Sàmper diu que Interior i els sindicats dels Mossos tenen una "voluntat unànime de millora" i "autocrítica", i afirma que la reunió ha estat "franca, oberta i sincera" després d'uns episodis de "violència extrema"

Segons ha assenyalat, "un grup ampli de 82 diputats" demanen la revisió d'aquest model, en referència a la CUP, els comuns, ERC i JxCat, i ha indicat que aquest debat "no es pot donar en dues setmanes o tres", sinó que, una vegada constituït el nou Parlament, s'ha de debatre el model "amb serenitat i amb tranquil·litat".

Així mateix, sindicats i Interior han traslladat la seva voluntat de treballar "de manera conjunta" perquè la situació de "violència extrema" de les manifestacions "duri el menys possible" i es pugui "retornar la tranquil·litat als carrers de Catalunya al més aviat possible", segons Sàmper.

Reunió entre els sindicats de Mossos i el Departament d'Interior per abordar l'actuació policial ACN

Els Mossos critiquen "l'abandonament per part dels partits polítics"

Per part seva, el secretari general de SAP-*FEPOL, Pere García, ha afirmat després de la reunió que els representants sindicals han traslladat a Interior l'estat de "crispació que ve sofrint el cos" a causa de "l'abandonament per part dels partits polítics", als què acusen d'haver deixat que "una mínima minoria del Parlament" porti "el debat polític sobre quin ha de ser el model d'ordre públic" de la policia catalana.

"El que esperem que canviï és que es deixi d'instrumentalitzar al cos de Mossos com una pedra llancívola que utilitzen els diferents partits parlamentaris per a desgastar al govern de torn", ha afegit García. Els representants sindicals també han reclamat a Sàmper més eines i seguretat jurídica perquè els Mossos d'Esquadra puguin "sortir amb total tranquil·litat al carrer".

Sobre les lesions que s'han produït en els aldarulls, García ha assenyalat que "en cap cas" han estat "per voluntat del cos de Mossos d'Esquadra".

Agentes de los Mossos d'Esquadra, durante los incidentes de este sábado en Barcelona. Pau BARRENA / AFP

La cinquena nit de disturbis a Catalunya després de l'ingrés a la presó de Hasel va acabar amb 38 persones detingudes i un gran malestar entre els empresaris catalans, que han demanat a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona que abandonin la seva actitud "irresponsable" i condemnin la violència.

750 mil euros en destrosses als comerços

La patronal Foment del Treball i la majoria de les associacions catalanes de comerciants, restauradors i hotelers han convocat aquest diumenge un acte conjunt d'urgència després dels nombrosos danys i actes de pillatge en establiments i comerços, reclamant a les autoritats autonòmiques i locals un suport explícit a les forces de seguretat.

"Ja n'hi ha prou", ha subratllat aquest diumenge el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, en una compareixença conjunta amb representants de 35 associacions econòmiques de la ciutat. Segons l'empresariat, els danys de la darrera nit al passeig de Gràcia s'eleven a 750.000 euros, amb més d'una dotzena de comerços saquejats i 75 establiments amb aparadors destrossats.

Illa critica el "silenci" del Govern

Per part seva, el líder del PSC, Salvador Illa, ha retret al Govern "els titubejos" i "el silenci" que manté respecte als disturbis i ha assegurat que els qui no defensen als Mossos, la convivència i l'ordre públic "estan inhabilitats per a governar".

"Res justifica la violència i el vandalisme (...). Vivim en una democràcia plena que, naturalment, pot ser millorada, i hem de recórrer junts aquest camí de perfecció, però és incompatible amb aquestes manifestacions de violència", ha destacat en declaracions als mitjans Illa, que ha assenyalat que "no és moment de dubtar i cal estar al costat dels quals defensen l'ordre públic i la convivència a Catalunya".

Mentrestant, la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, ha condemnat amb rotunditat aquests incidents i ha denunciat que les actituds "radicals" són inadmissibles en democràcia.

A través del seu compte de Twitter, Batet ha expressat el seu suport a la Policia Nacional, els Mossos i personal de serveis "que treballen per a preservar la seguretat i recuperar la normalitat", així com als comerciants i veïns afectats, condemnant "rotundament" els actes de vandalisme i violència.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz