Televisión
Disseny de menjar

Helvètica experimenta amb el food design

Notícies   Helvètica  
  • Flora Saura entrevista els estudis Creative Food Studio Bcn i Makeat

  • Júlia Solans parla de l'estètica dels aliments

  • Recupera els capítols d'Helvètica a RTVE Play

Savina Muros
3 min.

Fins ara a Helvètica has pogut veure el disseny relacionat amb la gastronomia a través de diferents perspectives, però el que no havies vist encara és el disseny amb els aliments com a element principal. Aquest és el focus del capítol d'Helvètica dedicat al food design! Un capítol en què allò que mengem és el material de creació.

La Flora Saura arriba al Creative Food Studio Bcn per parlar amb l'Elsa Yranzo. L'experta, primer de tot, defineix què és el food design: "analitzar tot el sistema alimentari des d'una visió holística i dissenyar, innovar i redissenyar tots aquells processos dins la cadena alimentaria que fins ara estan obsolets". A diferència del que es pot pensar, el food design no consisteix a "fer coses boniques" sinó que és un àmbit que reflexiona i entén tot el context social actual per afrontar un gran repte: com alimentar la societat en el futur. Sabent això, Yranzo explica que el food designer pot incidir en qualsevol de les fases de la cadena alimentaria: el cultiu, transport, embalatge, conservació, consum, creació de nous espais, materials i rituals. I fins i tot en la reutilització dels residus!

Motlle de Makeat RTVE Catalunya

Innovació a l'abast de tothom

A l'estudi Makeat, la Flora Saura es troba amb en Juan M. Umbert i l'Adrià Colominas. "La gastronomia és una disciplina de canvi", expliquen. És per aquesta raó que sempre busquen innovar i anar una mica més enllà. Però què fan exactament en el seu estudi? Dissenyen i desenvolupen productes i també es dediquen a la consultoria d'innovació. Per entendre-ho millor, ensenyen a la Flora Saura alguns dels seus dissenys: un motlle creat amb una impressora 3D que crea reticulats. Són figures que "rematen un plat" i que els "complementen amb poc sabor": és el que buscaven pels xefs d'alta gastronomia, però més endavant van posar a la venda els motlles pel públic general.

Il·lustració de Júlia Solans RTVE Catalunya

L'estètica dels aliments

A la seva secció, la Júlia Solans et descobreix que, al Japó, pots comprar síndries quadrades, dissenyades així perquè són més fàcils de transportar i emmagatzemar. No és fascinant? El food design no és quelcom nou, ja fa anys que mengem amb els ulls i donem valors diferents d'una llimona boteruda i a una d'una forma que considerem normal. Pensa amb les patates fregides: estan tallades perquè siguin fàcils de menjar amb les mans, en forma de bastonet! Ara bé, la mateixa patata també la pots trobar tallada en forma de mitja lluna i la restauració la ven com una patata deluxe.

Tu també, quan barreges aliments, els talles o els cuines, estàs fent food design!

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz