Cataluña
Dia Internacional

El 90% dels sonòmetres de Barcelona superen els límits de soroll

Bruna Busquets | Marc Guasch
4 min.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix el nivell d'exposició de soroll diària màxima en 53 decibels durant el dia i 45 durant la nit. A Barcelona, el 90% dels sonòmetres han superat aquest límit, amb dades del 2018 al 2022. El trànsit i les zones d'oci a la nit, en són les causes principals, amb més del 30% dels espanyols exposats a soroll de trànsit que també supera els límits recomanats.

"Només volem dormir, no volem res més"

És per això que aquest dimecres 26 d'abril se celebra el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, dins del marc de la Setmana Sense Soroll. A Barcelona, la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) s'ha adherit al minut de silenci coordinat amb tot l'estat, on més de 2.000 entitats organitzen diverses accions per reivindicar la situació que pateixen moltes ciutats del país.

Els veïns de Barcelona han reivindicat el dret a poder viure a casa seva amb dignitat, sense patir pel soroll: "el dret al descans és un dret constitucional". D'altra banda, recorden totes les afectacions sanitàries que pot tenir el soroll i la contaminació acústica de manera reiterada. "Segons l'OMS, 1.000 milions de joves patiran pèrdues auditives pels seus espais d'oci", explica la FAVB. Declaren, però, que no és només la pèrdua d'oïda, sinó que ictus, hipertensió, retard cognitiu, depressió, entre d'altres, també són causats pel soroll i la falta de descans.

Avui Sortim - 1.000 morts prematures derivades d'alts índex de soroll

Els veïns de Ciutat Vella, a més, han reivindicat el paper que té el turisme en la contaminació acústica. "Un model de ciutat que no té en compte que el turisme no pot créixer fins a l'infinit, sinó al contrari, ha de decréixer", expliquen les veïnes. Xarxes veïnals dels diversos barris de la ciutat protesten del paper de l'Ajuntament: "L'Ajuntament de Barcelona no ha tractat el soroll provocat pel negoci de la restauració i l'oci nocturn." Les veïnes del barri de la Font de la Guatlla declaren que no volen que Barcelona sigui "la gran discoteca d'Europa." "No volem que facin fora els veïns de casa seva a canvi de l'especulació del turisme i l'oci", expliquen.

Barcelona, entre les ciutats més sorolloses d'Europa

En l'àmbit de tot l'estat espanyol, més d'una quarta part de la població està exposada a nivells superiors dels quals recomana l'OMS. Segons dades de GAES, 3 de cada 4 habitants de ciutats industrialitzades tindran algun grau de pèrdua auditiva a conseqüència de l'exposició a sons d'alta intensitat. A més, es calcula que una de cada deu persones acabaran sent sordes en 30 anys si no es modifiquen els graus actuals, segons dades de la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC).

Tant Barcelona com Madrid estan a diversos rànquings entre les 20 ciutats més sorolloses d'Europa, sobretot per culpa del trànsit. GAES assegura que superar els límits de manera recurrent pot comportar problemes auditius, però també pot afectar el sistema cardiocirculatori, pot produir estrès i, fins i tot, incrementar els ingressos hospitalaris per depressió i ansietat.

L'art i el disseny com a eina de reivindicació

Amb dades recollides del 2018 al 2022, el Màster de Dades i Disseny d'Elisava ha elaborat una exposició visual on es mostra el conflicte de la contaminació sonora a Barcelona. "Shhh... " ha registrat que el 90% dels sonòmetres de la ciutat superen diàriament el límit de decibels recomanats per l'OMS, i exposa el problema d'una forma visual i artística.

El projecte "shhh..." es podrà visitar a Elisava fins al 9 de juny MADD Elisava

La professora del màster, Olga Subirós, conclou amb aquests resultats que "Barcelona no descansa i això afecta la nostra vida diària". La investigació mostra que al carrer València se supera el límit tant de dia com de nit i que barris de la Zona Franca són dels més sorollosos durant els dies laborables, però dels més tranquils durant el cap de setmana. Subirós destaca que el disseny urbà i la regulació és clau: "es fa evident que és necessària una reducció en el nombre de vehicles, així com distribuir l'oci nocturn per a evitar monocultius".

El 90% de Barcelona supera el llindar de soroll recomanat | Maite Boada

Es quadrupliquen les denúncies

D'altra banda, en els últims cinc anys s'han quadruplicat les denúncies per molèsties a causa del soroll que ha rebut la Guàrdia Urbana a Barcelona, amb xifres que arriben a les 3.800 denúncies. La Societat Espanyola d'Acústica, alerta, a més, que el 30% de les denúncies per soroll a Espanya són degudes a comportaments incívics de la població.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz