Cataluña

Què és el Neuroma de Morton que impedeix la reina Letizia portar talons i estar dreta?

L'altaveu
  • La reina Letizia va estar asseguda durant els 40 minuts que va trigar el besamans als Països Baixos 

  • La podòloga Anna Tribó explica les causes del Neuroma de Morton, la malaltia que pateix la monarca al peu esquerre 

MARINA SÁNCHEZ ALCOLEA
3 min.

El passat dimecres va sobtar veure a la reina Letizia asseguda durant el besamans als Països Baixos durant 40 minuts. I és que la monarca pateix el Neuroma de Morton al peu esquerre, per la qual cosa li fa mal romandre dreta molta estona i portar sabates de taló. A “L’altaveu” la podòloga Anna Tribó explica les causes d’aquesta malaltia. 

Què és el Neuroma de Morton? 

El Neuroma és una inflamació del nervi. Per tant, qualsevol nervi que estigui inflamat en qualsevol part del cos es pot anomenar neuroma. En aquest cas, es diu de Morton perquè se situa entre el quart i el tercer metatarsià dels dits del peu. Segons explica la doctora, en aquesta zona hi ha una bifurcació on el nervi es divideix en dues branques. Com és una regió anatòmica conflictiva on no hi ha molt espai, pot passar que s’engruixi el nervi i faci un procés inflamatori agut. Com a resultat queden unes estructures fibroses més grans del compte que fan que augmenti la mida del nervi. 

Quines són les seves causes 

Qualsevol calçat estret que comprimeix els dos metatarsians, com una sabata amb molt taló que provoqui una anteposició de càrrega i estranguli molt, pot afavorir la comprensió d'aquesta estructura anatòmica. Les sabates de ballet d’una ballarina també poden estrènyer i, tal com apunta Anna Tribó, els efectes mecànics de torsió que es donen practicant esports com el pàdel: “El pilotatge molt ràpid sobre una zona externa pot provocar una pressió del quart i tercer metatarsià i anar provocant que impacti l'un sobre l'altre”. 

Quines conseqüències té la malaltia? 

Segons detalla la doctora a “L’altaveu”, programa disponible a RTVE Play Catalunya, qualsevol nervi inflamat dona símptomes neuràlgics de pessigolleig, d’escalfor, de cremor, de parestèsies, de sensació d'adormiment als dos marges de cadascun dels dits i, fins i tot, pot provocar un dolor agut que impossibiliti poder caminar. En el cas d'un Neuroma de Morton, assegura que ha de ser difícil resistir el dolor si una persona està dreta durant molta estona.  

Com es tracta el Neuroma de Morton? 

La podòloga recomana fer servir calçat que no estrenyi, és a dir, no tenir la sensació d’estrangulament quan et poses una sabata. I, sobretot, si se sent dolor, buscar ajuda mèdica per intentar resoldre el problema en les fases inicials perquè no vagi a més. 

Una de les possibles solucions per pal·liar el mal als peus és adaptar el calçat o fer servir algun tipus de fèrula o una plantilla petita dins la sabata, és a dir, algun tipus d'element que pugui ser capaç d’eixamplar una mica l'espai intermetatarsal. Si s’aconsegueix separar aquest lligament, s’anirà desinflamant la zona. De totes maneres, Tribó assegura que és una patologia de llarga evolució i que no sempre respon bé als tractaments.   

En una primera fase, el Neuroma de Morton es pot tractar amb antiinflamatoris, infiltracions amb anestèsic, cortisona... Després s’ha de replantejar si l'estructura arquitectònica del peu és la correcta: si s’ha de fer alguna resecció o reestructuració. De vegades, hi ha casos que requereixen fer una petita resecció del nervi, anestesiar-lo per bloquejar-lo o, fins i tot, una intervenció estructural

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz