Cataluña
Eleccions Catalunya 2024

Diari de campanya | L'OPA del Sabadell, el català i els líders estatals, protagonistes del darrer esprint al 12M

  • Salvador Illa, Pere Aragonès i Carles Puigdemont fan crides a concentrar el vot a les eleccions de diumenge

  • Ciutadans critica l'euroescepticisme de Vox i el PP creu que el 12M acreditaran que són el centredreta català

  • Més informació de les notícies de campanya del 12M al web Eleccions catalanes 12-M

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH

La campanya de les eleccions catalanes del 12-M encara la recta final. Només queden dos dies per tancar els actes electorals de les formacions. Aquest dijous és l'últim dia per presentar el vot per correu. Les reaccions a l'OPA del BBVA a Banc Sabadell han centrat els missatges dels candidats, que coincideixen a rebutjar frontalment l'operativa.

El PSC torna a recórrer a Pedro Sánchez a Vilanova i la Geltrú, el PP a Alberto Núñez Feijóo a Tarragona i Vox a Santiago Abascal a Reus per atreure els indecisos.

Sánchez i Illa demanen concentrar el vot per evitar el bloqueig d’un nou govern independentista.  Pere Aragonès acusa PSC i Junts de posar-se d’acord per desbancar-los i demana el vot a favor d’un govern independentista d’esquerres. Puigdemont alerta contra l’opa hostil del PSOE contra la Generalitat. La CUP reivindica la necessitat de decreixement i recorda la idea d'una banca pública catalana.

Els comuns diuen que forçaran a socialistes i a ERC a fer polítiques progressistes i deixar Junts fora del Govern. Ciutadans ataca Vox pel seu euroescepticisme i demana aturar Junts en la seva guerra bruta informativa contra Espanya. El PP es proposa posar la primera pedra per construir una alternativa política per acabar amb el procés. Abascal considera una "estafa" el discurs sobre la immigració il·legal del PP.

Campanya de les eleccions del 12M: 9 de maig de 2024

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:20

    PSC | Salvador Illa demana concentrar el vot per evitar el bloqueig d'un nou govern independentista

     

     

    El candidat socialista, acompanyat de Pedro Sánchez per tercera vegada durant la campanya, també fa una crida a "la mobilització massiva" el 12-M perquè Catalunya "s'hi juga molt": "No podem refiar-nos". En aquest sentit, Salvador Illa ha defensat la "col·laboració ambiciosa" amb el govern espanyol davant "la queixa, la confrontació i el victimisme". De la seva banda, Sánchez ha advertit que "la disjuntiva d'aquest 12M és clara: o Salvador Illa o bloqueig"

  • 21:15

    VOX | Abascal atura un míting a Reus per encarar-se a un petit grup de manifestants antifeixistes

     

    El gest del líder de Vox no ha derivat en incidents, tot i que el cordó policial dels Mossos s'ha vist compromès. Abans de baixar de l'estrada, Abascal ha qualificat els manifestants de "xusma" que "té problemes amb el sabó". Durant el míting a Reus, també ha qualificat d'estafa el discurs del PP sobre la immigració il·legal.  Tampoc ha deixat passar els anuncis d'ERC i Junts sobre la promoció de l'ús social del català. Segons Abascal, ERC i Junts "no volen reforçar el català", sinó "reforçar l'atac a les llibertats".

  • 21:09

    PP | Núñez Feijóo: "Passi el que passi dilluns, per al PP Catalunya serà la terra prioritària"

     

    El president del PP demana als catalans "començar una nova era": "No tornin a repetir el que no funciona". Núñez Feijóo ha assegurat des de Tarragona que les eleccions de diumenge "acreditaran que el centredreta català s'anomena Partit Popular de Catalunya". En aquest mateix sentit, el candidat popular, Alejandro Fernández, s'ha mostrat convençut que el 12M servirà per posar la primera pedra per construir una alternativa política per acabar amb el procés. 

  • 21:05

    JUNTS+ | Puigdemont acusa el PSOE de preparar una "OPA hostil" al Govern de la mà de Illa
     

     

    El candidat de Junts+ ha acusat el PSOE d'estar preparant una "OPA hostil" al Govern amb el cap de llista del PSC al capdavant. Assegura que els socialistes estan "enviant als seus homes de negre, amb Salvador Illa de "governador civil". "Saben perfectament que aquest país entrarà en una deriva espanyolitzadora de la qual pot ser que no puguem sortir", ha avisat en un míting en Argelers. Puigdemont ha demanat de cara a diumenge "una mobilització de Champions". "No repartim els ous en moltes cistelles perquè en necessitem una de ben plena. Calen molts ous en una cistella", assegura.

  • 21:02

    ERC | Aragonès reclama concentrat el vot en ERC per assegurar un govern independentista i d'esquerres: "Valdrà la pena"

     

     

    En l'acte més multitudinari fins al moment, al Palau de Congressos de Barcelona, el cap de llista republicà ha acusat el PSC i Junts de posar-se d’acord per desbancar-los i crida a concentrar el vot a favor d’un govern independentista d’esquerres. "Faig una crida a tota la gent d'esquerres de Catalunya, ni un vot al PSC; i una crida també als independentistes: voteu ERC. Voteu a favor de la independència i de la justícia social", ha indicat. 

  • 20:53

    CUP | Laia Estrada lamenta que els governs vulguin "salvar" el Sabadell: "Ara entenen la necessitat d'una banca pública catalana?"

     

    La cap de cartell de la CUP ha lamentat que els governs vulguin "salvar" el Banc Sabadell, després que aquest dijous hagi transcendit que el BBVA ha llançat una opa hostil per prendre el control de l'entitat vallesana. "El Banc Sabadell no és el banc del poble català", ha exclamat la cap de llista dels anticapitalistes en un acte electoral a Lleida. En aquesta línia, ha remarcat que l'operació és "evidentment una mala notícia" perquè "enforteix l'oligopoli bancari". 

  • 20:50

    CS | Carrizosa ataca l'euroescepticisme de VOX. 

     

     

    "El 12 de maig votarem europeisme vs escepticisme i nacionalisme, de VOX per exemple. Nosaltres sempre hem estat un partit liberal, el vot a Cs és votar per Europa”, ha assegurat el candidat de Ciutadans en un col·loqui a Barcelona. 

    El cap de campanya de Cs i candidat a les eleccions europees, Jordi Cañas, ha retret al candidat socialista, Salvador Illa, que s'hagi disculpat per dir 'Lérida' i no Lleida durant un acte de campanya. "Què li passa? En castellà Lleida és Lérida i London és Londres. No s'ha de demanar perdó per ser normal", ha etzibat. 

  • 20:40

    ERC | Otxandiano (Bildu) elogia el projecte dels republicans com "el que millor articula el manda popular"


    El que ha estat candidat a lehendakari d'EH Bildu en les eleccions basques, Pello Otxandiano, ha reivindicat en l'acte de final de campanya d'ERC a Barcelona a les esquerres independentistes: "El futur passa inexorablement per més esquerra, més polítiques progressistes, més polítiques igualitàries i més sobirania". Pel líder basc els independentistes catalans i bascos comparteixen "el problema espanyol". En aquest sentit, ha destacat que el projecte d'ERC és el que millor articula el mandat popular que existeix per part de la societat catalana i ha destacat la gestió d'Aragonès aquesta legislatura. 

  • 20:30

    COMUNS | Jéssica Albiach acusa PSC de voler "substituir a Convergència" i garanteix que no pactarà amb Junts

     

    La candidata dels Comuns ha advertit: "No volem substituir a Convergència, com sembla que alguns estan intentant, ni volem pactar amb la nova Convergència". En un acte a Blanes, juntament amb la ministra d'Infància i Joventut, Sira Rego i l'exalcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Albiach ha destacat que els comuns no estaran en "fórmules estranyes", ni es posaran de perfil "com altres formacions" amb relació a futurs pactes. I ha deixat clar que apostaran només per un govern progressista que tingui com a prioritats l'habitatge, la justícia social, els serveis públics i la transició ecològica. 

  • 20:20

    PP | Ayuso demana a Girona el vot al PP per un projecte de "llibertat i baixos impostos" 



    La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha recordat que Catalunya hi ha ara mateix 15 impostos pròpis que no tenen a Madrid. Ayuso ha insistit en el missatge que "Catalunya esta sempre sotmesa a la divisió i a la decadència" que indiquen la sequera, l'informe PISA i els problemes d'inseguretat i sanitaris.  

  • 20:00

    PSC | Pedro Sánchez demana votar a Illa per a frenar a la "ultradreta" de Vox, PP i independentista


    Des de Vilanova i la Geltrú,  el president del Govern ha demanat aquest dijous el vot per al candidat del PSC en les eleccions catalanes, Salvador Illa, per a "frenar a la ultradreta independentista i a l'espanyolista de Vox i PP". Davant unes 400 persones ha assegurat que "amb un president socialista en la Moncloa i un altre president socialista en el Palau de la Generalitat de Catalunya, Catalunya i la resta d'Espanya seran imparables".

  • 19:57

    BLOC DE CAMPANYA | La defensa del català entra en escena a la recta final de la campanya

     

    Salvador Illa refusa l'OPA hostil del BBVA al Sabadell, en el fons i en la forma. Una opinió pràcticament unànime. Amb del líder d'Elite Taxi, que dona suport a la candidatura, el candidat socialista s'ha compromès a aprovar, en sis mesos, la Llei Catalana del Taxi.

    Puigdemont carrega contra el PSC en una conversa amb l'escriptor Sánchez Pinyol, on defensa la immersió lingüística. Aragonès es compromet a invertir el 2% del pressupost en cultura el 2025 si revalida la presidència i es reivindica com a únic defensor del català.

    Albiach vol blindar per llei el rebuig al transvasament de l'Ebre i la CUP fa costat a la pagesia. Aliança Catalana aspira a entrar per primera vegada al Parlament.

    La defensa del català entra en escena a la recta final de la campanya
  • 19:28

    BLOC DE CAMPANYA | La gestió de la defensa de la llengua agafa força en la recta final de la campanya

     

    ERC intenta exhibir múscul des del Palau de Congressos. Amb uns pronòstics que els situen com a tercera força al Parlament després del 12M, posaran tota la carn a la graella per mobilitzar els indecisos. El PSC recupera en campanya el president del Govern, Pedro Sánchez, en una agenda ben atapeïda d'actes, on continua defensant els serveis públics. 

    Des de Junts, carreguen contra el PSC i els acusen de deixar perdre el català. Carles Puigdemont aposta per una reforma política lingüística per poder garantir els drets dels catalanoparlants. Fugir de la nova i antiga convergència és l'objectiu dels Comuns. La candidata Jèssica Albiach demana el vot per aconseguir un govern d'esquerres, progressista i sense sorpreses.

    Per la CUP, les prioritats també passen per donar resposta al sector primari. El cap de llista per Tarragona, Sergi Saladié, ha participat en la protesta pagesa i ha explicat les tres mesures clau de la seva formació. Des de Vox, l'objectiu continua sent arremetre contra els partits constitucionalistes. Reneguen del PP per la seva ambigüitat política. Els populars tornen a carregar contra el Govern de Pedro Sánchez acusant-lo de deixadesa de funcions.

    Per la seva banda, Ciutadans vaticina que el PPC pactarà amb els independentistes. I sobre l'oferiment de Fernández de votar-lo, Carlos Carrizosa li preveu un futur abrupte i li ofereix el seu aixopluc.

  • 19:20

    El PP acusa el govern de Sánchez de sobreactuar en l'opa de BBVA a Sabadell

     

    El PP ha acusat el govern de Pedro Sánchez d'interpretar una "sobreactuació sobtada" davant l'anunci d'opa hostil de BBVA a Banc Sabadell. Una sobreactuació que "no és creïble" perquè l'executiu espanyol "coneixia la hipotètica fusió i no l'ha censurat fins a la vigília de la fi de la campanya electoral a Catalunya". Els populars creuen que "convé esperar l'anàlisi" del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre l'impacte de la possible fusió, perquè són aquests organismes els que "determinaran quina és l'afectació a la concentració bancària i a la competència".

  • 19:14

    COMUNS SUMAR | Albiach, contra el PSC: "Som els únics que ni volem substituir la vella Convergència ni volem pactar amb la nova"

     

    La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha demanat el vot per als comuns a les eleccions com a "única garantia que no hi haurà Junts al proper Govern". "Som els únics que ni volem substituir la vella Convergència ni volem pactar amb la nova", ha assegurat. Ho ha dit en referència a Junts, formació considerada hereva de l'extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) en la qual militen molts dels antics convergents, però també del PSC, que creu que podria pactar-hi.

  • 18:30

    L'Eurocambra agraeix al Govern "l'excel·lent col·laboració" i insta el futur executiu a "reforçar-la"

     

    El cap de l'oficina del Parlament Europeu, Sergi Barrera, ha agraït al Govern de Pere Aragonès "l'excel·lent col·laboració durant tota la legislatura" i ha instat l'executiu que surti de les eleccions a "reforçar" aquesta cooperació "sobretot en l'àmbit de l'educació i la pedagogia democràtica". En un acte institucional al Palau de la Generalitat per celebrar el Dia d'Europa el 9 de maig, Aragonès ha reivindicat que les relacions amb Brussel·les s'han "consolidat" i ara són "fluides i sòlides". "Volem continuar alimentant, cuidant i reforçant aquestes relacions", ha dit en un discurs. 

  • 16:54

    AGENDA | El president de Vox, Santiago Abascal, participa en un acte a Reus, al costat del candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, i al cap de llista per Tarragona, Sergio Macián.

  • 16:52

    AGENDA |  Acte de campanya del PSC a Vilanova i la Geltrú, amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i el candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa a l'Auditori Eduard Toldrà a les 19:00h.

  • 16:50

    AGENDA | l'expresident i cap de llista de JUNTS+, Carles Puigdemont, intervé en un míting en Argelers, amb el número 1 per Girona, Salvador Vergés I l'exconsellera Gemma Geis i altres dirigents de les comarques gironines a les 19:00h

  • 16:48

    AGENDA | El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el candidat popular, Alejandro Fernández, participen en un míting a la Casa Joan Miret de Tarragona a les 19:00h. 

  • 16:46

    AGENDA | Acte electoral de la CUP aL Pati dels comèdies de Lleida, amb la candidata a la presidència de la Generalitat, Laia Estrada, el cap de llista per Lleida, Bernat Lavaquiol, i l'exdiputat Pau Juvillà. 

  • 16:44

    AGENDA | Ciutadans celebra la trobada ciutadana "Detenlos a Europa amb Ciutadans", un col·loqui en el qual intervenen Carlos Carrizosa i Jordi Cañas, a l'Hotel Claris de Barcelona a les 19:00

  • 16:42

    AGENDA | Acte final de la campanya d'ERC al Palau de Congressos de Barcelona, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, i la secretària general del partit, Marta Rovira, així com del candidat a lehendakari d'EH Bildu, Pello Otxandiano a les 19:00. 

  • 16:40

    AGENDA | La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, participa en un acte a Blanes acompanyada del cap de llista per Girona, Eloi Badia, l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau i la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego al Saló de Plens de l'Ajuntament a les 18:30. 

  • 16:38

    CUP | Els anticapitalistes rebutgen l'OPA del BBVA al Banc Sabadell i reclamen una banca pública

     

    La CUP s'ha mostrat contrària a l'OPA que el BBVA ha fet sobre el Banc Sabadell. El cap de llista de la formació per Tarragona a les eleccions del 12-M, Sergi Saladié, ha apuntat que "aquesta concentració empresarial elimina la intervenció de la ciutadania" i enriqueix encara més les grans empreses. 

  • 16:36

    BLOC DE CAMPANYA | L'OPA del BBVA i les diferents propostes dels candidats centren la jornada electoral

     

    L'OPA del BBVA ha impactat de ple a la campanya electoral. Salvador Illa defensa que té efectes negatius, com per exemple en la "competitivitat". Carles Puigdemont tampoc ho veu bé i assegura que "fa anys que hi ha un intent de liquidar el sistema bancari a Catalunya". Vox també és mostra "preocupat". La CUP parla de desmantellament, així com els Comuns demanen al Govern central que insti a la CNMC a aturar l'OPA.

    Penúltim dia de campanya que els partits també aprofiten per llençar els seus missatges electorals. Illa es compromet a aprovar, en 6 mesos, la llei catalana del taxi. Aragonès es compromet a invertir el 2% del pressupost en la conselleria de cultura en 2025 si revalida la presidència. Puigdemont defensa la immersió lingüística, ben aplicada, diu, i carrega contra el PSC.

  • 16:00

    Fins a 64 candidatures concorren als comicis de diumenge

     

    En total, s'han proclamat fins a 64 candidatures a les quatre demarcacions catalanes. Totes es podran votar aquest diumenge 12 de maig. De moment, però, les enquestes només auguren l'entrada per primera vegada al Parlament d'Aliança Catalana, liderat per Sílvia Orriols.

  • 15:00

    ERC | Aragonès es compromet a culminar el 2% del pressupost per a Cultura els propers 7 mesos si manté la presidència

     

     

    El cap de llista d'ERC a les eleccions del 12-M, Pere Aragonès, s'ha compromès a culminar el 2% del pressupost per a la conselleria de Cultura els propers 7 mesos si manté la presidència de la Generalitat. Ho ha dit a l'espai Ideal de Barcelona, envoltat de personalitats del món de la cultura que han donat suport a la candidatura d'ERC. Aragonès ha acusat el cap de llista del PSC, Salvador Illa, d'"abandonar" la llengua en campanya, i ha alertat que farà el mateix si governa. També ha criticat Junts per no haver destinat prou recursos al català quan han format part de l'executiu. 

  • 14:40

    VOX | Abascal i Garriga eviten valorar l'OPA del BBVA al Sabadell, però alerten de la "concentració" bancària

     

    El líder de Vox, Santiago Abascal, i el candidat de Vox, Ignacio Garriga, han coincidit a apuntar que no tenen opinió sobre l'OPA del BBVA al Banc Sabadell, tot i que tots dos han advertit sobre els perills de la "concentració política i bancària a l'Estat". Abascal ha afirmat que seria una "imprudència" que ell parlés sobre aquesta operació, però sí que ha criticat la "concentració política, mediàtica i bancària" que "són elements que ens han de posar en guàrdia". Garriga ha insistit a mostrar la "prudència" de la seva formació sobre aquesta operació en concret, però ha recordat que qualsevol concentració de poder, sigui política, mediàtica o bancària "preocupa" a Vox.

  • 14:18

    BLOC DE CAMPANYA | Alguns líders nacionals fan costat als candidats al 12M en el penúltim dia de campanya

     

    En el penúltim dia de campanya electoral, el president del Govern, Pedro Sánchez, torna a Catalunya per a fer costat el candidat socialista, que ha marcat com a prioritat el reforç dels serveis públics. Els populars també han rebut l'escalf del seu líder nacional, Feijóo, de nou. Des de Barcelona, assegura que només el PP vetllarà pels interessos dels ciutadans.

    Carles Puigdemont acusa el PSC d'allunyar-se de la lluita pel català. Defensa una reforma jurídica perquè molts drets dels catalans "no estan garantits". Una trentena de personalitats provinents del món convergent han signat un manifest que dona suport a la llista d'ERC a les eleccions del 12 de maig. Els Comuns, des de Tarragona, han assegurat que davant d'una aliança PSC i Junts, l'única garantia progressista és el vot als Comuns.

    El líder de Ciutadans ha tancat la porta a arribar a qualsevol mena de pacte amb Salvador Illa. Des de Vox, han carregat de nou contra els populars amb la immigració, un cop més, com a tema central. El líder del partit ha manifestat les coincidències en aquesta matèria entre el seu partit i l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, del PP, i han dit que no poden dir el mateix del PP nacional.

  • 13:15

    PPC | Fernández apunta que la UE es va fer "derrotant el nacionalisme i la idea d'identificar la llengua amb les fronteres"

     

    El candidat del PPC el 12-M, Alejandro Fernández, ha apuntat que la Unió Europea és la "construcció més formidable que hem sigut capaços de construir l'ésser humà". Ha assenyalat que la UE "es va fer a través de la derrota del nacionalisme" i "en la derrota d'una idea perversa que consisteix a identificar la llengua i la cultura amb les fronteres". Fernández ha insistit que "en els estats poden conviure sense cap problema diferents cultures i llengües, i ho poden fer de manera pacífica". 

  • 13:00

    COMUNS SUMAR | Albiach diu "prou" a tractar la demarcació de Tarragona com a "pati del darrere" del país

     

    La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha dit "prou" a tractar la demarcació de Tarragona com a "pati del darrere" de Catalunya. "Per què les comarques gironines són unes privilegiades i, en canvi, volen tractar Tarragona com si fos el pati del darrere?", ha criticat. Albiach ha assenyalat que la província de Tarragona és un "territori amb risc químic", ubicació de centrals nuclears i on es vol aixecar "el casino més gran d'Europa", en referència al Hard Rock, i ha demanat treballar per "una Catalunya cohesionada i equilibrada".

  • 12:40

    PSC | El PSC es compromet a aprovar la llei catalana del taxi en els propers 6 mesos de legislatura si governa

     

     

    El cap de llista del PSC, Salvador Illa, s’ha compromès a aprovar la nova llei catalana del taxi durant els primers sis mesos de la legislatura si governen els socialistes. En una conversa informal difosa per xarxes, el líder d’Elite Taxi, Tito Álvarez, reclama a Illa celeritat en aquest tràmit i el socialista diu que “s’ha de tancar i aprovar la llei definitivament” en el primer mig any per a “concebre el servei com el que és, un servei públic amb garanties per a l’usuari i uns estàndards per al que presta el servei”.

  • 12:30

    JUNTS | Puigdemont acusa el PSC d'"allunyar-se de la lluita social" pel català quan la llengua està en una situació "alarmant"

     

    Carles Puigdemont acusa el PSC d'haver "allunyat" de la lluita social per la llengua. Així ho ha criticat el candidat de Junts+, en una conversa amb l'escriptor Albert Sánchez Piñol. "Hem de recuperar els orígens de la lluita del català com una lluita social. I em sap molt greu veure l'actual PSC que s'allunya d'aquesta tradició", ha dit. Puigdemont ha defensat que aquesta ha de ser "la legislatura de la llengua" i ha apostat per una reforma jurídica, per "refundar molts principis de les bigues mestres que han aguantat l'arquitectura jurídica de la llengua catalana perquè avui molts drets dels catalanoparlants no estan garantits a Catalunya", malgrat la llei.

  • 12:25

    ERC | Una trentena de personalitats del món convergent donen suport a la llista d'ERC a través de Campuzano

     

    Una trentena de personalitats provinents del món convergent han signat un manifest que dona suport a la llista d'ERC a les eleccions del 12-M, a través del conseller i número 7 de la candidatura, Carles Campuzano. El text reivindica la feina feta pel Govern l'última legislatura i pel president, Pere Aragonès, i destaca la presència de Campuzano a la llista com a independent. 

  • 12:10

    PPC | Fernández es mostra preocupat per si l'OPA al Sabadell afecta negativament les pimes 

     

    El candidat del PPC, Alejandro Fernández, s'ha mostrat "enormement preocupat" per si l'OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell afecta "negativament" les petites i mitjanes empreses catalanes i la lliure competència. "No m'agrada", ha afegit. El BBVA es vol fer amb el control del Sabadell i ha fet la mateixa oferta que el consell d'administració del banc català ja va rebutjar en considerar que infravalorava el seu valor. 

  • 12:08

    COMUNS | Albiach demana al govern espanyol que "pari els peus" al BBVA: "Cal posar límits a la cobdícia del sector bancari"

     

    La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha demanat aquest dijous al govern espanyol que "pari els peus" al BBVA després que hagi llançat una oferta pública d'adquisició (OPA) per adquirir Banc Sabadell. En declaracions a la premsa a Vila-seca (Tarragonès), ha reclamat a l'executiu estatal que insti la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que aturi l'operació. "Cal posar límits a la cobdícia i l'ambició del sector bancari", ha advertit.

  • 12:00

    JUNTS | Puigdemont assegura que "fa temps que hi ha una estratègia per liquidar l'activitat bancària catalana" en referència a l'OPA al Sabadell

     

    L'expresident de la Generalitat i candidat de Junts+ a les eleccions del 12-M, Carles Puigdemont, ha rebutjat l'operació d'adquisició pública (OPA) hostil que el banc basc BBVA ha impulsat per fer-se amb el Banc Sabadell. "L'OPA hostil contra el Banc Sabadell s'ha de contestar amb tota la força, amb tot el dret i amb tota la raó", ha dit Puigdemont'. El líder de Junts ha assegurat que "fa temps que hi ha una estratègia per liquidar l'activitat bancària catalana" fet que "perjudica els usuaris i perjudica el país".

  • 11:40

    ERC | Aragonès rebutja "frontalment" l'OPA al Sabadell

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, rebutja "frontalment" l'OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell. "Una fusió bancària que només faria que empitjorar la falta de competència que ja patim, destruir llocs de treball i minvar el poder econòmic de Catalunya és el camí equivocat i treballarem per evitar-la", ha dit a través del seu compte de Twitter. En la mateixa línia, en una entrevista a TVE, ha remarcat que és la primera OPA hostil de la història en aquest l'àmbit i que és un "escenari nou".

  • 11:15

    PSC | Illa es mostra "en contra" de l'OPA del BBVA al Sabadell perquè suposaria "una excessiva concentració" financera

     

    El candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, s'ha mostrat en contra de l'OPA del BBVA al Banc Sabadell perquè suposaria una "excessiva concentració en el sector financer que no és bona pels clients". Illa també ha assegurat que una operació com aquesta pot malmetre la inclusió financera i social "que garanteixi una atenció presencial" i també pot provocar pèrdua de llocs de treball i de poder de decisió a Catalunya. 

  • 11:00

    Ciutadans | Carrizosa obre la porta de Cs a Alejandro Fernández "si Feijóo el decapita"

     

    El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, assegura que les portes del partit estan obertes per a Alejandro Fernández, "si mai Feijóo el decapita". És la resposta de Carrizosa durant la roda de premsa a l'agència EFE, després que Fernández li demanés el vot el 12-M perquè seria l'opció més "pragmàtica" per als constitucionalistes. "Amb Fernández hem compartit trinxera i de qui no ens refiem és del seu cap", ha explicat Carrizosa.

     
  • 10:40

    AGENDA | Vox ofereix una atenció als mitjans amb el líder del partit, Santiago Abascal, a Badalona. 

     
  • 10:35

    AGENDA | Sergi Saladié, cap de llista per Tarragona, celebra un acte a Tarragona a les 12 hores. 

     
  • 10:30

    AGENDA |  A les 11 hores, Carles Puigdemont conversa amb Albert Sánchez Piñol sobre la llengua catalana. 

     
  • 10:15

    AGENDA | Acte sectorial d'ERC pel 12-M sobre cultura i llengua catalana, amb el cap de llista, Pere Aragonès; la número dos, Laura Vilagrà; i la consellera Natàlia Garriga a Barcelona a les 13.00 hores. 

  • 10:00

    AGENDA | El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, la número u a la llista de les europees, Dolors Montserrat, i el candidat del PPC el 12-M, Alejandro Fernández, presenten la candidatura del PP a les eleccions europees a Barcelona. 

     
  • 09:40

    AGENDA | Declaracions de la candidata de Comuns Sumar a la Generalitat, Jéssica Albiach, a Vil-seca. 

     
  • 9:15

    BLOC ELECTORAL | Tots els partits amb representació al Parlament excepte PP, Cs i VOX signen un pacte contra les formacions d'extrema dreta. 

    Pacte contra les formacions d'extrema dreta
  • 9:30

    AGENDA | el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ofereix una roda de premsa a l'agència EFE a Barcelona. 

     
  • 8:50

    ELECCIONS 12-M | Quan votem? Quins són els candidats? Què proposen?

     

     

    Les eleccions al Parlament de Catalunya estan a tocar, se celebren aquest diumenge 12 de maig a tota Catalunya. 7.909.125 persones tenen dret a exercir el seu dret a votar. Gairebé del 70 % d'aquests, són residents a Catalunya (5.460.332) dipositaran el seu vot a les urnes i un 3,72 % habiten a l'estranger (294.508). 

     
  • 8:30

    BLOC ELECTORAL | La campanya electoral encara la recta final amb el pacte antifeixista signat per ERC, Comuns, la CUP, PSC i Junts.

     

     

    ERC, Comuns, la CUP, PSC i Junts s'uneixen contra l'ultradreta
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya del 09 de maig de 2024 a les eleccions catalanes del 12 de maig.  

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir de la campanya electoral pel 12-M.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz