Televisión
Seguiment del 14-F

La participació cau a mínims històrics

  • La participació cau 25 punts respecte als comicis del 2017, la més baixa de la història

  • S’han constituït amb normalitat la pràctica totalitat de les meses electorals

  • La pluja i la franja per col·lectius vulnerables han fet que les cues no arribessin fins al migdia

RTVE Catalunya
6 min.

La participació a les eleccions catalanes d'aquest 14 de febrer s'ha situat en el 53'5%. És una de les més baixes de l'història situant-se a nivells previs al procés independentista. Fa quatre anys se situava va arribar al 82%, marcant un nor récord històric i 17 per sota de les de 2015. Durant tota la jornada les dades de participació havien estat molt inferiors a les dels comicis anteirors.

Des de l'executiu català es recorda que s'ha destinat la franja de 9.00 a 12.00 hores a la gent gran i persones de risc. També s'apunta a l'increment del 350% del vot per correu com una de les causes. Així ho ha indicat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és "assimilable" a la d'altres conteses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia. Solé ha dit que és "aviat" per fer una anàlisi profunda però ha recordat que el volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12.00 i les 19.00 hores.

Les meses electorals es constitueixen amb la mateixa normalitat que en comicis anteriors

El 100% de les meses electorals dels 2.763 col·legis electorals de Catalunya han pogut constituir-se amb normalitat al punt de les 11 del matí. Són unes xifres similars a les de les eleccions del 2017. Ho ha anunciat el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, que ha destacat el bon funcionament del dispositiu desplegat per les eleccions d'aquest diumenge amb la constitució de la totalitat de les meses sense problemes especials.

La participació cau prop de 22 punts fins a les 18 hores i se situa en mínims històrics

Solé ha agraït a tots els ajuntaments catalans i a les persones de les meses electorals i ha defensat que les eleccions d'aquest diumenge es podran celebrar "amb plena normalitat". En aquest sentit, ha reiterat que han rebut aproximadament 34.000 al·legacions, de les quals han resolt i acceptat prop de 22.000, per la qual cosa han hagut d'activar els mecanismes de substitució de taules.

Es resol així una de les principals incògnites de la jornada: si la preocupació per la pandèmia i les moltes al·legacions presentades pels ciutadans als quals els ha tocat ser membres de les taules feia impossible aquest tràmit fonamental. Un total de 5.624.044 electors estan cridats a votar aquest diumenge a Catalunya en algunes de les 9.139 taules habilitades en aquests 2.763 col·legis electorals.

La pluja frena l'afluència de votants de primera hora a Barcelona

La pluja que ha caigut durant tot el matí a Barcelona ha frenat l'afluència d'electors als col·legis electorals, on pràcticament no hi ha hagut cues per anar a votar a primera hora. Les prediccions meteorològiques indiquen que avui serà un dia va fregir i plujós, sobretot en el litoral i prelitoral de Catalunya. Més d'un 90% dels col·legis electorals han obert pocs minuts després de les 9 del matí després de constituir-se les meses electorals, segons informava l'aplicació 14F-2021 de la Generalitat. Posteriorment, a partir de les 12 s'han començat a formar les primeres cues importants coincidint amb el final de la franja reservada a les persones grans i els grups vulnerables.

La lluvia no ha frenado la afluencia de votantes para la elecciones catalanas, que han debido esperar en el exterior de los colegios electorales para mantener la distancia de seguridad. JOSEP LAGO / AFP

A Barcelona les principals incidències s'han produït només en casos comptats com en el de l'Escola La Llacuna que a les 9:45 h encara no havia obert. També faltava per constituir una mesa del col·legi de l'Estació del Nord. Pel que fa al col·legi del Mercat de Sant Antoni ha obert a les 9:30 h, mitja hora més tard. També el col·legi del Mercat del Ninot ha obert un quart d'hora tard. La majoria ho han fet per manca de material electoral o problemes puntuals amb les mesures de seguretat davant la covid-19.

Sàmper afirma que s'ha desplegat un dispositiu policial "històric" per a les eleccions

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha destacat el desplegament policial "històric" previst per la jornada electoral d'aquest diumenge pel nombre d'agents que participen per garantir la seguretat ciutadana davant la pandèmia del coronavirus. En declaracions als mitjans a la Conselleria d'Interior, després d'una reunió de coordinació interna, ha defensat que el dispositiu Escó 2021 "és el més ambiciós de tota la història de la democràcia, i en què hi ha més efectius, tant de Mossos d'Esquadra com de Policia Local", i ha celebrat la coordinació entri tots dos cossos. Ha explicat que la nit ha estat "molt tranquil·la", perquè només hi ha hagut dos repetidors sabotejats --a Cubells (Lleida) i a Canet d'Adri (Girona)--, incidents que afectessin la telefonia de les zones, però que "no afectessin la jornada electoral".

Els notaris catalans no han rebut requeriments

El degà del Col·legi Notarial de Catalunya, José Alberto Marín, ha confirmat que fins a les 9.30 no hi ha hagut cap requeriment notarial per acreditar "possibles incidències que hagin sorgit "en l'hora prèvia a l'obertura dels col·legis de les eleccions catalanes ni després de la primera mitja hora de votació". Els gairebé 500 notaris de Catalunya estan de guàrdia per atendre qualsevol sol·licitud que es pugui presentar i donar fe pública de qualsevol incidència. Tant els ciutadans com els representants dels partits que presenten llistes o dels organismes electorals poden acudir a ells perquè donin fe de qualsevol fet rellevant relacionat amb el moment d'exercir el vot o per atendre queixes o altres denúncies de les quals vulguin deixar constància.

Correus mobilitza a 2.648 treballadors per les eleccions

Correus ha establert un "desplegament logístic especial" integrat per 1.648 treballadors i els vehicles de la seva flota (1.717 a Catalunya) per a lliurar els vots cursats per correu en les taules durant aquesta jornada electoral. Un primer equip de treballadors lliurarà els vots en custòdia en les 9.139 taules repartides en les 2.763 seus electorals dels 947 municipis de Catalunya. Un altre grup de treballadors farà arribar a les taules aquells vots que es rebin durant la jornada, i un tercer equip recollirà el denominat "tercer sobre" de les taules de cada col·legi electoral amb el resultat final de l'escrutini.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz