Televisión
L'entrevista

Santiago Niño Becerra: "Hi ha comunitats que no poden existir perquè no són sostenibles"

Notícia - Cafè d'idees 
CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

L'economista i escriptor Santiago Niño Becerra creu que cal un nou model de finançament que reverteixi el dèficit fiscal i eliminar algunes comunitats autònomes perquè "no són sostenibles". Ha posat d'exemple que Astúries rep el 14% del seu PIB perquè subsisteixi, i altres casos com Extremadura o Castella i Lleó. Remarca que només hi ha 4 regions que aporten més del que reben: Madrid, Catalunya, Balears i València. Recorda que l'Aragó no volia el traspàs de les competències de sanitat per les despeses que suposaven "i Aznar els va obligar"

L'economia espanyola no va bé: assenyala la productivitat

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, sosté que l'economia espanyola "no va bé": "L'oposició no parla d'economia perquè quan estava al Govern ja anava malament". L'economia ha replicat així les paraules al programa del ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, assegurant que l'oposició no parlava de temes econòmics perquè anaven en la bona direcció a l'Estat espanyol.

En concret, l'economista sosté que gran part de l'economia espanyola està en una situació dolenta: "Espanya porta vint-i-dos anys amb una productivitat per sota la mitjana europea. El 40% de les famílies no poden fer front a un imprevist". L'economista explica que tot i que el PIB va millor, el principal problema de l'economia espanyola és la productivitat: "Va avall. Les activitats on Espanya té més pes són de baixa productivitat com la restauració, l'hostaleria o el comerç", ha argumentat.

En aquest sentit, explica que l'augment del cost de l'alimentació s'ha traduït en un augment de consum de productes de marques blanques o la reducció de despeses en moda: "Les persones tenen els diners que tenen. El consum de moda ha baixat un 30%. L'armari tipus d'un membre de la generació Zeta un 85% és de fast fashion". L'economista demana distingir entre el consum de béns duradors i l'alimentació: "Des de la pandèmia hi ha un efecte pervers. Les grans superfícies han vist que la gent està disposada a gastar més. Tenen eines per augmentar la seva productivitat i incrementar beneficis".

"És impossible reduir el temps de treball i mantenir el salari"

Santiago Nño Becerra també ha vist impossible reduir a tot l'Estat un 20% la jornada laboral i mantenir els salaris: diu que només es pot fer si augmenta la productivitat. "El cafè para todos, reduir-lo a tot Espanya és impossible", ha afirmat. L'economista considera que la taxa d'atur ha baixat fins a l'11,5% perquè ha baixat la temporalitat, que s'ha traslladat els contractes fixos discontinus que diu, no consten com aturats: "El que s'ha fet, com fan tots els governs és maquillar les dades. L'oposició no diu res perquè també ho va fer", ha insistit.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz