Televisión
Protocol sanitari

Com serà la votació del 14-F?

  • El Govern planteja fer PCR o test d'antígens als membres de les meses electorals

  • La Generalitat estudia habilitar un mapa interactiu amb el temps d'espera als col·legis

  • L'executiu català estima que hi haurà fins a 160 mil electors en quarentena

RTVE Catalunya
4 min.

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir provisionalment les eleccions catalanes pel 14 de febrer ha obligat la Generalitat a reactivar la maquinària perquè es garanteixin les mesures sanitàries en ple pic de la tercera onada de la pandèmia. El Govern estima que l'actual situació faci necessari destinar prop de 20,6 milions d'euros, un 64% més que als comicis de 2017. Aquestes són algunes de les mesures previstes perquè la votació es faci amb la màxima seguretat possible.

Protocol per les meses electorals

El manual sanitari enviat per la Generalitat als 75 mil membres de les meses electorals del dia 14-F preveu el lliurament de 4 mascaretes per poder anar renovant-les al llarg de la jornada, una pantalla facial, una màscara FFP2 i uns guants d'un sol ús per al moment del recompte. A més les taules hauran de mantenir una distància d'1,5 metres entre elles i hi haurà gels hidroalcohòlic per a "ús freqüent al llarg del dia".

El protocol sanitari també preveu prendre la temperatura als integrants de les meses a l'inici de la jornada. L'hora més crítica serà la que va de les 19 h a les 20 h quan votaran els electors contagiats, obligant als integrants de les meses hagin d'utilitzar equips de protecció individuals (EPI)

Per a garantir al màxim la seguretat sanitària, el Govern es planteja, entre altres mesures, realitzar PCR o test d'antígens a tots els membres de les meses electorals i als seus suplents, i que es puguin estendre aquestes proves als interventors i apoderats, el número dels quals descendirà en relació a altres comicis.

La jornada electoral es dividirà en tres franges horàries per garantir la seguretat dels electors

Cues a l'exterior

La votació presencial serà molt diferent que en les darreres cites electorals. Per començar serà obligatori l'ús de mascareta en tot moment, utilitzar gel hidroalcohòlic i respectar la distància de seguretat a les cues. Es recomana portar el vot preparat des de casa per evitar tocar les butlletes als col·legis electorals i poder agilitar les votacions. En aquest cas la JEC ha autoritzat l'homologació de butlletes i sobres electorals descarregables d'internet i imprimibles.

Organització dels col·legis electorals

Fins a 3 mil responsables sanitaris col·laboraran per intentar garantir que es compleixen totes les mesures sanitàries. Per començar es triaran locals que siguin amplis i ben ventilats. Es prioritzarà els pavellons esportius en comptes de les escoles com és tradicional. En tot cas, les cues es faran al carrer i s'organitzaran circuits de sentit únic per evitar que es creuin els votants. Està prevista la constant neteja de tots els espais, en especial de les meses i les cabines de votació. Finalment, alhora dipositar el vot no s'haurà d'entregar el DNI. N'hi haurà prou amb mostrar-lo.

El Govern estudiarà l'opció de dissenyar un mapa interactiu que indiqui el temps estimat de cua que hi hagi en els col·legis electorals amb l'objectiu de facilitar la planificació als votants i evitar aglomeracions que puguin suposar un risc de contagi de COVID-19.

S'organitzaran circuits de sentit únic per les cues de votació

Franges horàries

Amb la finalitat de protegir els electors més vulnerables, s'ha establert una proposta de tres franges horàries. La primera serà de 9:00 a 12:00 per a les persones de risc. La segona, de 12:00 a 19:00, està destintada a la resta d'electors. La tercera franja quedaria reservada als contagiats i contactes estrets que disposaran de la darrera hora de votació, fins a les 20 hores per poder votar.

El Departament de Salut de la Generalitat estima que, d'acord amb les dades epidemiològiques, el 14 de febrer, data que es manté provisionalment per a celebrar les eleccions catalanes, hi haurà entre 140.000 i 160.000 persones confinades per la COVID-19 i altres 700 en les UCI dels hospitals per la pandèmia.

Vot per correu

Amb motiu de la crisi sanitària s'ha intentat facilitar el vot per correu. Es pot demanar com és habitual a les oficines de Correus fins al 5 de febrer a les 14 h. Si es disposa de certificat electrònic també es pot sol·licitar telemàticament a la web de correos.com i un carter anirà a buscar el vot a casa.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz