Televisión

El nombre de llibreries agremiades creix un 30% des del 2008, arribant a 324 establiments

  • Catalunya lidera el nombre d'establiments a Espanya, però té una ràtio per sota de la mitjana

  • La taxa de llibreries a Catalunya és de 5,2 per cada 100.000 habitants

Ariadna Puertas | ACN
4 min.

El Gremi de Llibreters de Catalunya, amb 324 botigues, continua veient un augment en membres, amb un increment del 30% des del 2008. La majoria d'establiments es troben a la demarcació de Barcelona, mentre que 9 comarques, principalment a Ponent i l'Alt Pirineu, no en tenen cap. De fet, Catalunya lidera en quantitat d'establiments a Espanya segons la  Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL), però la seva ràtio és inferior a la mitjana estatal.

Catalunya per sota de la mitjana

El 'Mapa de Llibreries 2023' elaborat per la CEGAL reflecteix que la taxa de llibreries a Catalunya és de 5,2 per cada 100.000 habitants, una xifra inferior a la mitjana espanyola de 5,8. A més, se situa per sota d'altres comunitats autònomes com Madrid (5,7) o el País Basc (6,1). La ràtio de Catalunya és la sisena més baixa, només per darrere de territoris com el País Valencià (4,9) o Andalusia (4,5). També segons la CEGAL, Catalunya és la comunitat autònoma on hi ha més llibreries en nombres absoluts, amb 460, el 14,7% de tot l'Estat. 

Llibreries agremiades

Segons el nombre de comerços indicat a l'informe, es pot deduir que els 324 agremiats representen aproximadament tres de cada quatre del total. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, admet que no totes les llibreries de Catalunya estan agremiades, "ni ho han d'estar", però celebra que cada vegada en siguin més. Això és un indicador, diu, que "el sector és viu, és participatiu, i creix". El secretari tècnic de l'entitat, Marià Marín, detalla que l'activitat de les llibreries agremiades "agrupa el 90% de la facturació" de les llibreries, i corrobora que el seu creixement té a veure amb l'auge general del nombre d'aquest tipus d'establiments.

9 comarques sense llibreries agremiades

En total, 9 comarques catalanes no compten amb cap establiment agremiat del Gremi de Llibreters. Aproximadament un 80% de les llibreries es troben a l'àrea de Barcelona, mentre que un 10% estan a Girona, un 7% a Tarragona i només un 4% a Lleida. Les 9 comarques sense cap establiment agremiat es localitzen principalment a les Terres de Lleida i l'Alt Pirineu, que inclouen la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Cerdanya, Alt Urgell, les Garrigues, Terra Alta, Segarra, a més de Priorat i Solsonès.

La comarca amb el major nombre de llibreries és el Barcelonès, amb un total de 149 establiments, principalment concentrats a Barcelona (140). En segon lloc, destaquen el Baix Llobregat i el Vallès Occidental amb 26 cada un, tots dos dins de la demarcació de Barcelona.

Pel que fa al creixement del nombre d'associats, el Gremi assegura que ha estat "uniforme" en totes les demarcacions, però de manera proporcional al pes poblacional de cadascuna. Això explica la seva major concentració a les zones costaneres, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, així com en algunes capitals de comarca i demarcacions més poblades.

Presència en 92 municipis catalans

A Catalunya, les llibreries agremiades es troben en 92 municipis, representant menys del 10% del total. Destaquen 15 poblacions amb 4 o més llibreries integrades al Gremi, sent Barcelona (amb 140) i Girona (amb 10) les que arriben als dos dígits. Vic, amb 7 llibreries, és el tercer municipi, seguit per altres poblacions com Olot, Molins de Rei, Banyoles, Sant Feliu de Llobregat, i Esplugues de Llobregat, entre d'altres. 

Tarragona té 6 llibreries agremiades, però la seva ràtio per habitant és baixa (4,3 per cada 100.000). A Lleida també hi ha 5 llibreries amb una ràtio de 3,9. Girona destaca com la capital de demarcació amb la millor ràtio, de 9,59 llibreries. Entre les ciutats grans i mitjanes, destaquen l'Hospitalet de Llobregat amb 3 establiments, Reus i Santa Coloma de Gramenet amb 2, i Sabadell, Terrassa i Mataró amb 5 cada una.

No hi ha municipi de menys de 1.000 habitants que tingui una llibreria agremiada. Els primers establiments apareixen en municipis de menys de 2.000, concretament a Ascó i Golmés amb un establiment respectivament. 

Creix un 30% el nombre d'establiments agremiats

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha experimentat un creixement del 30% en el nombre d'establiments agremiats en els últims quinze anys. En el 2008, hi havia 262 llibreries agremiades, mentre que al final del 2023 aquest nombre havia augmentat a 336, amb 74 establiments nous. Tot i que hi ha hagut altes i baixes al llarg del temps, les altes han superat les baixes, amb una mitjana de 12 altes anuals per 8 baixes.

És important destacar que aquest registre no reflecteix únicament noves llibreries o llibreries que han tancat, sinó els canvis d'estat dels establiments que ja formen part del Gremi.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz