Dilluns decisiu a la cambra catalana. A les 16 hores comença la sessió de constitució del Parlament. Fins a darrera hora no es coneixerà qui la presidirà, però sonen alguns noms entre els preferits.
Tot i que el PSC va guanyar les eleccions del 12 de maig i és el grup amb més diputats, 42, l'independentisme, que en suma 59, ha mogut fitxa els darrers dies per facilitar una Mesa "antirepressiva" presidida per ERC, que necessita del suport dels sis diputats dels comuns.
Quan s'ha d'escollir?
La primera votació se celebra aquest dilluns a la tarda. La sessió començarà amb la constitució de la mesa d’Edat. En la XV legislatura, el parlamentari més major és Agustí Colomines. El de Junts, per tant, als seus 66 anys, serà l'encarregat de presidir-la. Al seu costat, Júlia Calvet, diputada de Vox amb 23 anys, i Mar Besses, d'ERC i amb 25 anys, l’acompanyaran com a secretàries. Que dos d'aquests parlamentaris siguin de partits independentistes facilita que s'acceptin els vots telemàtics de Puigdemont i Puig.
A partir d'aquí, seguint els articles 35, 36 i 37 del reglament del Parlament, es procedeix amb la primera votació de la tarda. En aquesta votació uninominal, es tria al successor d'Anna Erra per a presidir la cambra i en l'elecció és necessari sobrepassar la majoria de 68 escons.
Com es vota?
L'inici del ple el fa el membre de la Mesa d'Edat més gran del Parlament, Agustí Colomines, juntament amb els dos diputats més joves i es vota per inseminació, tal com explica el periodista especialitzat en política parlamentària catalana de RTVE Catalunya, Lluís Falgàs. En altres paraules, el vot es fica en una bústia i és secret. Durarà previsible entre dues i tres hores.
En el cas de no aconseguir la majoria parlamentària, es realitza una segona votació entre els dos candidats a la presidència amb més suport. Si hi hagués un empat, es repetiria la votació fins a un quart intent, en el qual, si segueix la paritat, el candidat amb el partit amb major representació en el Parlament assumiria la seva presidència.
Tothom pot votar?
Els membres de la mesa un cop constituïda hauran de decidir si Carles Puigdemont i Lluís Puig poden votar de manera telemàtica, tot i que el Tribunal Constitucional ho hagi rebutjat per aquest últim per no estar presents a la sessió. Sense cap majoria clara el dia d'avui, aquests dos vots podrien ser determinants.
Segons els experts parlamentaris, els diputats de Junts poden anar al registre i demanar que el vot es faci en nom d'un altre diputat, és a dir, seria un vot per delegació. Ruben Wagensberg ja ha sol·licitat delegar el vot amb una baixa mèdica malgrat ser actualment a Suïssa.
Quina importància té el seu paper?
Dins d'una cambra catalana fragmentada i la dificultat d'arribar a consensos, el nou president o presidenta del Parlament haurà de decidir qui es presenta al debat d’investidura del nou president de la Generalitat. Aquest haurà de ser votat a tot tardar el 25 de juny.
Qui podria ser escollit o escollida?
“La presidenta del Parlament a hores d'ara ja ho sap que ho és“
L'independentisme no ha revelat cap nom encara, però ja ha tancat un acord per votar en bloc. Si, a més s'aconseguís el suport dels comuns, tot indica que podria ser una dona d'ERC. Això suposant que els socialistes estiguin interessats en "cedir" la presidència per aplanar el camí de la investidura de Salvador Illa.
Algunes informacions assenyalen que podrien ser o bé la mateixa Anna Erra per Junts o Laura Vilagrà per Esquerra, però de moment, no hi ha res decidit. "El president o presidenta del Parlament a hores d'ara sap que ho és. Jo no i vosaltres tampoc, però ella ho sap", assegura Lluís Falgàs.
També ha sonat el fins ara secretari Ferran Pedret, del PSC, com a aspirant a president, tot i que oficialment els socialistes encara no han anunciat qui proposaran.
De fet, la formació liderada per Jéssica Albiach s'ha obert a facilitar una presidència republicana del Parlament si ha de contribuir a un acord d'esquerres –que inclouria d'alguna manera o altra el PSC–. Des de la CUP, però, han insistit aquest cap de setmana als comuns que cal impedir una Mesa en mans dels socialistes i treballar per "un organisme de caràcter democràtic, independentista i sobiranista, on es pugui debatre tot i que també permeti avançar i garantir drets socials", ha dit la seva cap de llista, Laia Estrada.