Televisión
14-F

Què has de saber de les eleccions d'aquest diumenge?

  • Més de 5,5 milions de catalans estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció

  • La Generalitat recomana tres franges horàries per anar a votar

  • 14.500 agents dels Mossos d'Esquadra i les policies locals vetllaran per la seguretat

Nadia Somoza
7 min.

Aquest diumenge 14 de febrer se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya. Aquest ha estat un any marcat per la pandèmia que ha canviat tots els protocols. Com seran les votacions? Quins horaris se seguiran? On hem d'anar a votar? Quins protocols s'han de saber? Us detallem totes les novetats d'aquests comicis.

Més de 5,5 milions de catalans poden votar

5.624.044 persones estan cridades a votar en aquestes eleccions, incloent els 255.163 residents a l'estranger. El cens d'aquestes eleccions és de gairebé 70.000 persones més que les últimes del 2017. Pel que fa als ciutadans amb dret a vot que viuen a Catalunya, el cens és de 5.368.881.

On he d'anar a votar?

Un dels canvis més importants d'aquestes eleccions és que alguns col·legis electorals es traslladaran a pavellons, biblioteques, mercats i espais més amplis. Per tant, pot ser que el col·legi on cada persona acostumava a votar hagi canviat.

Accedint a la Sede Electrónica del Instituto Nacional de Estadística podeu consultar en quin col·legi electoral heu de votar. A la targeta censal que rebreu a casa també hi trobareu l'adreça del col·legi i la mesa exacta on us toca de votar. Si teniu cap dubte, podeu telefonar a l'oficina del cens electoral: 901 101 900.

Horari de votació

Els col·legis electorals obriran de 9 del matí a les 8 del vespre. Els membres dessignats per formar part de les meses electorals hauran de presentar-se una hora abans: a les 8 del matí. Per minimitzar els riscos per la pandèmia, la Generalitat ha recomanat que els votants es reparteixin en les següents franges horàries:

La Generalitat recomana 3 franges horàries per anar a votar RTVE Catalunya

Una App per a saber la millor hora per a anar a votar

Eleccions 14-F: La nova app per conèixer l'ocupació dels col·legis en directe

El Govern ja ha posat en marxa la nova aplicació mòbil que permetrà seguir en directe les eleccions al Parlament de Catalunya de les eleccions del 14 de febrer. Es tracta de l'app "Eleccions 14F", on s'hi podrà conèixer el nivell d'ocupació dels locals electorals amb dades actualitzades en temps real. Els votants, per tant, podran saber l'estat de l'espera per votar i en quin moment hi ha poc volum de persones al seu centre de votació i, d'aquesta manera, es contribuirà a evitar-hi aglomeracions.

Anar preparats a votar

Els votants podran entrar d'un en un portant-ho tot preparat (el carnet, la màscara ben posada i, preferentment, el sobre amb el vot a punt). Quan els toqui el torn, entraran tots sols al recinte. Només podran anar acompanyats quan necessitin assistència.

Recomanacions per anar a votar el 14-F

Caldrà que tothom es posi gel hidroalcohòlic quan entri al local i abans d'agafar una papereta, si no la porta de casa, tal com recomanen les autoritats. Els votants hauran rebut a casa totes les butlletes en una única tramesa. A més, enguany, la JEC ha autoritzat de votar amb una butlleta i un sobre descarregables i imprimibles des d'internet.

Recomanacions per anar a votar el 14-F

Prova d'antígens als membres de la mesa

En Directe a Ràdio 4 - Entrevista amb Ismael Peña-López, director general de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya

Als membres de les meses electorals els prendran la temperatura, que haurà de ser inferior de 37,5 graus. A més, els integrants de les meses, els interventors i els representants de l'administració responsables de la seguretat seran sotmesos a una prova d'antígens. En cas que el resultat sigui positiu, seran substituïts.

El director general de Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha explicat en una entrevista al programa 'En Directe a Ràdio4, presentat per Lorena Amo, que només s'han fet una quarta part de les proves d'antígens i per aquest motiu aquestes proves s'allargaran fins dissabte dia 13 de febrer. També ha assegurat que la constitució de les meses no estan del tot tancades i que, per tant, encara es pot rebre una citació.

Suplents fins a les 10h

Les persones triades com a suplents hauran de romandre aquest diumenge, 14 de febrer, en els col·legis electorals de Catalunya fins a les 10.00 hores per si han d'anar a un altre per a cobrir vacants. Si no hi hagués ningú, l'autoritat electoral podria demanar a la junta que avalés recórrer a persones voluntàries aquest mateix dia.

L'auditori del Barça i el mercat de Sant Antoni, entre els punts de votació de Barcelona

A Barcelona, quatre de cada deu barcelonins votaran en un lloc diferent i hi haurà 94 col·legis electorals més i 495 meses més. En total, 1.099.268 electors que votaran en 365 locals. Entre els nous equipaments hi ha mercats, pavellons esportius i l'auditori del Barça. Una de les novetats és que s'ha fixat un màxim de 800 electors per mesa, molt per sota dels 1.500 que hi ha habitualment. Les taules seran de 4 metres per garantir les distàncies entre membres de la mesa. I hi haurà un miler de voluntaris de l'Ajuntament que vetllarà pel compliment de les mesures anti-covid.

Vot per correu rècord

El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Més de 35.600 excuses presentades per no ser a les meses electorals

Les Juntes Electorals han rebut fins al 12 de febrer 35.637 excuses de persones que no volen formar part de les meses electorals en les eleccions al Parlament, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La majoria d'aquestes peticions que queden per contestar es concentren a la Junta Electoral de Zona de Barcelona (2.500) i a la Junta Electoral de Zona de l'Hospitalet de Llobregat (1.157). També queden excuses per resoldre a la JEZ del Vendrell (58), la JEZ de Tortosa (28) i a la JEZ d'Olot (5). Les xifres no són definitives, atès que els jutjats poden seguir rebent i resolent recursos fins al mateix dia 14.

La Junta Electoral de Zona que ha rebut més excuses ha estat la de Barcelona, concretament unes 9.500. La Junta Electoral de Zona de Santa Coloma de Farners és l'única que encara no ha proporcionat dades de les excuses presentades (admeses, desestimades o pendents de resoldre).

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.

Les enquestes preveuen un augment de l'abstenció de fins a 20 punts, la qual cosa canvia les expectatives de PSC, ERC i Junts, que s'han mantingut durant tota la campanya en un triple empat.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz