Cataluña

Trucs per mantenir la teva nevera neta i endreçada

L'altaveu
  • L'experta en higiene alimentària, Carmen Ferrer, dona consells sobre com organitzar el menjar a la nevera

  • Els aliments tenen diferents graus de contaminació que poden passar d'una a altres, segons el seu tipus

SERGI FRISACH
3 min.

L'experta en higiene alimentària, Carmen Ferrer, afirma que a la nevera hi conservem aliments amb diferents graus de contaminació. Per això, diu que el menjar s'ha de saber classificar segons la quantitat de pol·lució que ports per després col·locar-lo correctament a la nevera. A 'L'altaveu', l'especialista ofereix consells sobre organitzar-la correctament.

Què va a la part de dalt?

Cada cop que obrim la nevera, a la zona alta hi arriba un corrent d'aire que fa que la contaminació vagi cap a la zona baixa. Per tant, l'espai més net de la cambra frigorífica és el superior. Per aquesta raó, a dalt hi hem de posar els aliments que ja es poden consumir, és a dir, els que no s'han de processar i que, com a molt, escalfarem. Per exemple, un tàper de macarrons.

Els iogurts es posen a la nevera sense el cartó, ja que la seva funció és protegir-lo de contaminants que no interessa que arribin al frigorífic. Aniran a la part de dalt, com els embotits envasats. Tots són aliments llestos per consumir i estan tancats en un envàs. Carmen Ferrer també recomana que si s'enceta el pernil, per exemple, després s'ha de guardar en un tàper.

I a la zona intermèdia?

En el cas d'embotits com el fuet, que els podem comprar sense estar manipulats, els poden mantenir fora de la nevera. En canvi, si comprem trossos de fuet o de pernil ja tallats al mercat o supermercat, hauran d'anar a la zona intermèdia-superior de la nevera, perquè ja arriben contaminats.

L'experta Carmen Ferrer dona consells a 'L'Altaveu' sobre com organitzar la nevera.

El que hem de posar a la part inferior

El peix fresc que s'acaba de comprar al mercat i que es deixa en un tàper no es rentarà, però sí que l'assecarem amb paper absorbent abans de guardar-lo. A la cambra frigorífica s'ha de posar a la part inferior, que és la més freda, perquè el peix fresc és el que té més contaminació i s'ha de processar.

En el cas de la carn envasada, quan es treu del recipient on ve tancada, s'ha de cuinar o guardar tancada hermètica en un tàper. No serveixen recursos com el paper film, perquè no tanca del tot. També l'hem de deixar a la zona més freda de la nevera, la de baix.

Calaix tancat de la part de baix

El menjar més contaminat són les fruites i verdures fresques, perquè venen del camp on hi ha terra, ratolins i mosquits, i altres contaminants. Aquests aliments s'han de col·locar a la part baixa de la nevera i tancats en un calaix. Les verdures empaquetades que ja estan llestes per consumir, com pot ser l'enciam, han d'estar sempre ben tancades. Mentre aquesta premissa es compleixi, es poden col·locar on calgui.

I a la porta de la nevera?

Els ous s'han de posar a la porta de la nevera. Les més modernes ja tenen una tapa per tancar-los. Aquests aliments sempre venen amb la part punteguda cap avall i és així com nosaltres els hem de posar. Això és perquè a la part de dalt de l'ou hi ha la cambra d'aire, que és la més contaminada quan envelleix. Per tant, quan el rovell caigui, ho farà per gravetat cap avall, i no tocarà la part més contaminada, la de dalt.

Esperem que amb aquests consells tots puguem evitar un mal de panxa o alguna malaltia greu, com ara una salmonel·losi.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz