Cataluña

Resum de notícies a Catalunya del 19 d'abril de 2024 | El jutge investiga com a terrorisme l'atac amb destral al centre comercial Màgic de Badalona

  • Es presenta a Barcelona l'aliança entre Chery i Ebro per fabricar vehicles a la Zona Franca

  • Els gremis de llibreters, flequers i floristeries, estimen en 60 milions d’euros les vendes en aquest Sant Jordi

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | Y. CARRASCO

L'actualitat d'aquest divendres passa per la signatura de l'acord entre el gegant xinès Chery i la marca Ebro, que permetrà reindustrialitzar l'antiga fàbrica de Nissan a Barcelona.

En clau judicial, el jutge de l'Audiència Nacional, Joaquín Gadea veu indicis de terrorisme en l'atac d'un ciutadà pakistanès a un McDonald's del centre comercial Màgic de Badalona el passat 27 de març.

Altres temes destacats de la jornada passen per la celebració del 'Dia de les Esquadres' presidides per Pere Aragonès, les activitats previstes per aquest Sant Jordi des del Consell de Gremis de Comerç i Turisme i la presentació de la nova temporada del Liceu, que enguany comptarà amb 13 òperes.

Notícies a Catalunya del 19 d'abril de 2024

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:46

    Els alcaldes de Barcelona i Milà reclamen més pes de les ciutats a la Unió Europea

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el seu homòleg de la ciutat italiana de Milà, Giueseppe Sala, han reclamat aquest divendres més pes de les ciutats a la Unió Europea. Els dos líders municipals s'han trobat en el marc de la visita que el batlle barceloní ha fet a la metròpoli transalpina per acompanyar els participants barcelonins a la Design Week. Es tracta d'una de les cites destacades al calendari mundial pel que fa al disseny contemporani i l'interiorisme. Collboni i Sala s'han reunit a l'Ajuntament milanès amb l'objectiu de reforçar la relació institucional i per abordar qüestions compartides com ara la transició climàtica o la cooperació entre ciutats mediterrànies.

  • 19:00

    Grifols defensa la transparència dels seus comptes però admet que n'hauria pogut informar "una mica millor"

     

    El conseller delegat de Grifols, Nacho Abia, ha defensat que "sempre" ha existit "transparència" en els comptes de Grífols i s'ha compromès a ser més "clars" de cara al futur. "Si et miraves amb detall els nostres comptes anuals ho trobaves tot, el que potser ho hauríem pogut fer una millor", ha admès el directiu a TV3. "De cara al futur haurem d'invertir una mica més i generarem més caixa i amb tot això aproximarem el tema del deute perquè tothom estigui tranquil", ha afegit. La farmacèutica catalana ha celebrat aquest dijous el 50è aniversari de la planta de Clayton a Carolina del Nord, que la companyia considera el seu "buc insígnia" ja que és on hi fabrica al voltant del 40% de la producció total de medicaments a nivell mundial.

  • 18:37

    Una trentena d'hospitals espanyols aconsegueixen fer 48 transplantaments d'òrgans en un sol dia

     

    29 hospitals d'11 comunitats autònomes van aconseguir fer 48 trasplantaments d'òrgans en un sol dia dimecres passat, segons ha informat el Ministeri de Sanitat. Aquell dia, 17 famílies van accedir a donar òrgans de parents difunts, i 2 persones més van donar òrgans en vida. El mateix dia els òrgans van ser distribuïts entre els 29 hospitals de les 11 comunitats autònomes, de tal manera que se'n van poder beneficiar 48 persones. 25 trasplantaments van ser renals, 11 hepàtics, 7 pulmonars, 3 cardíacs i 2 pancreàtics. Una de les operacions es va fer en un pacient en urgència zero, és a dir, en situació crítica amb risc imminent de traspàs si no es fa a temps el trasplantament. Entre els beneficiaris hi havia 3 nens.

  • 18:19

    Salut estén el pla contra l'obesitat infantil a 28 centres d'atenció primària

     

    Un de cada tres infants a Catalunya té excés de pes. Però parlant de l'obesitat en concret, de mitjana, suposa el 12,6% dels nens i nenes entre 6 i 12 anys. És davant d'aquesta realitat, per la qual el Departament de Salut ha presentat un programa que s'estendrà a 28 equips d'atenció primària en zones amb índex elevats d’obesitat i vulnerabilitat social. L'objectiu: un pla per combatre l'obesitat, disminuint el consum de begudes ensucrades, el menjar processat i de l'ús de la pantalla, alhora que busca fomentar el menjar saludable i l'esport.

  • 18:11

    El jutge obre una línia d'investigació secreta sobre l'espionatge a Aragonès amb Pegasus

     

    El jutge de Barcelona que investiga l'espionatge a Pere Aragonès vol aclarir el paper del CNI en les infeccions al telèfon mòbil del president de la Generalitat mitjançant el programari Pegasus. Santiago García, ha acordat una bateria de diligències, sol·licitades per l'acusació que exerceix Aragonès en la causa, en una peça separada que ha declarat secreta pel termini d'un mes, prorrogable. El magistrat, que a prendre declaració a la directora del CNI, Paz Esteban, intenta comprovar si l'espionatge tenia l'aval judicial i si realment les infeccions es van produir abans de ser autoritzades. 

  • 17:53

    El trànsit a la superilla literària de Sant Jordi estarà tallat des de dilluns a la nit fins dimarts a la matinada

     

    El trànsit a la superilla literària de Sant Jordi estarà tallat des de dilluns dia 22 d'abril a les 23h fins a les 2h de la matinada del dimecres dia 24. Durant aquesta franja, cap vehicle podrà circular per l'espai habilitat entre la Diagonal, la Gran Via, el carrer de Balmes, el de Pau Claris, el Gran de Gràcia i la Rambla. Així, també s'aïllarà el trànsit a la calçada Llobregat de Plaça Catalunya en el mateix horari nocturn que el tancament de la superilla. 

  • 17:21

    Els Bombers intenten apagar un incendi en una empresa química de Sant Celoni 
     

     

    Els Bombers de la Generalitat treballen amb set dotacions per a apagar un incendi en les xemeneies d'una empresa química de Sant Celoni. El foc afecta només a l'interior de l'empresa i Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat  no acostar-se a la zona. Els equips d'emergències han rebut l'avís a les 16.12 hores i els Bombers han detallat que el foc en una de les xemeneies ja està apagat, i en l'altra tiren aigua per a apagar la pols que crema a l'interior.

  • 17:05

    El Projecte Emma recapta més de 40.000 euros per a la investigació contra el càncer de mama

     

    El Projecte Emma ha recaptat 40.102 euros per a la investigació contra el càncer de mama durant el 2023. En el tercer any de recerca científica s'han inclòs mostres histològiques de més de 300 pacients en l'estudi i s'estan digitalitzant i desenvolupant eines d'anàlisi d'imatge basades en intel·ligència artificial per quantificar la resposta immune directament en el teixit. La previsió dels investigadors és que a finals d'any s'aconsegueixin uns primers resultats sobre marcadors immunes relacionats amb la recaiguda de la malaltia. El Projecte Emma pretén estudiar amb profunditat la resposta immune dels ganglis axil·lars en pacients amb càncer de mama i entendre com influeix en la resposta al tractament i en l'evolució de la malaltia.

  • 16:45

    L'Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Parc Güell

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat diverses mesures per millorar la mobilitat del Parc Güell després de les nombroses queixes dels veïns pels turistes que utilitzen les línies de bus de barri per arribar al parc. Així, es triplicarà l'espai restringit als veïns i es reforçaran les línies 24 i V19, que darrerament han experimentat una major afluència de viatgers després de l'eliminació a Google Maps del bus de barri 116. Concretament, es destinarà un bus més dissabte i diumenge a la línia 24 i un bus dissabte i dos diumenges a la V19. També, s'eliminarà la parada de taxis de la rambla Mercedes, que es reubicarà a la carretera del Carmel, i els tiquets per accedir al parc només es podran comprar per Internet a patir de l'1 de juliol.

    Míriam Andreu
  • 16:31

    Absolt l'acusat que s'enfrontava a 16 anys de presó per violar dos nois a Porqueres, un d'ells amb discapacitat

     

    L'Audiència de Girona ha absolt l'acusat que s'enfrontava a 16 anys de presó per violar dos nois a Porqueres (Pla de l'Estany) la matinada del 16 d'octubre del 2021. La fiscalia i les acusacions sostenien que el processat i les víctimes, un d'ells amb una discapacitat del 45%, van coincidir en un bar i que, successivament, va aconseguir que sortissin a l'exterior amb una excusa. Un cop allà, segons les acusacions, hauria abusat d'ells. Al judici, l'acusat va al·legar sexe "totalment consentit" amb un dels denunciants i va dir que l'altre s'ho havia inventat. La sentència conclou que els presumptes abusos a una de les víctimes "no s'ha acreditat" i que tampoc hi ha proves que avalin que les relacions amb l'altre fossin "sense consentiment".

  • 16:30

    La Fiscalia de l'Audiència Nacional veu indicis de terrorisme al cas del Màgic Badalona

     

    L'Audiència Nacional ha assumit la investigació per l'acció d'aquest home, el mes passat, al centre Màgic de Badalona. Com la fiscalia, considera que pot ser un delicte de terrorisme gihadista. El jutge Joaquin Gadea recorda que l'home va entrar amb una gran destral i va crear un clima de terror i histèria col·lectives.

  • 16:26

    Llibertat provisional per a setze dels detinguts dimecres per pertànyer a un grup violent vinculat als Latin Kings

     

    El jutjat d'instrucció 3 de Reus ha acordat llibertat provisional amb mesures cautelars per a 16 dels detinguts aquest dimecres en el marc d'una operació contra un grup violent vinculat als Latin Kings a Catalunya. El magistrat els ha imposat la prohibició de sortir del territori, la retirada del passaport, així com l'obligació de comparèixer mensualment al jutjat. La causa continua oberta pels delictes de pertinença a organització criminal, coaccions, amenaces, estafa i tràfic de drogues. Tot i que la Guàrdia Civil va detenir una trentena de persones, només 16 han passat aquest divendres a disposició judicial. En total, es van realitzar més d'una desena d'entrades i escorcolls, concentrats a les demarcacions de Tarragona i Barcelona.

  • 16:18

    Es preveu vendre 7 milions de roses i 2 milions de llibres aquest Sant Jordi

     

    Bones previsions dels diferents gremis que participen per Sant Jordi. Floristes, llibreters i flequers preveuen un impacte econòmic de 60 milions d'euros. Destaquen que es recuperi el protagonisme de les Rambles de Barcelona, que aquest any tindrà més parades, fins a un centenar. Els floristes denuncien un any més l'intrusisme en el sector, ja que només un 25% són venedors professionals.

  • 16:15

    Un ferit greu en l’incendi d’un vehicle en una nau industrial de Sant Pere de Ribes

     

    Una persona ha resultat ferida greu en un incendi aquest divendres al migdia en una nau industrial al nucli de les Roquetes, a Sant Pere de Ribes (Garraf). Segons fonts municipals, el foc ha afectat un vehicle situat a la zona exterior de les instal·lacions d’una empresa de reciclatge de pintures, ubicada al polígon Vilanoveta, al carrer Rabassaires. També ha cremat un bidó. Els Bombers han rebut l’avís a les 14.40 h i hi han destinat quatre dotacions que han donat el foc per extingit al cap de poca estona. La persona ferida ha estat traslladada pel SEM a l’Hospital Vall d’Hebron, a Barcelona.

  • 16:00

    Mig centenar de cases de l'horta de Lleida tenen esquerdes

     

    Mig centenar de cases de l'horta de Lleida tenen esquerdes. Els veïns asseguren, després de fer-ho mesurar, que es deu al soroll i les vibracions de trens de gran velocitat. Davant les queixes, Adif també ha fet controls i està pendent del resultat.

  • 15:10

    Puente vincula els nivells d'execució pressupostària a Catalunya a problemes d'indecisió

     

    El ministre de Transports, Óscar Puente, ha vinculat aquest divendres els nivells d'execució pressupostària a Catalunya, criticats recurrentment des de la Generalitat, als problemes que troben a l'hora d'aplicar-los al territori. En una roda de premsa a Madrid, ha posat d'exemple certs traçats ferroviaris o l'ampliació de l'aeroport del Prat, que ha trobat una forta oposició en certs sectors socials i polítics. "A conseqüència de la indefinició i la indecisió al territori són inversions que passen d'un any a l'altre i que a vegades queden totalment sense executar", ha argumentat. Amb tot, ha dit que el volum d'inversió total de l'Estat a Catalunya està en nivells que no es poden comparar amb el de governs anteriors.

  • 14:13

    Mor un menor d’uns 14 anys en llançar-se a un gorg a Sant Fruitós de Bages per banyar-se

     

    Els Bombers han localitzat el cos sense vida del menor, d'entre 14 i 15 anys, que s'hauria llançat a un gorg per banyar-se a Sant Fruitós de Bages conegut com Els Tres Salts. L'avís s'ha rebut aquest divendres a les 11.20 h i l'han donat els mateixos amics del noi en veure que no sortia de l'aigua. El gorg té una profunditat de 5 m. Aquest divendres no hi havia classes i el grup d'amics ha anat a aquest indret a banyar-se. El dispositiu de recerca està format per 9 dotacions, incloent-hi una unitat dels GRAE de subaquàtica. Els companys del noi es troben a comissaria on estan rebent suport psicològic.

  • 14:05

    Salut amplia a 28 centres d'atenció primària el pla per combatre l'obesitat infantil

     

    La prevalença de l’obesitat infantil és 8 vegades més alta en un barri de nivell socioeconòmic baix que en un de benestant a Catalunya, tot i que entre els codis postals només hi ha una distància de 13 parades de metro. De mitjana, un 12,6% dels nens i nenes tenen obesitat a Catalunya. Davant aquesta realitat, Salut estendrà a 28 equips d’atenció primària (EAP) el pla per reduir l’obesitat infantil que va començar amb una prova pilot a la Mina. En aquest barri de Sant Adrià de Besòs, l’obesitat ha passat del 26,4% al 25,4%. En aquests 28 CAP, de zones amb índexs elevats d’obesitat i de vulnerabilitat social, el setembre començarà, d'una banda, la intervenció comunitària i, de l'altra, l’assistencial als infants derivats des de Pediatria.

    Salut amplia a 28 centres d'atenció primària el pla per combatre l'obesitat infantil | Ferran Cuixart
  • 13:55

    Mor un menor d’uns 14 anys en llançar-se a un gorg a Sant Fruitós de Bages per banyar-se

     

    Els Bombers han localitzat el cos sense vida del menor, d'entre 14 i 15 anys, que s'hauria llançat a un gorg per banyar-se a Sant Fruitós de Bages conegut com Els Tres Salts. L'avís s'ha rebut aquest divendres a les 11.20 h i l'han donat els mateixos amics del noi en veure que no sortia de l'aigua. El gorg té una profunditat de 5 m. Aquest divendres no hi havia classes i el grup d'amics ha anat a aquest indret a banyar-se. El dispositiu de recerca està format per 9 dotacions, incloent una unitat dels GRAE de subaquàtica. Els companys del noi es troben a comissaria on estan rebent suport psicològic.

  • 13:50

    Els creuers del Port de Tarragona atracaran els divendres, per tal que els turistes puguin gaudir de més establiments oberts

     

    Aquest divendres ha arrencat la temporada de creuers al Port de Tarragona, que acabarà el 26 d'octubre. La novetat és que atraquen els divendres en lloc dels diumenges per tal que puguin gaudir de més establiments oberts.

    Pilar Ribas
  • 13:45

    S'esperen 60 milions d’euros en vendes aquest Sant Jordi

     

    Aquest Sant Jordi és el primer que se celebrarà en dia laborable i sense restriccions. Amb gran optimisme i convençuts que poden arribar a un nou record de vendes, els gremis de llibreters, floristes i flequers, encara en un Sant Jordi en què la principal novetat consisteix en més metres quadrats protegits per paradetes a la ciutat. Enguany es recuperen les parades a la Rambla, de 30 se'n passarà a 100, a banda de la Superilla literària.

    60 milions d’euros en vendes aquest Sant Jordi
  • 13:30

    Les exportacions catalanes cauen un 3% al febrer fins als 8.320,2 milions d’euros

     

    En l’acumulat de l’any, les vendes a l’exterior també disminueixen un 2,2% i sumen 15.990,6 milions d’euros. La tendència a la baixa es nota particularment en les vendes de béns d’equip, que cauen un 6,5%, però també en el sector de l’automòbil (-5,6%) i el químic (-2,3%). Si es té en compte el conjunt de l’any, les exportacions del sector químic augmenten un 0,8%, les automobilístiques un 2,9% i les de l’alimentació un 4,1%. Pel que fa a les importacions, també baixen un 7,6% en el mes i un 7,1% en l’acumulat anual.

  • 13:24

    Apareixen esquerdes a edificis de Salàs de Pallars provocades per moviments de terra en un barranc

     

    El barranc de Font Freda, sobre el qual està edificat part del poble de Salàs de Pallars (Pallars Jussà), ha patit darrerament moviments de terres, que han provocat esquerdes a alguns edificis de la localitat. Les afectacions són sobretot en un carrer, una plaça i un establiment hoteler. Geòlegs de l'Institut Geològic de Catalunya estan analitzant la zona i en l'informe preliminar aconsellen fer-hi treballs de consolidació. L'alcalde de Salàs de Pallars, Jaume Solé, ha explicat que "és un barranc inestable" i que l'informe proposa un seguit d'actuacions. Adverteix que és una obra "important i costosa" i confia en l'ajuda de la Diputació de Lleida i el Govern de la Generalitat per a la seva execució.

    Joana Sendra
  • 13:14

    Badalona autoritza el retorn d’un tercer grup de veïns dels blocs afectats per risc d’esfondrament

     

    L’Ajuntament de Badalona ha notificat aquest divendres als veïns del número 116 del carrer Ausiàs Marc que ja poden tornar a casa un cop acabades les tasques d’apuntalament aeri a la vintena d’habitatges de la finca, segons detalla aquest divendres el tinent d’alcalde de Territori, Daniel Gracia. És el tercer bloc on es permet el retorn dels veïns, després que a finals de març s’autoritzés la reentrada als pisos del carrer Canigó número 5 i dues setmanes després s’autoritzés el mateix als del número 11. Els seixanta habitatges han hagut de ser apuntalats perquè s’hi havien detectat esquerdes que comprometien l’estructura de la finca.

  • 13:01

    Eixample Respira proposa a l'Ajuntament de Barcelona pacificar l'entorn de la plaça Catalunya
     

     

    L'entitat Eixample Respira ha proposat a l'Ajuntament de Barcelona pacificar l'entorn de la plaça Catalunya, dedicant calçada al transport públic i a la "mobilitat activa", informa en un comunicat aquest divendres. Per a Eixample Respira, són propostes "fàcils d'implementar" i que no requereixen grans inversions, com eliminar l'estacionament de vehicles en el carril bus el cap de setmana i festius, i pacificar entorns escolars, hospitals i residències de majors.

  • 12:44

    Declara davant el jutge l'ex alt càrrec de la conselleria d'acció climàtica, Emili Dragone, pel suposat tracte de favor a l'empresa propietària de la cimentera de Montcada i Reixac.

     

    Se l'acusa d'una presumpta concessió irregular de llicències mediambientals. Segons la fiscalía, la Generalitat va autoritzar l'any 2015 aquestes llicències basant-se en un estudi d'impacte ambiental de l'any 2008 que la justícia havia anul·lat. El llavors director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Emili Dragone, ha asseguat davant el jutge que la decisió va ser avalada pels serveis juridics. Per la fiscalia, Dragone va decidir va continuar atorgant llicències a la cimentera, malgrat ser-ne conscient que es basaven en una autorització ambiental obsoleta. La fiscalia aprecia un presumpte delicte contra els Recursos Naturals i el Medi Ambient.

  • 12:39

    Detingut a Salt un home per colpejar i ferir amb un ganivet la seva parella

     

    Els fets van passar ahir al matí quan uns familiars van alertar la policia que estava agredint la dona, de qui tenia una ordre d'allunyament.  Quan els agents hi van anar, l'agressor havia fet diversos talls al coll i al braç de la dona i l'havia colpejat al cap. La víctima està ingressada a l'hospital Trueta en estat menys greu. 

  • 12:25

    La nova temporada del Liceu programa 206 funcions amb noms com Àlex Ollé, Katharina Wagner o Antoni Ros-Marbà

     

    El Gran Teatre del Liceu ha presentat la seva nova temporada 2024/2025, que gira al voltant del concepte del somni i aposta per un eclecticisme. En total ha programat 206 funcions amb composicions de nova creació, però també d'altres propostes capitanejades per reconeguts directors d'escena i grans veus.

    Enguany es podran veure set noves produccions (sis òperes i una dansa), tres d'elles liderades pel Liceu: l'estrena mundial de la nova producció d’Àlex Ollé de l'òpera 'Lady Macbeth de Mtsensk de Xostakóvitx', que obrirà la temporada el 25 de setembre; l'esperada arribada del 'Lohengrin' de Wagner ocupat per la seva besneta, Katharina Wagner; i 'Benjamin a Portbou', la nova obra d'Antoni Ros-Marbà, qui dirigirà la seva pròpia partitura.

  • 12:26

    Expulsen del ple de Tarragona un regidor de Vox de Salou per agredir un conseller tarragoní

     

    El regidor de Vox de Salou, Paul Daniel Axinte, ha estat expulsat del ple de l'Ajuntament de Tarragona, al qual havia assistit com a oient, per agredir l'exregidor Francisco Javier Gómez durant la sessió. Gómez va ser elegit regidor de Vox en les darreres eleccions municipals i va abandonar el partit d'ultradreta fa unes setmanes per discrepàncies internes. En un instant en què Gómez ha sortit de la sala, s'ha creuat amb Axinte, que l'hauria empès. Posteriorment, ho ha denunciat públicament en la sessió plenària, ha rebut el suport de l'alcalde Rubén Viñuales i la resta de grups municipals, i quan Axinte ha tornat a entrar a la sala per seguir escoltant la sessió, el batlle l'ha expulsat.

  • 12:15

    Detingut a Salt un home per colpejar i ferir amb un ganivet la seva parella

     

    Els fets van passar ahir al matí quan uns familiars van alertar la policia que estava agredint la dona, de qui tenia una ordre d'allunyament.  Quan els agents hi van anar, l'agressor havia fet diversos talls al coll i al braç de la dona i l'havia colpejat al cap. La víctima està ingressada a l'hospital Trueta en estat menys greu.

  • 12:11

    Els bombers continuen treballant en l'incendi a l'empresa de desballestament de Montcada i Reixac

     

    Segons les darreres informacions dels Bombers, el foc continua actiu i hi treballen 15 dotacions de bombers de la Generalitat amb el suport de bombers de Barcelona. De moment, resten evacuades unes 8-10 persones que habitaven en les barraques properes a la zona. No hi ha cap ferit. I ja s'ha reobert la circulació de l'N-150 que havia quedat tallada per l'afectació de les flames. Els Mossos d'Esquadra ja investiguen les possibles causes.

     
  • 12:00

    El Parlament català convalida un suplement de crèdit de 145 milions per a afrontar la sequera


    La Diputació Permanent del Parlament ha convalidat aquest divendres un decret del Govern de concessió d'un suplement de crèdit als Pressupostos prorrogats de 2023 de 145,2 milions d'euros per a pal·liar els efectes de la sequera.

  • 11:45

    Mascort defensa la gestió del Govern davant la sequera i carrega contra les acusacions "d'improvisació"

     

    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha sortit en defensa de la gestió del Govern davant la situació de sequera que viu Catalunya i ha carregat contra les acusacions "d'improvisació" per part de la resta de partits. "Som nosaltres qui hem treballat per garantir que les conques internes siguin autosuficients i per reactivar la capacitat inversora de l'Agència Catalana de l'Aigua", ha apuntat a la Diputació Permanent del Parlament.

  • 11:30

    Ebro i Chery formalitzen a la Zona Franca de Barcelona la seva aliança per reactivar l’antiga fàbrica de Nissan

     

     

    La nova planta, que serà coneguda com a ‘Ebro Factory’`permetrà contractar 1.250 treballadors de l’antiga factoria i arribar a fabricar 150.000 vehicles l’any 2029. El CEO d’Ebro, Pedro Calaf, ha destacat el “compromís total” de la ‘joint venture’ entre l’empresa catalana i la xinesa per produir a Catalunya i ha indicat que l’assemblatge de l’Omoda 5 començarà a finals d’aquest mateix estiu. La signatura del pacte s’ha fet en un acte protocol·lari que ha comptat amb la presència del president Pere Aragonès i el president espanyol, Pedro Sánchez.

  • 11:15

    Desarticulen una organització criminal dedicada a l'explotació de treballadors estrangers a Tarragona

     

    La Guàrdia Civil i la policia nacional desarticulen una organització criminal dedicada a l'explotació de treballadors estrangers a Tarragona. L'operació policial conjunta s'ha tancat amb dotze detinguts a Reus, Tarragona i Torredembarra, a més d'Itàlia. Se'ls acusa de pertànyer a una organització criminal, tràfic d'éssers humans per explotar-los laboralment, detenció il·legal i falsedat documental.

    En total, s'han alliberat 46 víctimes que treballaven en condicions laborals "pèssimes" amb horaris abusius, sense contracte ni documentació d'estància legal. El jutjat d'instrucció que s'ocupa del cas ha decretat presó per a tres arrestats i ha ordenat la clausura dels locals que l'organització utilitzava per a la trama.

  • 10:30

    Vuit detinguts i 131 identificats a l’Hospitalet de Llobregat en una operació policial contra els robatoris al carrer

     

    Els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat i la Policia Nacional han detingut vuit persones i n’han identificat 131 en el marc d’una operació desplegada aquest dijous a la tarda a diferents barris de la ciutat per prevenir els robatoris violents al carrer. El dispositiu, fet entre les 17.30 h i les 21 h, es va focalitzar a les zones de la Florida, Collblanc, la Torrassa, Centre i Santa Eulàlia. Entre els arrestats, un va ser per delicte contra la salut pública, un altre per un furt de telèfon mòbil i també en va haver un per una ordre de cerca i detenció. Els altres cinc van ser per delictes relacionats amb la llei d’estrangeria.

  • 10:00

    Un robatori de cable deixa gran part del Ripollès sense senyal de mòbil ni Internet. 

     


    Una part important del Ripollès porta des d'ahir a la nit sense cobertura mòbil ni fibra òptica arran d'un robatori de cable que ha interromput el servei. Així ho ha confirmat a l'ACN Telefònica que assegura que els tècnics ja hi estan treballant si bé no han donat més detalls del punt on s'ha produït l'incident.

    Segons informa el Consell Comarcal del Ripollès, ha deixat de funcionar la xarxa mòbil de Movistar així com la xarxa de fibra òptica de Movistar, Orange i Vodafone a bona part de la comarca, a excepció de zones com la Vall de Camprodon i els seus municipis propers que reben senyal des de la Garrotxa.

     
  • 9:39

    L'incendi en una deixalleria a Montcada i Reixac deixa una gran columna de fum. 

     

     

    Els Bombers de la Generalitat treballen en l'incendi d'una deixalleria a Montcada i Reixac que s'ha iniciat aquest divendres i del qual han rebut l'avís a les 8.48 hores. Cremen vehicles pesants i contenidors marítims a tocar d'una zona de barraques. L'incendi està desenvolupat i hi treballen amb l'objectiu de contenir-lo i que no afecti les barraques, i per ara, l'incendi no afecta cap d'aquestes construccions. 

    També han sol·licitat l'ajuda dels Bombers de Barcelona. Les persones que estaven a la zona de barraques han estat evacuades, no consten ferits.

  • 9:30

    La Policia Nacional i la Guàrdia Civil desarticulen a Tarragona una organització criminal dedicada al tràfic d'éssers humans per explotar-los laboralment.

     

     

    Les víctimes venien a Espanya amb la promesa d'obtenir un contracte en pràctiques en hostaleria pel qual cobrarien un sou de 500 euros, però després de treballar fins a 15 hores al dia en alguns casos només arribaven a cobrar 20 euros. Dotze persones han estat detingudes per pertinença a organització criminal, tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, afavoriment de la immigració, detenció il·legal i falsedat documental.

  • 09:10

    Els membres dels Latin Kings detinguts aquesta setmana passen a disposició judicial. 

     

     

    Els detinguts arribaran als jutjats de Reus en dos furgons policials. Són dos viatges en ser 16 detinguts. el jutge vol rebre als primers a les 9.30. 

    Aquest dimecres, La guàrdia Civil va detenir 32 persones en l'operació Kamaleones contra bandes d'origen llatinoamericà a Reus i punts de l'àrea de Barcelona. Es tracta del grup violent juvenil Latin Kings. 

     
  • 9:00

    David Saurí, professor de Geografia de la UAB, veu necessàries les dessalinitzadores portàtils per evitar talls d'aigua.

     

     

    El professor de Geografia de la UAB, David Saurí, assegura que les dessalinitzadores portàtils que proposa la Generalitat és una solució temporal: "Són necessàries per evitar allò que ningú vol: que ens acabin tallant l'aigua". En una entrevista al Cafè d'idees de La 2, Saudí veu complicat considerar piscines privades com a refugis climàtics  "Aquesta idea s'ha llançat d'una manera poc pensada. S'hi ha de reflexionar, no és impossible". 

  • 8:45

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 19 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:35

    Comença el BCN Film Fest. 

     

     

    Comença el BCN Film Fest amb protagonisme destacat en aquesta edició per l'actriu Meg Ryan que presentarà la pel·lícula "Lo que sucede después". També un dels altres grans noms és el del director Richard Linklater que rebrà el Premi d'Honor del Festival. El tret de sortida ja l'ha donat, però la pel·lícula "Casa en Flamas" de Dani de la Orden a la gala inaugural als cinemes Verdi de Barcelona. 

     
  • 08:30

    6 de cada 10 docents han patit agressions dels alumnes. 

     

     

    La salut mental és darrere de moltes de les baixes entre els docents. Problemes d'ansietat i depressió que provenen en molts casos del tracte dels alumnes, però també d'algunes famílies. Un estudi d'USTEC conclou que 6 de cada 10 professors han patit agressions per part dels alumnes. En la majoria dels casos són agressions verbals, però un 20¿% són també físiques.  Les dades són d'una enquesta que han respost més de 10.000 professionals. Ara La USTEC impulsa una campanya per informar els docents dels passos a seguir quan es produeix una agressió. Diuen que molts desconeixen els protocols.

  • 8:25

    L'energètica Taqa negocia la compra d'accions de Naturgy. 

     

     

    La companyia Taqa, dels Emirats Àrabs, continua negociant la compra d'accions de Naturgy. El Govern insisteix en el fet que demanarà garanties per tractar-se d'una empresa estratègica. Acceptar la inversió, posar condicions a l'operació, entrar en l'accionariat de Naturgy o vetar la seva compra, són les opcions que estan sobre la taula de l'executiu central.

    Encara no hi ha una oferta formal sobre la taula, però la possible entrada de la companyia divideix al Govern. La vicepresidenta segona Yolanda Díaz ha demanat per carta al ministerio d'Economia que actuï.
     

     
  • 8:20

    Chery i Ebro signen l’acord per a la producció de vehicles elèctrics a la Zona Franca. 

     

     

    Aquest divendres al matí se signarà l'acord entre Ebro i el fabricant xinès Chery per a fabricar cotxes elèctrics a Barcelona. Pedro Sánchez i Pere Aragonès assistiran a la signatura que farà realitat la reindustrialització de l'antiga planta de Nissan gairebé tres anys després del tancament. L'aterratge de Chery es farà en tres fases que s'aniran explicant i consolidant en els pròxims mesos. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, s'ha reunit amb la cúpula de la companyia al Palau de Pedralbes de Barcelona abans de la formalització de l'acord. 
     

     
  • 8:10

    Aquesta mitjanit acabarà la campanya a les eleccions basques. 

     

     

    La campanya a les eleccions al País Basc arriba avui al seu final amb la incertesa sobre com afectarà el resultat, i als pactes posteriors, les declaracions del candidat de Bildu negant-se a considerar ETA com a organització terrorista. Unes declaracions que ahir va voler completar en una entrevista a Ràdio Euskadi, Pello Otxandiano. El candidat de Bildu ha assegurat que ells no volen entrar en debats interessats que no tenen cap objectiu en favor de la convivència, però sí que ha volgut aprofitar per demanar perdó a les víctimes. 

     
  • 8:05

    Mascort compareixerà al Parlament per informar de la sequera. 

     

     

    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, compareix avui a la diputació permanent del Parlament per informar sobre la sequera. La sessió estarà marcada per l'ús públic de piscines privades i ara també per les dessalinitzadores. 

    Un anunci que feia ahir el govern. Comprarà una dessalinitzadora flotant pel port de Barcelona per abastir d'aigua l'àrea metropolitana si entra en fase d'emergència 2. La inversió és de 100 milions d'euros i es calcula que generarà fins a 40.000 metres cúbics d'aigua potable al dia, el 6¿% del consum de l'àrea metropolitana. La mesura, que podria ser operativa a l'octubre, deixa en suspens l'alternativa de portar aigua en vaixell des d'altres punts de l'Estat. 

  • 8:05

    L'Iran registra fortes explosions al centre del país, però no confirma que hagi estat Israel. 

     

     

    A hores d'ara la televisió oficial de l'Iran confirma que hi ha hagut com a mínim tres explosions al voltant d'una base militar del centre del país, a la ciutat d'Isfahan. Els sistemes de seguretat iraniants huarien abatut 3 drons, tot i que no en confirmen l'origen. Tot i això, la majoria dels mitjans de comunicació dels Estats Units i el Regne Unit citen fons d'intel·ligència i donen per fet que es tractaría de l'esperada resposta d'Israel per l'atac que va patir dissabte. 

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 19 d'abril de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz