Televisión
Eleccions 14-F

Comença la campanya més incerta

  • ERC i JxCat reclamen el vot perquè els socialistes no ocupin la Generalitat

  • El president Sánchez acompanya Illa en el primer acte de campanya

  • PP i Cs adverteixen del perill que el PSC s'entregui als republicans

RTVE Catalunya
4 min.

Arrenca una de les campanyes electorals més incertes. Pendents de la pandèmia i del TSJC, els candidats a la presidència de la Generalitat han encetat la cursa cap al 14-F amb una "enganxada de cartells" inèdita. Els actes de petit format, a mitja tarda i per via telemàtica han deixat en evidència que la situació és extraordinària. En clau política, l'efecte Illa, la lluita frec a frec entre PSC i ERC per la victòria, segons les enquestes, i les divergències internes del Govern s'han convertit en els eixos sobre els quals han girat els primers missatges de campanya.

Inici de campanya del 14-F

El pacte ERC-PSC i la divisió dins el Govern, els grans protagonistes

Ciutadans, la formació guanyadora de les anteriors eleccions, i el seu candidat, Carlos Carrizosa, asseguren que és necessària la seva presència a la Generalitat per acabar amb l'etapa de govern independentista. Amb l'eslògan 'Para que ganemos todos', Carrizosa feia una crida a evitar un pacte PSC-ERC. En un acte al restaurant Terrassa Miramar de Barcelona, la líder a Madrid, Inés Arrimadas també reivindicava el seu paper en un futur govern constitucionalista.

Amb l'actual vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, com a cap de llista, i sota el lema, 'Al costat de la gent', Esquerra Republicana té com a objectiu passar per sobre al PSC en aquests comicis. D'aquí que Aragonès hagi començat carregant fort contra els socialistes advertint que volen convertir la Generalitat en "un despatx de la Moncloa".

La presidenciable de Junts per Catalunya, Laura Borràs s'autoreivindicava com la força capaç d'evitar que el govern català acabi supeditat al PSOE. Per la seva banda, el cap de llista, Carles Puigdemont acusava, des de Waterloo, l'Estat de generar "por" als catalans amb l'objectiu que l'independentisme perdi a les urnes.

La lluita per la victòria sembla que estarà amb el PSC. L'exministre de sanitat, Salvador Illa, encetava la cursa cap a la Generalitat acompanyat de Pedro Sánchez. Illa s'ha presentat com al candidat que aconseguirà per portar Catalunya "del desgavell a les solucions". El president español reivindicava precisament Illa com “l’unica possibilitat real de canvi a Catalunya”.

En uns termes molt similars la candidata d'En Comú Podem, Jessica Albiach va defensar la necessitat d'acabar amb "el desgovern "dels dos actuals socis de govern. En un acte inicial a les portes de l'hospital clínic, amb el lema ''el canvi que Catalunya es mereix'', assegurava que l'alternativa és un acord de les forces d'esquerres.

Els independentistes volen seguir mantenint la majoria absoluta tot i el desgast entre els socis de govern. Són les primeres eleccions de Junts per Catalunya com a partit al presentar-se separats del PDECat. La candidata del Partit Demòcrata, Àngels Chacón, treia precisament "punta "a la "paràlisi del Govern". Assegurava que el seu serà "un vot clau" i reivindicava un "independentisme que toca de peus a terra".

La CUP aspira a reforçar presència en el Parlament de Catalunya... amb l'objectiu desbordar, diu la candidata Dolors Sabater, les institucions catalanes. Erigeix així la CUP com l'única alternativa per aconseguir una sobirania efectiva. Els anticapitalistes engegaven campanya a Girona.

El PP, com el PSC, va apostar per portar la seva cúpula a Barcelona. El president popular, Pablo Casado, va demanar suport per evitar un pacte PSC-ERC. El candidat Alejandro Fernández advertia que "els socialistes sempre s'acaben entregant als republicans". Casado va anunciar que portarà davant la Junta Electoral les preses de possessió dels ministres Darias i Iceta en considerar-los campanya.

En un acte telemàtic amb els 4 caps de llista de les demarcacions catalanes, VOX s'ha estrenat en la campanya catalana. El líder, Ignacio Garriga, sota el lema "recuperarem les institucions" titllava la gestió de la pandèmia de Salvador Illa de "criminal". Per Garriga Vox "és l'única força capaç de recuperar les institucions catalanes de la màfia separatista".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz