menú principal Cataluña

Els dissenyadors Elsa Yranzo i Sergi Freixes reivindiquen la importància del disseny alimentari

Punts de Vista
  • Els dissenyadors Elsa Yranzo i Sergi Freixes presenten ‘Food design. La guía del diseño alimentario’

  • El manual, coescrit amb l’expert Ivan Merino, pretén fer entendre en què consisteix aquesta disciplina

Judit Tomás Muñoz
Tiempo de lectura 3 min.

El menjar es dissenya? La tradició, l’estètica o la sostenibilitat són qüestions importants en el disseny alimentari? Els dissenyadors i experts en la matèria Elsa Yranzo, Sergi Freixes i Ivan Merino exposen les seves conclusions al llibre Food design. La guía del diseño alimentario’, un manual dirigit a estudiants i professionals del sector, i, també, a apassionats pel disseny i la gastronomia.

A ‘Punts de Vista’, programa disponible a RTVE Play, Elsa Yranzo i Sergi Freixes asseguren que la seva voluntat amb aquesta guia era fer entendre a la gent en què consisteix aquesta disciplina. “Tot el que ens envolta està dissenyat. El cas dels aliments és superinteressant i diferent de la resta de disciplines”, assenyala Freixes. “El disseny alimentari té un efecte en el nostre cos i salut, però també en el nostre sistema polític i ambiental”, exclama Yranzo.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Ivan Merino (@prof_merino)

Dissenys estètics, però, sobretot, útils

El llibre 'Food design. La guía del diseño alimentario’ s’estructura en tres parts: història, metodologia i eines i experiències gastronòmiques. D’aquesta manera, el manual ordena i reivindica la importància del disseny alimentari. “Ara mateix el disseny viu una fase de reparar coses que s’han fet molt mal fetes, sobretot, en el segle anterior”, explica Freixes.

Els experts també manifesten que el food design, com a etiqueta, és molt actual, però que, com a preocupació, comença històricament a partir de la Revolució Industrial. “Sempre es diu que qui dissenya fa coses boniques. Error. El dissenyador fa coses útils per a la societat”, sosté Freixes.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por FOOD DESIGN & FOOD ART STUDIO (@elsayranzo)

Necessitem noves formes d’alimentar la població de manera sostenible

En aquest sentit, Yrazo posa l’accent en els reptes futurs del disseny alimentari. “No vull posar-me catastrofista, però, d’aquí a uns anys, serem més de deu mil milions d’habitants i necessitem trobar noves formes d’alimentar tota la població d’una manera sostenible, ètica, i, inclús, et diria que bonica i estètica”, diu l’experta.

Les noves tecnologies en el disseny alimentari

La intel·ligència humana mai serà substituïda

A més, a ‘Punts de Vista’, els dissenyadors Elsa Yranzo i Sergi Freixes també reflexionen sobre la irrupció de les noves tecnologies en el sector. “Jo crec que l’èxit serà un híbrid entre la part més ancestral i la tecnològica”, apunta Yranzo. “La intel·ligència artificial encara està molt verda, però no deixa de ser una eina més. Si la fas servir correctament, serà com les diferents revolucions que hem viscut fins ara”, opina Freixes. “Però el pensament creatiu, el disseny conceptual, això ha de ser intel·ligència humana. Mai serà substituïda en aquest cas”, continua.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Ivan Merino (@prof_merino)

Per acabar, els dissenyadors tornen a incidir en el fet que, avui dia, per ells, un bon disseny és aquell que és sostenible, la qual cosa, però, no vol dir que s’hagi de criminalitzar o estigmatitzar dissenys passats, com ara, el plàstic.