Cataluña
Eleccions Catalunya 2024

Diari de campanya | Els partits enfilen la recta final de la cursa electoral amb el suport d'alguns líders nacionals aquest cap de setmana

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH

L'actualitat de la desena jornada de les eleccions catalanes del 12-M passa pel compte enrere per a la cita amb les urnes. Els partits aprofiten el darrer diumenge per demanar, precisament, el vot. Alguns partits ho fan amb la presència de líders estatals als seus actes, com ha estat el cas del PSC i els Comuns. Tant ERC com Junts+ han optat per aprofitar el diumenge per demanar el vot als més joves i fer crides contra l'abstencionisme. Ciutadans i Vox han fet un discurs per repescar el vot d'aquells decebuts amb els socialistes.

L'expresident José Luis Zapatero ha demanat el suport a Illa en favor de la Catalunya que perdona i es reconcilia. El candidat erigeix els socialistes catalans en els de la credibilitat i l'estabilitat. Amb una crida a la mobilització del jovent, el cap de llista d'ERC ha reclamat concentrar el vot antifeixista i d'esquerres. Junts+ assegura que si governen treballaran per "sous dignes" i "habitatge assequible" i fa una crida als joves. La CUP acusa el PSC de ser un "perill" per a Catalunya.

Segon acte de campanya amb Yolanda Díaz. A Tarragona, els Comuns Sumar avisen que només donaran suport a un govern que prioritzi l'habitatge. Amb la presència d'Abascal, Vox ha visitat Cornellà per convèncer l'electorat "descontent" amb el PSC. El PPC aposta per impulsar el turisme i la indústria per acabar amb "10 anys de decadència". Des de l'Hospitalet, els de Ciutadans han reclamat el vot prestat als socialistes que se senten traïts per l'amnistia. 

Campanya de les eleccions del 12M: 5 de maig de 2024

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:50

    CIUTADANS | Carrizosa, a Feijóo: "Estem farts del constitucionalisme acomplexat"

     

    El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, retreu al PP i al PSOE que intentin "caure bé" al nacionalisme amb l'únic objectiu que els vots al PPC i al PSC el 12-M puguin servir com a "moneda de canvi" a la Moncloa. El que cal fer amb el nacionalisme, diu Carrizosa, és "desallotjar-lo del poder". En aquest sentit, lamenta les paraules del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una entrevista a 'La Vanguàrdia' on obre la porta a parlar amb Puigdemont "si es reconcilia amb la llei". "Estem farts del constitucionalisme acomplexat", ha etzibat Carrizosa.

  • 19:45

    JUNTS | Puigdemont promet "transversalitat" dins del Govern si és president 

     

    Carles Puigdemont apel·la a la "transversalitat", que assegura que aplicarà al seu Govern si és investit president després de les eleccions. Una "transversalitat" tant per a "gestionar l'autogovern" com per a relacionar-se amb l'Estat espanyol i "reprendre la tasca" de la tardor del 2017. "La transversalitat és una de les prioritats del Govern que presidirem, que es proposarà per encarar l'etapa de la represa amb millors condicions, amb més coneixement, tant o més acompanyats que l'octubre del 17", ha dit el candidat de Junts+ aquest diumenge.

  • 16:03

    PSC | Illa demana "un vot directe al PSC" per evitar "caramboles": "Tot el que no sigui això és embolic i més del mateix"

     

    El cap de llista del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha demanat "un vot directe al PSC" a les pròximes eleccions catalanes. "No vull fer cap carambola, anem directes al govern", ha dit el socialista, que ha afegit que tot el que no sigui un vot al PSC és "votar bloqueig, embolic i més del mateix". En un míting a Girona Illa ha aprofitat per recriminar al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que vulgui fer a Catalunya "la mateixa oposició" que fa a Madrid. "No és un bon camí, ni aquí, ni allà, però aquí molt menys", l'ha advertit.

  • 15:45

    BLOC ELECTORAL | Recta final de la campanya amb el suport d'alguns líders nacionals i reclamant el vot. 

     

    La campanya electoral encara la seva recta final. D'aquí a una setmana estarem votant i els partits aprofiten el darrer diumenge per demanar, precisament, el vot. Alguns partits ho fan amb la presència de líders estatals als seus actes. Altres formacions han optat per aprofitar el diumenge per demanar el vot als més joves i fer crides contra l'abstencionisme. 

    Recta final de la campanya amb el suport d'alguns líders nacionals i reclamen el vot
     
  • 15:05

    AGENDA | El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, atén els mitjans de comunicació a Sant Cugat del Vallès a les 19:00 h.

  • 15:00

    AGENDA | Acte de presentació del manifest de suport al candidat de Junts+, Carles Puigdemont, a Argelers a les 17:00 h.

  • 14:50

    PPC | Fernández diu que s'ha imposat "l'agenda de l'extrema esquerra" mentre l'independentisme "buscava l'arcàdia feliç"

     

    El cap de llista del PPC a les eleccions catalanes, Alejandro Fernández, ha lamentat la "cultura del no a tot" que s'ha "imposat durant la darrera dècada de procés" a Catalunya. Fernández considera que "l'agenda de l'extrema esquerra" dels comuns i la CUP s'ha imposat mentre l'independentisme "buscava l'arcàdia feliç". Des de Salou, el candidat ha carregat contra "l'estratègia suïcida impulsada a Catalunya els últims anys: la turismofòbia". El popular ha lamentat el 'no' a projectes com el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat o la B-40. 

  • 14:39

    BLOC DE CAMPANYA | Els partits aprofiten el darrer diumenge abans de la cita electoral per demanar el vot

     

    A una setmana de la jornada electoral, els partits catalans continuen la cursa cap al 12M. El PSC s'ha desplaçat fins a Girona, on el candidat Salvador Illa ha rebut el suport de Zapatero i de mig miler d'assistents. Els republicans han celebrat el seu acte acompanyat de les joventuts del partit. Pere Aragonés ha demanat concentrar els vots d'esquerres en la seva formació davant d'uns socialistes que, critiquen, volen polítiques conservadores. Des d'Argelers, Carles Puigdemont ha celebrat un acte dirigit als més joves, i assegura que ara és el moment de pensar en el futur de Catalunya.

    Amb la presència de Santiago Abascal, Vox visita Cornellà, bastió socialista, per convèncer l'electorat "descontent" amb el PSC. La CUP acusa el PSC de ser un "perill" per a Catalunya. Els Comuns avisen que només donaran suport a un govern que prioritzi l'habitatge en un acte de campanya amb Yolanda Díaz a Tarragona. El líder de Cs, Carlos Carrizosa, des d'Hospitalet ha apel·lat als votants desencantats del PSC i del PP. Assegura que la seva formació és l'alternativa real al "separatisme".

  • 14:22

    Quatre dies per tancar el vot per correu

     

    Últims dies per entregar el vot per correu a les oficines de Correus. De fet, encara hi ha temps fins dijous, tot i que ja no es pot demanar, perquè el termini va acabar el dia 2. En aquestes eleccions, hi ha hagut gairebé 107.000 sol·licituds de vot per correu. La majoria s'ha fet de manera presencial. Una xifra, però, que suposa un 62% menys que en les darreres catalanes del 2021.

  • 14:20

    La CUP diu que ERC i Junts s'han equivocat durant l'última legislatura: "No ens havíem de doblegar, havíem de resistir"

     

    La CUP ha lamentat el paper que han tingut els partits independentistes durant l'última legislatura i ha carregat contra ERC i Junts. "Us heu equivocat, no ens havíem de doblegar, havíem de resistir, i això no ha passat", ha lamentat el candidat Xavier Pellicer. La cap de llista, Laia Estrada, també ha assenyalat el líder del PSC, Salvador Illa, i l'ha acusat de ser "el portaveu de la patronal". Des de Sabadell, els anticapitalistes s'han reivindicat com l'única formació capaç de construir una "alternativa".

  • 14:14

    VOX | Amb la presència d'Abascal, Vox visita Cornellà per convèncer l'electorat "descontent" amb el PSC

     

    El líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat aquest diumenge el PSC d'haver "traït" els seus electors que van venir a Catalunya procedents d'altres punts de l'Estat deixant-los, ha dit, a mercè del "separatisme" i de la immigració il·legal. Ho ha fet en un acte a Cornellà de Llobregat, un feu del PSC on els socialistes van obtenir el 43% dels vots a les municipals del 2023. Abascal també ha acusat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, d'haver quedat atrapat en el "fang" que ell mateix denuncia.

  • 13:52

         PSC | Zapatero assenyala Illa com qui "liderarà la Catalunya sense límits de potencial" i "estabilitzarà" Espanya.          

      

      

     El candidat dels socialistes catalans, Salvador Illa, manté que votar al PSC és sinònim d'obrir una nova etapa a Catalunya. Illa, que avui compleix 58 anys, ha estat aquest matí a Girona al costat de l'expresident, José Luis Rodríguez Zapatero. L'expresident del govern espanyol ha assenyalat el cap de llista del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, com qui "liderarà la Catalunya sense límits de potencial".

    En un acte a Girona, Zapatero s'ha mostrat confiat que Illa guanyarà les eleccions i ha afirmat que el socialista "estabilitzarà" Espanya. L'expresident ha assegurat que el vot a Illa és "un vot d'afirmació, defensa, valentia i coratge democràtic".

    Durant la seva intervenció Zapatero ha defensat el desplegament de l'autogovern. També ha reivindicat el català i el reconeixement nacional. 

  • 13:38

    ERC | Aragonès crida a concentrar el vot progressista en ERC.

     

     

    El president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, ha fet una crida a concentrar el vot progressista en ERC. En un acte des de la plaça de la Virreina de Gràcia, aquest diumenge, el cap de llista a les eleccions del 12-M al Parlament ha assegurat que el seu és "l'únic partit d'esquerres amb opció de presidir el Govern". Aragonès ha apel·lat la gent progressista i d'esquerres del país a "assegurar la victòria" i aconseguir una "màxima mobilització" el 12-M. El cap de llista d'ERC ha negat que el PSC sigui d'esquerres, i ha argumentat que els de Salvador Illa representen les polítiques "més conservadores" de tota la història dels socialistes.

     
  • 13:37

    PPC | Feijóo erigeix el PPC en "l'alternativa" a haver "d'escollir entre l'egocentrisme de Puigdemont o el de Sánchez"

     

    El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha erigit el PPC d'Alejandro Fernández com "l'alternativa" electoral al PSC i a Junts el 12-M. "Sembla que Catalunya estigui obligada a escollir entre l'egocentrisme de Puigdemont o el de Sánchez. Jo dic que no", ha etzibat en un acte electoral a Salou. El popular ha apujat el to contra els socialistes manifestant que Catalunya és "una moneda de canvi" pel PSC. "Jo et dono la Generalitat i tu em deixes governar a la Moncloa", ha exemplificat insistint que "el vot del PSC anirà als independentistes". També ha insistit que el PSOE "s'ha esborrat de ser un partit d'estat".

     

  • 13:28

    Comuns Sumar | Albiach: "Només hi haurà Govern amb el vot dels comuns si l'habitatge és una prioritat". 

     

     

    La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha advertit aquest diumenge que "només hi haurà Govern amb el vot dels comuns si l'habitatge és una prioritat". En un acte de campanya a Tarragona amb la vicepresidenta espanyola i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha reclamat que es regulin els lloguers de temporada, un impost contra l'especulació immobiliària i la construcció de pisos de lloguer públic.

    Els comuns tenen clar que seran "determinants" per a la configuració del proper Govern, però han advertit que no n'hi haurà amb el seu suport "si no és amb l'habitatge com a prioritat". "Sóc una dona de paraula", ha afegit.

  • 13:20

    ANÀLISI | Junts proposa "redefinir" la immersió lingüística, ERC i Comuns la volen mantenir i el PSC aposta per impulsar l'anglès

     

    El maig del 2022, ERC, Junts, PSC i comuns van tancar un acord per fer front a la sentència judicial del 25% en castellà a l'escola. El pacte estableix que el català és "la llengua normalment emprada com a llengua vehicular" i no fixa percentatges. De cara al 12M, Junts planteja "redefinir" el sistema d'immersió lingüística per implementar-lo "de veritat". Tant ERC com els Comuns són partidaris de mantenir l'acord i els republicans subratllen que cal garantir el català com a "pal de paller". El PSC defensa el pacte, però alhora proposa un pla per impulsar l'anglès a l'escola. Tant ERC com la CUP volen crear una conselleria de llengua, mentre que Junts i PSC coincideixen a traslladar les competències a Presidència.

  • 13:15

    Junts+ | Puigdemont crida a "malfiar-se d'aquelles solucions que es poden explicar en un minut i mig" a TikTok

     

    Carles Puigdemont ha fet una crida a "malfiar-se d'aquelles solucions que es poden explicar en un minut i mig" en vídeos a TikTok. "L'amor a primera vista existeix, però la veritat al primer clic, no", ha dit el candidat de Junts+, que ha reblat: "Els problemes complexos demanen solucions complexes. No existeixen les solucions fàcils i nosaltres som els de les solucions complexes". Així ho ha sostingut en un acte a Argelers amb la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), durant el qual han planat qüestions com la immigració o la llengua. Puigdemont també ha reclamat el vot als qui puguin estar "carregats de dubtes" perquè no se'n penedeixin d'una victòria del PSC en quatre anys quan s'arribi a un "punt de no retorn".

  • 13:00

    Comuns Sumar | Yolanda Díaz dona suport a Albiach a Tarragona i considera que defensar el Hard Rock és "una política fallida".

     

     

    La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha participat en l'acte electoral de Comuns Sumar a Tarragona. Díaz ha parlat del Hard Rock i ha donat suport a la decisió d'Albiach sobre el projecte: "Dir-li a la ciutadania de Tarragona que per a pal·liar la desocupació es farà un macrocasino és parlar d'una política fallida que no té res a veure amb un model de treball digne."

    També ha parlat d'habitatge: "Hem de deixar de convertir les nostres ciutats en parcs temàtics. Es va acabar, regularem els lloguers de temporada i els turístics per baixar els lloguers."

    En el dia que se celebra el dia de les mares, Díaz ha apel·lat al vot femení: "Demano a totes les mares catalanes que votin a Jéssica Albiach per defensar la seva vida i la dels seus fills i les seves netes. D'això van les eleccions del 12M, d'obrir la porta a un món millor". 

  • 12:25

    Ciutadans | Carrizosa s'endinsa a La Florida de l'Hospitalet a la recerca del vot dels barris metropolitans

     

    El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha distribuït propaganda al mercat de Los Pajaritos de l'Hospitalet de Llobregat, entre els barris de La Florida i La Torrassa. Des d'allà ha apel·lat al vot de la classe mitjana i treballadora dels barris metropolitans que, diu, ha estat "menystinguda pel nacionalisme" pels seus orígens.

    Carrizosa ha defensat que hi ha "una altra manera de reaccionar contra el separatisme" que no passi per la "traïció" del PSC o per les elits que representa el PP i que "prometen suport a Feijóo" si els populars es mostren "tous" amb els partits independentistes.

     
  • 12:00

    PSC | Illa celebra el seu aniversari sortint a córrer amb alguns periodistes que cobreixen la campanya. 

     

     

    El dia que fa 58 anys, el candidat dels socialistes catalans al 12-M, Salvador Illa, ha pujat a l'autobús de campanya de camí a Girona des d'on ha sortit a córrer acompanyat d'alguns els periodistes que cobreixen la campanya electoral del cap de llista. 

  • 11:25

    ENQUESTES | El PSC guanyaria, però Junts i ERC tindrien la clau de la governabilitat.  

     

     

    En l'equador de la campanya de les eleccions a Catalunya que tindran lloc el pròxim 12 de maig, els sondejos auguren una victòria clara del PSC, que, malgrat ser la força més votada, dependria d'altres partits per a governar. La clau perquè Salvador Illa arribi a la Generalitat passa per aconseguir socis, i la paraula decisiva la tindrien els partits independentistes. El desenllaç de l'enfrontament entre ERC i *Junts s'inclina pel partit de Carles Puigdemont, de nou candidat a 'president', que hauria avançat als republicans, segons la mitjana de sondejos de l'equip de DadesRTVE.

  • 11:05

    LES CLAUS |  El Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport o la B-40: els projectes de la discòrdia

     

    L'ampliació o no de l'Aeroport del Prat, el traspàs de Rodalies i el perllongament de la B-40 han estat una arma política a Catalunya, i sense dubte marquen la cursa electoral del 12 de maig. Però el projecte que agafa més rellevància i que s'ha convertit en la punta de llança per a posar fi a la legislatura al Parlament ha estat el Hard Rock.

     
  • 10:45

    LES CLAUS | La millora del finançament recupera el protagonisme perdut durant el procés

     

    Durant els anys del procés es considerava una "pantalla passada", i abans, durant la crisi, es deia que no era "el millor moment". Ara, en canvi, l'aposta per un nou model de finançament "més just" no només ha recuperat protagonisme, sinó que s'ha convertit tal vegada en un dels elements que més uneix als partits catalans. Gairebé tots aposten per revisar el sistema perquè la Generalitat disposi de més recursos. Ara bé, en el que difereixen és en el camí a seguir i en com gastar aquests diners.

  • 10:25

    AGENDA | VOX celebra el seu acte central de campanya a Cornellà. 

     


    Acte de Vox amb Santiago Abascal i Ignacio Garriga a Cornellà de Llobregat. 

     
  • 10:15

    AGENDA  | La CUP celebra l'acte electoral a Sabadell.

     

     

    Acte electoral de la CUP amb la cap de llista per Barcelona, Laia Estrada, la segona candidata, Laure Vega, i el quart, Xavier Pellicer a partir de les 12.00 hores. 

     
  • 10:05

    AGENDA | Junts+ celebra l'acte central a Argelers.  

     

     Acte de campanya del candidat de Junts+, Carles Puigdemont, a Argelers (França).

     
  • 09:55

    AGENDA  | Feijóo acompanya el candidat del PPC en un acte a Salou. 


     

    Míting electoral del PPC amb el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, el candidat del PPC, Alejandro Fernández, i el candidat per Tarragona, Pere Lluís Huguet a Salou a partir de les 12 hores. 

     

     
  • 09:45

    AGENDA | Ciutadans fa campanya a l'Hospitalet de Llobregat. 

     

     

    El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, visita el mercat Los Pajaritos de l'Hospitalet de Llobregat a les 11. 30 hores. 

     
  • 09:35

    AGENDA | Yolanda Díaz dona suport a Albiach a Tarragona. 

     

     

    Acte de la candidata de Comuns Sumar, amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, a Tarragona, a les 11.30.

     
  • 09:25

    AGENDA | ERC celebra un acte amb els joves. 

     

     

    Acte de Pere Aragonès i Marta Rovira en la plaça de la Virreina de Barcelona amb el jovent republicà a les 11.30 hores. 

     
  • 09:15

    AGENDA | Zapatero dona suport a Illa a una setmana de les eleccions. 

     

     

    Acte electoral del PSC, amb el cap de llista del 12-M, Salvador Illa, i l’expresident espanyol José Luís Rodríguez Zapatero a Girona a les 11.30 hores. 

  • 09:00

    BLOC ELECTORAL | Els partits encaren l'últim diumenge de campanya electoral previ al 12M

     

     

    Els partits catalans continuen amb els seus actes de campanya després de passar l'equador
     
  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya a les eleccions catalanes del 05 de maig de 2024.

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir de la campanya electoral pel 12M.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz