Cataluña
Eleccions Catalunya 2024

Resum del segon dia de campanya | Primera aparició de Feijóo en la campanya electoral del 12M

  • Més informació de les notícies de campanya del 12M al web eleccions-12m

M. GUASCH | M. BOSCH

L'actualitat de la segona jornada de les eleccions catalanes del 12M continua marcada per la figura de Pedro Sánchez. El candidat del PSC, Salvador Illa, ha participat al Comitè Federal del PSOE per donar suport a Sánchez i des de Reus ha reivindicat el seu paper en la millora de la convivència a Catalunya.

La primera aparició de Núñez Feijóo a la campanya per acompanyar el candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha estat a Tortosa, on ha acusat Pedro Sánchez de "dimitir de la democràcia per atacar jutges i periodistes". Ciutadans adverteix que Feijóo pactaria amb l'independentisme si és necessari. També ha entrat en campanya Ada Colau. L'exalcaldessa dels comuns acusa el PSOE de mirar a una altra banda en altres casos de lowfare.

Des de l'Hospitalet de Llobregat, el candidat d'ERC, Pere Aragonès, recorda que quan més ministres socialistes hi ha a la Moncloa, l'execució pressupostària a Catalunya és mínima. Carles Puigdemont renega del centralisme del PSOE en aquesta campanya electoral i exigeix que es prioritzi el futur de Catalunya i no el de Pedro Sánchez.  El PSC també ha estat objecte de crítiques per la CUP però per la seva gestió de la sequera i per apostar pel trasvassament de l'Ebre i els macroprojectes turístics.

Campanya del 12M: 27 d'abril de 2024

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    VOX |  Ignacio Garriga ha qualificat de cortina de fum la deliberació de Pedro Sánchez i li ha demanat que dimiteixi

     

    Des de les portes de la 'Feria d'Abril' de Barcelona, el candidat de Vox ha assegurat sobre Pedro Sánchez que "el millor és que dimiteixi perquè és el pitjor enemic de España". Sobre el possible sorpasso del PP sobre la seva formació a les eleccions del 12M, Garriga ha assegurat que no creuen les enquestes i ha recordat que "al País Basc també deien que no entravem"
     

  • 19:50

    PSC | Salvador Illa defensa la continuïtat de Sánchez: "Catalunya està millor que fa uns anys en matèria de convivència"

     

    El líder del PSC ha assegurat en un acte a Reus que Catalunya està "molt per sota" del que ha d'aspirar per la dècada de governs independentistes. En aquest sentit, ha retret que en educació, Catalunya "és a la cua", mentre que en energies renovables el país continua com fa una dècada. Salvador Illa, que ha retornat a la caravana dels socialistes catalans després de participar aquest migdia al Comitè Federal del PSOE, ha fet un balanç "positiu" del mandat de Pedro Sánchez, tot i que de vegades la situació que ha hagut de gestionar ha estat "incòmoda".

  • 19:20

    COMUNS |  Jéssica Albiach avisa al PSOE que "no es pot ser feminista amb aquesta llei d'estrangeria"
     

     

    La candidata dels Comuns ha defensat un Govern que sigui "feminista els 365 dies de l'any" i ha reivindicat el feminisme que "no sols vol trencar amb el 'sostre de cristall' sinó també amb el sòl enganxós". Albiach ha criticat que hi ha "alguns interessats en què la campanya i les eleccions vagin sobre les aventures i desventures de tres senyors, de les tensions entre Puigdemont i Aragonès, entre Illa i Aragonès", però ha dit que els comicis van dels problemes i drets de la gent.

  • 19:00

    COMUNS | Ada Colau acusa el PSOE  d'haver estat "còmplice" del lawfare

     

    La exalcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, s'ha incorporat a la campanya dels comuns acusant el PSOE d'haver estat "còmplice" del 'lawfare' quan ha afectat persones d'altres espais polítics. Li ha demanat que aprengui a cuidar als seus aliats. En un acte amb la candidata , Jéssica Albiach ha enviat una abraçada a Sánchez i a la seva dona, ha dit que el 'lawfare' no és una cosa nova i ha cridat a organitzar-se per a fer que "els que promouen el 'lawfare', l'extrema dreta i els jutges, no se surtin amb la seva".

     

  • 18:00

    El PP denuncia davant la Junta Electoral l'enquesta del CIS sobre la carta de Pedro Sánchez



    Així ho expressa el PP en una nota de premsa remesa aquest dissabte en la qual afirma que "en plena campanya de les eleccions autonòmiques a Catalunya", el CIS "està utilitzant mitjans públics amb la finalitat d'interferir en els resultats electorals", i exigeix "aturar immediatament les entrevistes i el lliurament del qüestionari a tots els grups polítics". El CIS va informar el divendres que està preguntant als ciutadans en una 'enquesta flaix' la seva opinió sobre la carta oberta publicada el dimecres passat pel president del Govern en la qual explica les raons per les quals està meditant la seva renúncia al càrrec.

  • 17:00

    CS | Carlos Carrizosa acusa Feijóo d'estar disposat a pactar amb l'independentisme per "arribar a la Moncloa"

     

     

    El candidat de Ciutadans considera que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, només veu Catalunya com "un pas cap a la Moncloa" i que, arribat el moment, estarà disposat a pactar amb els independentistes per arribar al Govern espanyol. En aquest sentit, ha advertit que el popular Alejandro Fernàndez tindrà els dies comptats si en algun moment necessita el suport de Junts. Ho ha dit a Barcelona des de la Feria de Abril de Catalunya, on ha reivindicat les arrels andaluses de molts catalans que "han patit molt durant el procés, han estat traïts pel Partit Socialista i tampoc poden confiar en el PP".
     

  • 16:15

    PP |  Alejandro Fernández demana el vot per "enviar a Sánchez i a Puigdemont a la paperera de la història"

     

     

    El candidat del PP de Catalunya a les eleccions al Parlament ha assegurat que "és el que s'han guanyat a pols". Des d'Ulldecona ha contraposat el "sentimentalisme barat" de Sánchez al "rigor i la constància" de Feijóo. També el “victimisme” del socialista davant un Feijóo que "assumeix les pròpies responsabilitats amb fermesa".

  • 16:00

    PP | Feijóo retreu a Pedro Sánchez "un tic autoritari" mai vist "des de Franco"

     

     

    El president del PP ha carregat contra Pedro Sánchez des d'un míting celebrat a Ulldecona, al Montsià. El líder dels populars ha dit que Sánchez està protagonitzant una "enrabiada d'adolescent". La figura del president del govern ha capitalitzat les intervencions de Feijóo en la seva primera aparició a la campanya. Així, ha denunciat que "mai a la història d'Espanya havíem vist una cosa com aquesta". 

  • 15:05

    AGENDA | Laia Estrada (CUP) fa un acte des de València per la Diada Nacional del País Valencià

     

    La candidata de la CUP al 12M, Laia Estrada, farà declaracions en un acte des de València per la Diada Nacional del País Valencià a les 17:45 h.
     

  • 15:00

    AGENDA | Laura Vilagrà i Diana Riba (ERC) participen de la presentació d''Ara Repúbliques' a València
     

    La vicepresidenta del Govern i número 2 de la llista d'ERC a les eleccions participa en l'acte de presentació  d''Ara Repúbliques' a València, acompanyada de la candidata a les eleccions europees Diana Riba a les 16:30 h.

  • 14:55

    AGENDA | Garriga (Vox) fa declaracions des de la Fèria d'Abril al Parc del Fòrum

     

    El cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, i la portaveu al Congrés, Pepa Millán, visiten la Fèria d'Abril de Barcelona i després faran declaracions, a les 18:50 h.

  • 14:50

    AGENDA | Illa (PSC) intervé en un acte de campanya a Reus
     

    El primer secretari del PSC i candidat a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, intervindrà en un acte de campanya a Reus amb l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita i el número 2 de la candidatura de Tarragona, Alberto Bondesio, a les 18:30 h.

  • 14:45

    AGENDA | Els Comuns fan un acte sobre feminismes amb Albiach a Barcelona

     

    Comuns Sumar celebra un acte sobre feminisme amb la candidata a la Generalitat, Jéssica Albiach, i la portaveu de Feminismes de Sumar, Elizabeth Duval, a les 18:00 h a Barcelona.

  • 14:40

    AGENDA | Carrizosa (Cs) fa declaracions des de la Fèria d'Abril al Parc del Fòrum

     

    El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, farà declaracions des de la Fèria d'Abril al Parc del Fòrum de Barcelona 17:00 h.

  • 14:15

    BLOC DE CAMPANYA | En absència de Pedro Sánchez, avui són a Catalunya fent campanya José Luis Rodríguez Zapatero i Alberto Núñez Feijóo.

     

    La caravana del PSC ha seguit amb gran expectació les mobilitzacions del carrer Ferraz en suport a Pedro Sánchez. A Tarragona, el protagonista ha estat l'expresident Zapatero, en absència de Salvador Illa, i l'ha defensada "per indignació". A Tortosa, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, acusa Pedro Sánchez de "dimitir de la democràcia per atacar jutges i periodistes".

     

    Pere Aragonès (ERC) retreu la mínima execució pressupostària quan hi ha ministres socialistes a la Moncloa. Puigdemont (Junts+) exigeix que es prioritzi el futur de Catalunya. 

    La figura de Pedro Sánchez marca el segon dia de campanya
  • 14:25

    BLOC DE CAMPANYA | La reflexió de Pedro Sánchez continua marcant la campanya electoral

     

    La reflexió de Pedro Sánchez continua marcant la campanya electoral catalana. Zapatero assegura des de Tarragona que la mobilització a Ferraz "no és per militància, és per indignació". Pere Aragonès carrega contra els “personalismes” de Puigdemont i Sánchez en la lluita per Catalunya i contra la ultradreta. Junts acusa els socialistes de voler convertir el 12M en unes eleccions per salvar el PSOE.

    Carrizosa presenta el partit com l'únic capaç de frenar l'independentisme. Feijóo, per la seva part, assegura que tant Sánchez com Puigdemont "amenacen", un amb "tornar" i l'altre amb "anar-se'n". Laia Estrada adverteix el PSC que no permetran que s'enduguin a Barcelona "ni una gota d'aigua" de l'Ebre.

    La reflexió de Pedro Sánchez continua marcant la campanya electoral
  • 13:50

    CUP | Laia Estrada demana “coherència” a ERC i Junts: "No pot ser que aquí diguin una cosa i allà el contrari"

     

     

    La candidata dels anticapitalistes ha aprofitat l'acte d'aquest dissabte a Amposta per advertir el PSC que "no permetrem que s'enduguin ni una gota d'aigua de l'Ebre a Barcelona". Estrada ha criticat l'actitud dels grans partits advertint que "no els hi permetrem continuar gestionant el territori al servei d'uns pocs". En aquest sentit, ha acusat ERC i Junts de defensar una cosa a comarques i una altra a Barcelona.

  • 13:31

    JUNTS+ | Carles Puigdemont carrega contra Pedro Sánchez: "Això no va del futur del PSOE! Què s'ha pensat?"

     

    El candidat de Junts ha demanat en un mitin davant unes 700 persones a Argelès, a França, passar a l'acció i concentrar els vots en la seva candidatura, "l'única capaç de plantar cara, capaç de resistir i de defensar els interessos dels catalans". "Voleu un president que vagi a rebre instruccions a Madrid o voleu un president que vagi a Madrid a donar instruccions? Aquesta és la diferència.”, ha dit en referència a Salvador Illa. 

    Més dur ha estat en els atacs a la decisió de Pedro Sánchez de suspendre la seva agenda per meditar el seu futur. "Això va dels nostres fills, del Pere, l'Eva, la Rosa o la Montserrat. Són les persones per les quals treballem. És el futur que està en joc i no el de Pedro Sánchez", ha criticat. 

  • 13:25

    PSC | Zapatero assegura que la mobilització a Ferraz "no és per militància, és per indignació"

     

     

    L'expresident del Govern, José Luis Rodríguez, ha instat en un míting del PSC a Tarragona a continuar la mobilització "davant de tants atacs i tanta injúria" perquè Pedro Sánchez continuï al capdavant del Govern central.  "La nostra reacció és per patriotisme democràtic, perquè volem que la política democràtica a Espanya s'assembli a com són la immensa majoria dels espanyols: respectuosos, educats i tolerants", ha assegurat. També han participat en l'acte de campanya la candidata per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, i amb l'alcalde, Rubén Viñuales.

  • 13:10

    Cs | Carrizosa convida Illa i Sánchez a reflexionar sobre l'assetjament al constitucionalisme

     

    El candidat de Ciutadans a les eleccions ha convidat al presidenciable Salvador Illa i el president espanyol Pedro Sánchez a reflexionar sobre l'"assetjament" al constitucionalisme. I s'han presentat com els únics per frenar l'independentisme. El líder de Cs avisa els seus votants que s'està forjant un nou tripartit després del 12-M: "Han acabat entregant el socialisme als braços del separatisme". 

  • 13:00

    PP | Feijóo assegura que tant Sánchez com Puigdemont "amenacen"

     

    El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha advertit a Sánchez que "quan s'ataca a jutges i a tribunals, a periodistes i a mitjans de comunicació, s'està dimitint de la democràcia". El líder dels populars ha assegurat que tant Sánchez com el candidat de Junts "amenacen". "Un amb tornar i l'altre amb anar-se'n", ha assenyalat. El candidat Alejandro Fernández ha apostat per "l'estabilitat política, la seguretat jurídica i uns impostos moderats" perquè tornin les empreses catalanes que van traslladar la seva seu social durant el procés. 

  • 12:55

    ERC | Aragonès demana una "clara majoria" per evitar que el PSC torni a acceptar els vots del PP per investir Illa

     

    Pere Aragonès ha demanat una "clara majoria" d'ERC el 12M. El president de la Generalitat ha advertit que el PSC pot tornar a acceptar els vots del PP, com va fer a Barcelona, per ara investir el seu candidat, Salvador Illa. Aragonès ha fet una crida per evitar aquest escenari, i ha alertat que tot el que s'ha construït l'última legislatura està "en risc" si governen PSC o Junts. Per la seva banda, el president del partit, Oriol Junqueras, ha clamat una "aliança" amb el món del treball, empresa, cultura, recerca i universitats.

  • 12:30

    Comuns Sumar | Albiach proposa un abonament de transport públic de 30 euros mensuals

     

    La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha proposat la creació d'un abonament de transport públic per viatjar per tota Catalunya per 30 euros anuals. "Serà una proposta prioritària que tirarem endavant quan els comuns siguem al Govern de la Generalitat", ha garantit. La líder dels Comuns ha advertit que les eleccions del 12M serviran per determinar si s'imposa el model de mobilitat del PSC, "el model de més avions per als turistes", o el de Comuns Sumar, "que és de més trens i més barats per a la gent".

  • 12:00

    PSC | Illa defensa que Catalunya “s’impliqui en la millora d’Espanya”

     

    El líder del PSC i candidat socialista al 12M, Salvador Illa, no és a Catalunya per la campanya, però ha llençat un missatge des del Comitè Federal del PSOE a Madrid per recolzar el president espanyol. Ha recordat que ell vol “unir i servir” els catalans i ha defensat que Catalunya “s’impliqui en la millora d’Espanya”. “Catalunya mai ha marxat enlloc; Catalunya ha vingut per a ajudar a millorar Espanya”, ha sentenciat.

  • 11:20

    El PSOE es conjura per evitar la marxa de Sánchez

     

    La plana major del PSOE s'ha conjurat aquest matí per evitar la marxa de Pedro Sánchez. En una reunió del Comitè Federal, la vicesecretària general María Jesús Montero ha llançat una resposta pública a la carta: "Et necessitem, necessitem al millor líder, al president més valent, enèrgic, decidit i humà. Sí, val la pena que guanyin els bons". Un acte on ha assistit també el candidat català a les eleccions del 12M, Salvador Illa, que avui no participarà dels actes a Catalunya.

  • 11:00

    El PSC guanyaria el 12M, seguit de Junts i ERC, segons l’enquesta de Vilaweb

     

    El PSC guanyaria les eleccions del pròxim 12 de maig, segons el sondeig que publica aquest dissabte Vilaweb. Els socialistes obtindrien 38 escons al Parlament. Per darrere quedarien Junts amb 34 diputats i ERC amb 28. En quarta posició quedaria, amb un gran increment de suport, el PPC, que tindria 12 escons. Vox mantindria els 11 que ja tenia. Per últim, la CUP n’aconseguiria 7, i Comuns-Sumar es quedaria amb 5.

  • 10:15

    AGENDA | El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, fa declaracions a Barcelona

     

    El candidat de Ciutadans a les eleccions, Carlos Carrizosa, atén els mitjans de comunicació a Barcelona.

  • 10:10

    AGENDA | El PPC fa un acte a Ulldecona de la mà del candidat Fernández i de Feijóo

     

    Els populars celebren un acte de campanya amb el candidat Alejandro Fernández i Alberto Núñez Feijóo a Ulldecona a les 12:00 h.

  • 10:05

    AGENDA | La CUP fa un acte a Amposta amb Laia Estrada

     

    Els cupaires fan l'acte de campanya a les 12:00 h a Amposta amb Laia Estrada, Sergi Saladie i Ortésia Cabrera.

  • 10:00

    AGENDA | Junts repeteix l'acte a Argelers amb Puigdemont 

     

    Junts+ torna a situar l'acte de campanya a Argelers (França) amb Carles Puigdemont, acompanyat per Jordi Turull, David Torrents, Mercè Esteve i Ariadna Urroz. Serà a les 12:00 h.

  • 9:55

    AGENDA | El PSC fa un acte marcat per l'absència d'Illa i protagonitzat per Zapatero a Tarragona

     

    Els socialistes fan un acte de campanya a Tarragona a les 12:00 h marcat per l'absència del candidat Salvador Illa, ja que fa una pausa per assistir al Comitè Federal del PSOE. Hi participaran, llavors, l'expresident Zapatero, la candidata per Tarragona Rosa Maria Ibarra i l'alcalde Rubén Viñuales.

  • 9:50

    AGENDA | Pere Aragonès i Oriol Junqueras protagonitzen un acte de campanya a l'Hospitalet

     

    ERC fa un acte de campanya a l'Hospitalet de Llobregat de la mà del candidat Pere Aragonès i el president del partit Oriol Junqueras a les 12:00 h. També hi participa la consellera Anna Simó, Mar Besses i Jordi Albert.

  • 9:45

    AGENDA | Els Comuns, amb Jéssica Albiach, fan un acte de campanya a Sant Feliu de Llobregat

     

    Els Comuns enceten la segona jornada de la campanya amb un acte a Sant Feliu de Llobregat a les 11:30 h. Hi participa la cap de llista del partit, Jéssica Albiach, acompanyada per Lluís Mijoler, Aurora Huerga i Jordi Gil.

  • 9:30

    La independència perd pes als primers vídeos electorals, que se centren més en els serveis públics

     

    Junts fixa el principal missatge en el retorn de Carles Puigdemont i és l'únic que utilitza explícitament la paraula independència. ERC reivindica la gestió de Pere Aragonès al capdavant de la Generalitat i situa la negociació d'un referèndum i un millor finançament com a full de ruta. I al vídeo de la CUP, hi apareix la imatge d'una urna de l'1-O. L'anunci electoral del PSC posa l'accent en els serveis públics i en el diàleg, i tan Comuns com CUP carreguen contra el Hard Rock. El PPC no fa cap referència als partits sobiranistes mentre que Cs utilitza la intel·ligència artificial per posar Carles Puigdemont a la presó.

  • 9:15

    BLOC DE CAMPANYA | Els partits encaren el segon dia de campanya després d'una jornada de retrets

     

    L'últim baròmetre del CEO, publicat aquest divendres, dona ales als socialistes per encarar la campanya de forma optimista. Un PSC marcat per l'absència de Pedro Sánchez. Avui Salvador Illa fa una pausa i assistirà al Comitè Federal del PSOE. ERC critica el PSC, i també Puigdemont, per no haver signat el compromís de no pactar amb Vox i Aliança Catalana.

    Junts eleva el duel amb Illa, ja que l'acusa d'una de les pitjors gestions de la pandèmia d'Europa. Des de Girona, els Comuns expliquen que es juguen un escó amb Aliança Catalana. Vox ha encetat el primer acte de campanya ahir al vespre acompanyat de la portaveu al Congrés Pepa Millán, que ha posat l'accent en la inseguretat ciutadana. Cs assegura que els partits nacionalistes volen que creixi Vox. Des de la CUP, la candidata demana a Aragonès que deixi clares les seves intencions postelectorals.

    Els partits encaren el segon dia de campanya després d'una jornada de retrets | Maria Gómez
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya a les eleccions catalanes del 27 d'abril de 2024.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir de la campanya electoral pel 12M.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz