Televisión
Cafè d'Idees

Ximo Puig: "És temps de ponts i no de trinxeres"

  • El president de la Generalitat valenciana critica que Madrid sigui "una excepció fiscal" dins Espanya

  • Considera positiva l'actual "realpolitik" d'ERC

  • Ximo Puig creu que el futur del país passa per "les espanyes"

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio

2 min.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha apostat per refer ponts entre la seva comunitat i Catalunya. Una relació que es van trencar primer amb els governs del PP a València i després amb els executius de Carles Puigdemont i Quim Torra, que van "fronteritzar" Catalunya. Ximo Puig ha defensat la visió de les "espanyes" que tenia Ernest Lluch: "Espanya no s'enten sense Catalunya".

La "realpolitik" d'ERC

El president de la Generalitat valenciana ha criticat la unilateralitat que defensen alguns partits independentistes, perquè "s'ha demostrat que no porta enlloc". Ha valorat positivament l'actitud i els missatges de "realpolitik" que envia ERC amb el seu suport als pressupostos. Preguntat per un possible govern d'esquerres a Catalunya, Ximo Puig no es tanca a un possible pacte entre el PSC i ERC si hi ha un programa de legislatura "compartit" per sortir de la crisi.

"No poden existir paradissos fiscals a Espanya"

Ximo Puig ha definit la Comunitat de Madrid com "una excepció fiscal dins Espanya", i s'ha mostrat contrari a l'existència de territoris que actuiïn com a paradisos fiscals "trencant el principi d'igualtat". Tot i això, no ha volgut questionar el règim foral d'Euskadi i Navarra però sí ha reclamat més transparència en la seva gestió.

"Pactar no és trair"

El president valencià ha defensat la negociació i el suport de Bildu als pressupostos generals de l'Estat i ha assegurat que "pactar no és trair". Ha definit la política de pactes de Pedro Sánchez com "audaç", i ha assegurat que està obrint espais de diàleg amb l'independentisme com la taula de negociació o la reforma del delicte de sedició.

L'eix mediterrani, aposta per la descentralització

Ximo Puig troba necessari un procés de descentralització del poder i l'economia, on s'incloguin les visions de les comunitats perifèriques. Ha assegurat que les conferències de presidents autonòmics són una eina clau en aquest procés, i ha considerat fonamental la presència de Catalunya en aquests debats multilaterals. Puig s'ha mostrat confiat que el corredor mediterrani estarà finalment enllestit l'any 2025 com ha promès el ministre Ábalos "després d'anys de govern que han estat d'esquena a aquest projecte".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz