menú principal Cataluña

L'escriptora Empar Moliner: "Soc una procrastinadora social"

Mapes mentals Mapes mentals
  • L’escriptora Empar Moliner assegura que evita o posposa les trobades socials

  • Tot i que hàbit de procrastinar s'associa amb la falta d'esforç, també pot ser positiu

L'escriptora Empar Moliner: “Soc una procrastinadora social”
TVE Catalunya
Tiempo de lectura 3 min.

Cuiners creatius, enginyers analítics, advocats persuasius, artistes amb un gran món interior... Cada professió va associada amb una sèrie de percepcions i d’estereotips, però sempre hi ha algú que no acaba d’encaixar en aquest cànon. És el cas de l’escriptora i periodista Empar Moliner, que trenca amb el clixé de caos i desordre que s’acostuma a tenir dels escriptors.

Moliner, Premi Ramon Llull 2022, conversa a ‘Mapes Mentals’ sobre la procrastinació, l’hàbit de deixar per a més endavant aquelles activitats o situacions que s’han d’atendre i substituir-les per d’altres més “agradables”. Tal com explica a la presentadora del programa, Ana Boadas, en la feina és molt metòdica i compleix sempre els horaris que s’autoimposa per treballar. Tot i això, al mateix temps confessa que hi ha algunes tasques que li fan “molta mandra” i que intenta evitar, com fer factures, per exemple. “Prefereixo fregar plats a presentar el llibre d’algú”, admet.

De la mandra per treballar a la mandra social

Aquesta fèrria disciplina en l’àmbit professional d'Empar Moliner es “compensa” amb una tendència contrària en les relacions socials. En aquest context, l'escriptora es considera una “procrastinadora” social, és a dir, sovint evita o ajorna trobades amb altres persones, perquè, quan és a punt d’arribar el dia de la cita marcada, sempre pensa que "si s’anul·lés, seria tan feliç!”

Però, tot i pensar a cancel·lar-ho no és el mateix que fer-ho, generalment les trobades es mantenen. El que més li costa A Moliner és la sensació de no saber què fer o què dir als actes socials, però reconeix que, en general, les persones li interessen, i que, un cop és a aquestes reunions, s’ho acaba passant bé i s’hi troba a gust en companyia dels altres.

Conversación entre dos mujeres en un espacio rústico con libros, revistas y estanterías. Empar Moliner, visible en la imagen, aparece con camiseta roja y vaqueros.

"Ja quedarem"

En els casos en què la desgana era superior, Empar Moliner confessa que, quan la seva filla era petita, “havia mentit dient que tenia alguna malaltia o febre”. Ara que ja és més gran, la periodista recorre a alguns recursos per ajornar o evitar anar-hi. La seva eina predilecta és encomanar-se a la idea del “ja quedarem”: “De vegades, perquè no es noti que no vols quedar amb algú, dius molt de veure-us”. La idea consisteix a proposar-ho sense marcar data ni propòsits concrets, allargant indefinidament el pla i esperant que passin els mesos sense concretar-ho.

Quan tens poc temps, les coses surten millor

L’escriptora reconeix que la procrastinació en tots els àmbits és molt temptadora i que, algunes vegades, la pràctica de fer les coses a última hora pot afavorir que els resultats siguin molt més bons del que inicialment es plantejava, perquè obliga el cervell a treballar més de pressa. “Quan tens poc temps, les coses surten millor, i quan en tens poc, perds el temps”, conclou.